Sunday, 29 March 2009

tagged by pkck misai

How old are you???
tahun ni 22 le..

Are you single mingle???
of course still single but not available da laa...

At what age do you think you'll get married???
maybe 23..erkk too early?

Do you think you’ll marrying the person you are with now???
yes.. insyaAllah..

If not, who do you want to marry???
never think about it..maybe takeshi kaneshiro

Who will be your bridesmaid & bestman???
mmm..kakak aku..atau kawan2 baik aku yg teringin

Do you want a garden/beach or traditional wedding???
traditional la..tp garden best jgk..mmm mane yg simple but nice n murah aku amik la..

Where do you plan to go on honeymoon???
i love to go to beach..pulau kapas ke..pulau perhentian ke..pemandangan sgt cntik..romantik..n yg penting save cost..

How many guests do you think you’ll invite???
mengikut abah aku..2000 kana..7 kemah..

Will that include your exes???
yup..tu pon kalo die nk dtg..

How many layers of cake do you want???
satu dah le..

When do you want to get married, morning or evening???
nikah malam la..pg pon ok..mada kimetenai..

Name the song/tune you’d like to play at your wedding???
doa selamat bley..

Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork???
lauk kampung..wuaa sedapp

Champagne or red wine???
org islam x minum nih.

Honeymoon right after the wedding or days after the wedding???
days after wedding laaa..

Money or household items???
both..hihi

How many kids would you like to have???
4 org cukup kot.

Will you record your honeymoon in DVD/CD???
x yah pon x pe..record dlm hati..

Whose wedding plan would you like to know next???
asmiza
terra mec

Saturday, 28 March 2009

senpai dan kohai..

untuk pengetahuan yg x belaja japanese..senpai mksdnye senior...kohai mksdnye junior..
dlm tradisi nihonjin (org jepon)..kohai sgt menghormati senpai..derg sggp wat ape saje tok senpai..mmg derg sgt hormat la..dlm erti kate lain hormat gile2..dan gyakuni senpai plak seronok la jd senpai..leh buli kohai..sbb kohai die akn wat pe saje tok die..sbb name pon kohai..kene la ikot ckp die..
begitu juga pelajar2 melayu yg da lame belaja di jepon ni..of course terikot2 dgn budaya itu..
dan terjadi juga pd senpai kohai di kalangan pelajar melayu..
tp kite kene ingt ..kite ni bkn nihonjin..mmg kene hormat senpai..tp x kn la sampe nk ikot je ape yg die suruh buat sampai mengabaikn ape yg lebih penting yg patut kite buat...sou omowanai? (x gitu?)

ape2 pon aku sbg kohai dan juga senpai...x suke kalo senpai nk pksa2 aku buat tu dan ini sesuka hati die..yela ade byk mende aku x kisah..tp kalo asik nk pksa pastu wat kite serba salah sbb x ikot ckp die..adakah tu perkara yg baik..bg aku sebagai senpai pon..aku x kan suh kohai aku wat mende bodoh semate2 nk memenuhi ape yg aku nak..

gyakuni..aku sbg senpai..beharap sgt kohai leh la dgr ape yg kite ckp kn..yela kite da name pon senpai mesti la lebih berpengalaman.x kisah la lebih berapa lame..skurg2 nye hormat tu kene la ade dan jgn la sombong x kene tmpt..nti bile u susah , at last u mintak tolong sape? senpai gak kan?..

kesimpulannye..x kisah u kohai or senpai..msg2 kene hormat msg2..yg senpai jgn la anggap kohai tu lebih muda n bole ikot ckp kite sesuka hati..lainla kite ni sgt2 rapat cm adik beradik..mmg itu selalunye org x kisah pon kn..tp kalo kite ni x rapat mane pon ..tp disebbkn kite ni senpai ..kite sesuka ati je arah2 kohai..even die x nakayoku pon ng kite..4sure la ia akan menimbulkn ketidakpuasan hati..

kohai pon same..ape yg senpai ckp (pekara yg beguna tok kite pada ms hadpan)..sile la amik port..jgn anggap kite leh buat sume mende sendiri di jepon ni tanpa bantuan senpai..

lastly, jibun de kangaetekudasai! ....dlm BMnye LU PIKIR LA SENDIRI..

