Thursday, 29 January 2009

GoRO-GoRo


yaa..aku rs sgt sesuai tema GORO-Goro ni tuk cuti haru aku kali ini...yee tema cuti haru aku kali ni...aku beri tema Goro-Goro ...

nak tau nape? sbb aku sentiasa di ulit futon...siang dan mlm...uishh dasyat betull...yela..stakat ni walopon br beberapa hari becuti tp aku da tak tau nk wat pe..jd aktiviti ku yg plg byknye ialah gorogorogoro..

ade sesiapa nk bg aku cadangan x nk wat ape cuti ni..selain berbaito..?

Wednesday, 28 January 2009

Diari Abah...


semalam aku telefon umah ...abah angkt ..seperti biase time2 malam2 mcm tu abah yg masih setia menunggu x tido2 lagi..kadang2 tunggu kakak2 ku yg pulang lewat..kerana urusan kerja..berbisnes...

di awal perbualan abh betanye kan kabr..dan kedengaran gembira je suaranye ..ceritakan tentang aktiviti nye pada cuti tahun baru Cina..abh cerita juga...abah rajin menulis diari akhir2 ini...tp ruang untuk menulis pada diari tu kecik je, kate abah....ape yg x dpt di tulisnye itu diceritakan pada ku...
abah sungguh berkias kate2nye..

mlm itu..abh luahkn perasaannye..kata abh..die kecik ati dgn kakak2 ku... aku kaget juga dgr luahan abh itu...yela luahan seorg bapa..yg jarang sekali membicarakan tentang hati...(dlm hati aku berkata " Ya Allah ape yg telah mereka lakukan sehingga terguris hati seorg bapa yg dikenali dgn hati cekal itu..") ...

sebelom perbualan topik itu bermula..ak bertanyekn tentang emak...yela selalunye aku telefon lebih lama berckp dgn mak dr abh...tp mlm itu abh seperti mmg ingin bercakap dgn ku...yela tiada tmpt utk diluahkn barangkali..sementelah aku bertanye tentang mak..abh kate, "kenapa boring ke ckp dgn abh?"..tidak same sekali ..tp terasa janggal pula kn..

aku byk suruh abh bersabar..kateku ini semua ujian...abah asik menyatakan.."mgkin abh bersalah dlm hal ini"..tidak..! abh tak salah..kateku.."iman tidak boleh diwarisi ,bah...tp iman boleh bertambah dgn ilmu"...mgkin mereka dahagakn ilmu...
dan kite jgn salahkn sape2..tp kite betulkn sesama kite..

aku harap kate2 ku itu mampu menyejukkn hati abah yg dukacita kala itu..
kate2 akhir yg aku sgt berkias dr mulut abah..tp mendalam menyentuh hati ku...

"abah jaga bunga2 abah (anak2 die yg semua pompuan)..abah pagari die...
tp bila ade org sentuh2 ..usik2 bunga tu..lame2 bunga tu layu la..da x cantik..."

berkias kn...Ya Allah perbaiki lah diri hamba mu ini..dan kuatkn la hati ibu dan ayahku..

Sunday, 25 January 2009

berakhir nye tahun ke 3 ku...

huh..hari ni 26/1/2009 aku da mengakhiri tahun ke 3 ku dgn menjawab soklan system kougaku(system engineering yg sgt2 susah ...yg aku rasa nyawa ku di hujung tanduk ketika menjawabnye..baru la aku phm kenapa sensei selalu ckp subjek ni adalah killer subjek tok dak2 system kt shibaura..okeh aku bitau eh nape subjek ni sgt penting bg kami...

1) system kougaku adalah subjek hisshu (hisshu kamoku ) @subjek wajib tok dak2 system cm aku nih..
2) pehtu, subjek ni x leh x lulusss...kalo aku x lulusss...aku x leh naik 4nen sei (final year)..dalam erti kate lain aku akn ryunen(ulang tahun-haha x pandai nye aku nk translate) bebb...

x penah sekali pon aku bemimpi nk ryunen ..termimpi pon xx...tp bile jwb soklan td mmg aku rs nak meraung ,ngamuk kt senseii.." asal lu wat soklan susah2 ni bebb!!"

aku x penah tu rs cmtu..omotta yori muzukashikatta ..
tp pape pon aku da try my bestt...aku tawakal je skang nii...dan beharap ngat aku lulus..dpt C pon x pe la..aku redhaa...