Wednesday, 25 March 2009

nikah muda dan bahagia..

ape pandangan anda tentang nikah muda?
aku hanye percaye kepada ketentuan Allah..sbb Allah yg menentukan seseorg tu jodoh die awal atau tidak..ade org jodohnye awal..ade org jodohnye lewat..
aku penah terbaca satu artikel ttg perempuan...tp aku x ingt keseluruhan nye..tp ia menyatakn kebaikan pada seorg perempuan berkahwin awal..

mcm mane pon aku x kn terfikir psl ini jika aku msh solo..utk lebih diberkati tidak salah kite merancang ke arah yg baik.utk memelihara kehormatan diri..dan sbg aku ..rs betggungjwb utk mengurangkn bebanan abah ku yg ade 5 org anak perempuan..bygkn selagi anak perempuan nye belom bernikah...dosa2 kami abah bertanggungjwb ke atasnye..

jd mari kwn2 bace artikel ni..aku amik dr iluvislam.com..nikah muda dan bahagia


Monday, 9 March 2009

my personality?

ini ialah jawapan kepada soklan yg telah aku jwb setelah di tagged oleh asmiza..
mm not bad la..ada yg aku rashi ..tp ade jgk yg aku rashikunai..yg zenzen rashikunai pon ade..ahaks!

jadi selamat mengenali diriku...

Your view on yourself:

You are intelligent, honest and sweet. You are friendly to everybody and don't like conflict. Because you're so cheerful and fun people are naturally attracted to you and like to talk to you.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You are a true romantic. When you are in love, you will do anything and everything to keep your love true.
[kuwang2..ntah mengapa ku rasa geli tentang ini]

Your readiness to commit to a relationship:

You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

The seriousness of your love:

You like to flirt and behave seductively. The opposite sex finds this very attractive, and that's why you'll always have admirers hanging off your arms. But how serious are you about choosing someone to be in a relationship with?
[hello!! this so NOT me ok..im loyal person tau]

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.
[yeah..gambare2!]

The right job for you:

You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:

You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.

What are you most afraid of:

You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.
[maybe this is the true me]

Sunday, 8 March 2009

aku tough!

baito
.
.
.
.
penat + lapaaa.
.
.
.
.
surabaya- lapa= kenyang
.
.
.
.
kenyang + penat
.
.
.
.
ofuro ---> segar
.
.
.
.
segar + ngantok= nk tido
.
.
.
.
but
.
.
.
RONBUN?
.
.
.
aaarrrrggghhhh!!!

Friday, 6 March 2009

i just miss them


mak n abah



sisters


muaaahhxxxx!!

Thursday, 5 March 2009

tensen...pls help me!

hari ni hari petama aku gi MINET lab..kenkyuu aku...walopon ni adalah yg pertama ntah kenapa aku da rs sgt tensen..1st task kami kene cari mklumat tentang tema kekyu ape yg aku minat..da kemudian wat repot tentang itu..dan kene happyou (present) dpn senpai dan kawan2 yg lain...

pada mula2 nye aku x terasa tensen lg..tp setelah mase makin berlalu...aku semakin rs chishiki (ilmu ) aku sgt kurg..dan aku x phm ape yg nihonjin tu sembang kn..derg ckp nihonggo dgn lajunye tentang tema2 kenkyuu..bygkn derg ckp senmon kotoba (bhs jepon engineering)..dan aku rskn aku makin hanyut ntah kemana..

aku rskn mmg sgt lame benkyoukai tu...tu pon senpai ckp hari ni sgt awal..selalu nye seorg akn ckp lebih dr 1/2 jam..aku semakin tensen bile mengenangkn hari2 yg mendatang akn lebih taihen ..apabila kami kene cari ronbun dan bace..dan wat repot sekali lg..serta happyo...dan itulah proses yg akan berlaku selama setahun ni..tp aku rs sgt taihen sbb korekara semua nye atas usahaku sendiri..selama ni belaja utk lulus exm saje dan hanye perlu jwb soklan ..n stadi gile2..but skrg aku kene cipta sendiri ape projek yg aku nk buat berdasarkn hanya minat aku...