JADI,kesimpulannye skang...jgn la korg ingt shibaura ni senang sgt yee...mmg le die amik
単位 dari JAD byk..tpppp...subjek yg perlu diamik pon killer beb..

jadi..berhati2 kepada kohai2 yg berangan nk senang lenang di Cbora nih..
(ngah33...takut xx?)

Friday, 23 January 2009

im sorry

huhu...aku selalu nk menjaga ati org2 yg x berapa rapat ng aku...tp aku selalu lupe nk menjaga ati org yg betul2 rapat ng aku...org yg sentiasa sabar dgn aku...aku selalu lukakn ati org yg betul2 sayangkn aku..huhu maafkn aku..aku selalu x jaga petuturan bile dgn die..aku selalu ckp sesuka hati ..ikot perasaan aku bile ng die..aku lupe die juga ade hati dan perasaan..huhu..aku selalu marah x tentu pasal..dan die akan terus besabar ng aku..to my very2 best friend..i'm sorry sbb x pandai jaga ati u..pape pon this is for you



Tuesday, 20 January 2009

menyamPahh nyee...

huuu...nk tau x ape yg aku menyampahkn??
aku nyampah ng org jeponnn....
nyampah ng mereka yg x abis2 nk agungkn US..
sikit2 OBAMA..OBAMAA..OBAMMAA..
aku da bosan la wehh..nyampah...asal tgk tv je..pasal obama..
jepon ni die agungkn obama lebih dr PM die sendiri..lawak gile aso tu die kutuk2 sbb x pandai baca kanji..ade ke die gi bezakn obama ng aso...huuaa

aku nyampah ng jepon...dok agungkn US...ade ape pada obama tu...ATOK die pon org indon je..aku peduli ape ng obama,..mase palestin tgh begolak ri tu...x de plak berita pasal tu sgt..ni berita pasal obama lebih2..bosannnn!!!

Monday, 19 January 2009

wanita yg dimurkai oleh Allah s.w.t


jadilah seperti baby ini...

1.Wanita yg digantung dgn rambutnya krn dia tidak menjaga rambutnya (di jilbab) dikalangan lelaki.

2.Wanita yg digantung dgn lidahnya krn dia menyakiti hati suaminya dgn kata

3.Kemudian Nabi s.a.w bersabda: "Tidak seorang wanita yg menyakiti hati suaminya melalui kata2nya kecuali Allah akan membuatnya mulutnya kelak dihari kiamat,selebar 70 zira' kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.

4.Adapun wanita yg digantung dgn buah dadanya krn dia menyusui anak org lain tanpa izin suaminya.

5.Adapun wanita yg diikat dgn kaki & tangannya itu krn dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dr haidh & nifas.

6.Adapun wanita yg memakan badannya sendiri krn suka bersolek utk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban org.

7.Adapun wanita yg memotong badannya sendiri dgn gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan org yg banyak dgn maksud supaya org melihat perhiasannya dan setiap org jatuh cinta padanya krn melihat perhisannya.

8.Adapun wanita yg diikat kedua kaki & tangannya sampai ke ubun2nya & dibelit oleh ular & kala jengking krn dia mampu mengerjakan solat & puasa.Tetapi dia tidak mahu berwudhuk & tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.

9.Adapun wanita yg kepalanya spt kepala babi & badannya spt kaldai krn dia suka mengadu-domba(melaga-lagakan org) serta berdusta.

10.Adapun wanita yg berbentuk spt anjing krn dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.


*diambil dr resepiwanita.blogspot

Sunday, 18 January 2009

fuh..penat r studi..


fuh...sbenanye aku ngah rest kejap ni..satu hari ni aku dok stadi digital signal processing..subjek watanabe..yg aku rs lg ok daripada subjek analog signal processing ari tu...fuhhh...penat r..dok kat kotatsu ni lelame..bengkok badan aku di buatnye..


huh..aku stadi sambil mkn coklat ng sambil tgk anugerah juara lagu kt tv3..huh..abis satu paket coklat almond meiji aku layan hari ni..ni da msk paket ke 2..abisla gemoks aku cmni..

yoshhh...sambung stadi!!

Friday, 16 January 2009

comey x...

hehe...yeayy..setelah sekian lame aku cr templates yg cntik dan menarik hatiku..akhirnye aku bekenan ng template ni...amacam ok x?? =)

Wednesday, 14 January 2009

pisang dan hati

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.




Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam.

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg. Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk Kanak-kanak itu mula merungutdan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam.

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.!

Tuesday, 13 January 2009

aku menangis bile dgr lagu ni...



astagfirullah...