aku rs kalau la mende2 ni sume dalam english or Bm..zenzen daijyoubu da to omou..tp disebabkn aku kene melalui nye dgn bhs jepon...aku rs sgttttt taihen...
aku tau mesti kwn2 lain pon melalui proses yg same..tp setakat ni nape aku x dgr lg rungutan dr mane2 membe yg dr dai lain..derg pon da stat kenkyuu...kenapa korg nmpk heiki je..korg x rs payah ke..ke atau kenkyu aku yg cpt sgt...die da wat proses yg sepatutnye kitorg wat pd bln 4..di awalkn pada bln 3..korg cpt la bg aku semangat...!!! kenkyuu korg cmne?

pd awalnye mmg aku nk sgt sambung master..dan kalo aku nk mintak suisen pon maybe boleh dpt tp....adakah semudah itu...bile mengenangkn hari2 di lab yg bakal mentensenkan..aku terus merasa mayotteru ...tp rs nk belaja lagi....n nk dok di perantauan lg..tp ...belaja mcm susahhh..aarrggghhh...sumenye sbb nihonggo! nihonggo la yg telah membantutkn kebolehan aku..iya daaa~..ke patut aku smbg di negara lain..tp mcm mane? cmne nk mintakk..

Monday, 2 March 2009

boring ke?

ha ape pandangan anda tentang duduk seorg? mksdnye anda menyewa umah or bilik sorg..bagaimana anda rasa?

hmm..honestly la aku sebagai aku ..sejak awal2 lagi bile dtg nihon ni mmg aku decide untuk duduk sorg..nape ? ntah la sbb aku rs aku da puas dok ng kwn2 drpd aku berusia 13thn sampe 21 thn..aku dok asrama pastu kt tbp pon dok ng kwn2..pastu timbul rs ingin duduk seorg n menghias umah sendiri..walopon dok sini kejap tp aku just inginkn umh sendiri..sbb nye kn ..kat umah aku kt msia pon aku x de bilik sendiri..x de pon ruang tok aku..almari baju tok aku pon br dibeli sblm aku fly hari tu sbb aku asik x de kt umah..n bygkn adik beradik ku sume pompuan..n ade 5 org..bilik ade 2..mksdnye 2 org satu bilik..pastu aku selalu tido je kt mane2 bile blk umah..kejap2 aku tido sini kejap2 tido sane..haha..sampe kadang2 bapak aku ckp aku tetamu..hihi sebb jarang ade kt umh..

aku bkn jenis yg nk becakap sepjg mase..aku rs ade mase aku perlukan kwn2 aku..ade mase aku nk sendiri..org asik tanye x boring ke dok sorg..mkn sorg...tp ntah la..aku x de pon rs cmtu..aku rs ok je..cume kalo aku da lame xkuar umah..atau x bejalan tu aku boring la..tp bile dok umah aku rs seronok..aku rs ade je mende aku nk buat..kemas tu la kemas ni la..bile aku bosan aku call umah..n bile aku rs nk borak aku gi umah asmiza or sape2 yg dkt kt sini..aku just rs ok shj..n yg plg penting aku sker ngt privacy time stadi..aku sker stadi time senyap..sunyi..sampe kdg2 kalo dgr lagu pon aku leh rimas..jd kesimpulan nye aku rs ok je dok umh sorg..x bemakna aku x begaul ng org..aku sgt sker begaul..tp bile aku rs nk borak aku borak la..hihi..

cume yg penting bg aku...duduk je umh sorg, tp kawan2 dok bedekatan je..sbb aku x nafikn aku perlukan kwn2 ku ...kite mmg x kn leh hidup sorg kn di atas bumi ini..jd wutever u do just cheer! do wut u wan to do!

pastu aku selalu pegang kate2 abh aku..die kate x baik rs bosan..sbb sebenanye byk mende yg kite bole buat!!