Monday, 12 January 2009

aaaarrrghh!! tennsenn!!

aarrghhh..1st time aku rs tensen gile2..biasenye aku x setensen ni bile nk exm..
tp aku betul2 buntu...cmne nk paham subjek analog n digital ni....!!! sensei da r x wat chukan..x bitau bentuk soklan..pastu x de kakomon lgsg..arrghh..x de panduan lgsg aku nk phm ...huhu....aku berasa tmbh tensen bile aku pk aku x nk otosu subjek ni..walopon sentaku kamoku je..tp cmne pon aku x nak otosu...huhu..ya Allah ..terangkn la hati ku ini dalam menuntut ilmu..

Saturday, 10 January 2009

ichigo!! strawberry



smlm 10 januari..aku sempat lg gi kiryu(gunma)..tok bersame2 join ke ichigo gari...tok menikmati ichigo2 di depan mate..mudah aje hanye perlu petik2 n cicah ng susu pekat..mmm..oishi zo! hikhik..walopon hanye 30minit je ..mula2 ingtkn kejap ..tp br 10, 15 minit aku da rs ippai..

cm biase la kerja kami berposing di sane sini...sampai lebamm...pengalaman ..best2!
tp mgkin ni tiada kali kedua kot..hihi..next time aku beli di su-pa (market) aje..



strawberry hello kitty pon ade..






sedapp..nyumm3

Tuesday, 6 January 2009

kekejaman Israel...

huhu...aku rs post aku kali ini penuh dgn emosi..
hari2 aku tgk kekejaman israel(yahudi) yg tidak segan silunye walopon seluruh dunia mengutuk perbuatan kejam mereka meyerang bertubi2 penduduk palestin yg tidak bersalah...
kite sendiri tahu yg mereka menggunakn alasan tok menyerang pejuang hamas..sedangkn pada dasarnye mereka mmg ingin menghapuskn seluruh umat islam di palestin...

kite sbg umat islam juga tahu ttg permusuhan israel (yg mmg dijanjikn Allah neraka selama-lamenye) dgn umat Islam sejak bertahun2 lamenye...kite juga termasuk dlm permusuhan ini...

kite sering bertanye apakah pertolongan yg boleh kite bg kepada umat islam palestin..sedangkn negara2 Islam di Asia barat sendiri bagai menutup mata..takut untuk membantu menyerang Israel yg melampaui batas...tp aku percaya umat islam palestin sgt kuat iman mereka dan Allah tidak akn menguji lebih dr keupayaan umatnye..

tp aku sering bayangkn bagaimane kalo keadaan itu terjadi di negara kite..adakah kite sekuat mereka...sanggup untuk mati syahid berjihad menentang musuh islam..ataupon saat itu kite berubah pendirian demi mengekalkn kegembiraan duniawi ini...

kawan2..di saat kiamat plg dekat nanti..org2 yg bertaqwa semakin kurang..dan org2 yg munafik dan kafir yg menyelubungi dunia ini saat itu...aku takutt..jgn la aku digolongkan dlm golongan itu..

untuk itu...marilah kite same2 beristighfar..jgn la kite hanye mengutuk kekejaman israel...kite juga harus bermuhasabah diri..adakah taqwa kite sekuat sekuat taqwa org2 mujahidin..yg berjuang untuk Islam..

marilah sahabt..kite doakn itu saudara2 kite di palestin ..supaya Allah menguatkn iman mereka dlm menerima musibah ini..dan kite berdoa juga bhw Allah menghantar bala tenteraNya menghapuskn yahudi laknatullah..



video ni korg mesti tgk...jgn kite asik berseronok...boleh kah anda sume tido lena tp saudara kite di sana terseksa siang dan mlm..diselubungi ketakutan...
astagfirullah...

Saturday, 3 January 2009

"solo shopping"

apekah yg anda faham dgn solo shopping? hihi..ni mgkin bahasa yg dicipta oleh aku sendiri...biasenye korg dgr window shopping kn..

hari tu mase 2/1/2009 aku x de pon wat pape ..just lepak kt umah ..pastu ptg tu tibe2 rs nk kuar..n aku telah wat aktiviti aku cm selalu aku wat kat malaysia dulu..iaitu solo shopping..maknenye aku gi shopping jln2 sorg2 la..aku sker je..x rs boring pon..aku gi saitama shintosin ..

jln sorg2 pon sempat je membeli...tp yg best aku telah gi kinokuniya..n layan buku2 kt situ..ingt nk cari english novell..da lame x membaca..tp x jumpe...so aku telah beli satu novel jepon lak tok menjalankn hobi baru..hihi..