Tuesday, 28 April 2009

menyayangi atau disayangi?? docchi ga ii?

huh...da lame benau aku x mengupdate blog nih..yela nk kate bz x de la bz sampe x leh tulih blog..tp cm x tau nk tulih ape bcoz..x de pe pekara yg menarik yg berlaku...
nk kate bz pasal kenkyu mmg la aku ade sedikit bz...tp selalu aku buat2 x bz..yela mentang2 kenkyu aku x de jikken..buat programming semata..mmg la skang x bz..ko tggu r skit mase lg..time tu kejap je kepala aku da botak..mate lebam x ckp tido..(fuh cm sengsara je tak lame lg)

ok r...disebabkn hari ni aku da happyou time kenkyuu td..so aku nak releks kan diriku..dgn menulis ni..

anda penah x merasai satu situasi di mane anda menyukai atau menyayangi ...menyukai adalh tidak same dgn disukai..mengikut kajian ku...kalo lelaki menyukai adalah lain dgn perempuan menyukai..sbb selalu nye kalo lelaki menyukai ..kanousei pompuan nk suke blk adalah takai(tinggi)...
tetapi kalo baai (situasi) pompuan menyukai...kanousei lelaki nk sker blk adalah hikui(rendah)...

kerana ape?
mengikut pandangan aku( hampir2 betul)...perempuan ni die selalunye x pandang pada rupe ..die lebih mementingkn hati budi lelaki itu..drpd wajahnye..tetapi lelaki biasenye..die mementingkn rupe..kalo bole nk yg cun2 je..betol x? jd kalo pompuan yg suke die tu x cun..die x nk la kn..tp kalo lelaki ssuke pompuan walopon lelaki tu x berapa nk ensem mcm hero remaja atau maskulin ..tp kalo lelaki tu baik dan bejaya mencairkn pompuan tu ...pasti cinta lelaki itu berbalas..

jadi bagi baai perempuan..selalu dikatekn dikalangan pompuan..lebih baik anda disayangi drpd anda menyayangi ..yela kalo disayangi tu kite lebih akn mengecapi bahagia drpd kite menyayangi tp tidak disayangi..tol x ? sou omowanai? (x gitu?)

gitu la...ape yg aku terasa nk tulih hari ni..xde kaitan ng sape2..cume terfikir..lumrah hidup ni..x selalunye ape yg kite nk tu dapat..jd bile kite ingin kn sesuatu ..kite juga kene ready tok menghadapi situasi kalo2 kite x dpt..

bile kite x dpt..kite jgn terus sedih...sebab...setiap ape yg terjadi pada kite sume telah diatur ..dan kite kene terima yg ia adalah yg terbaik buat kite..

Wednesday, 22 April 2009

bile panas...

bile panas
aku bepeluh
aku rimas
aku kurang wangi dari biasa...

bile panas
muka ku bekerut
baju ku ku kibas2
masih panas jua..

bile panas
muka ku berminyak2
jerawat belumba2 keluar
aku tension..

bile panas
sampah di dapo cpt bebau.
hidung ku bekerut2..
aku tension lagi..

Monday, 13 April 2009

setahun berlalu...

setahun sudah aku lalui kehidupan di jepon ni..dgn kesabaran dan kecekalan hidup berjauhan dgn mak n abah..akhirnye bejaya melalui setahun ni dgn penuh suka dan duka...terlalu byk pekara yg berlaku untuk satu tahun ni...aku kenal ramai kawan baru..kenal kebolehan diri sendiri...n x sangka aku boleh juge memasak..hihi..walopon jrg sekali masuk dapo bile kt umh..

i'm very happy..kat sini juga ditakdir kn besama dgn si dia..selama setahun die ngajar aku byk pekara..i'm glad to be with him.

(klik le gambo)
~memory 2008~
happily ever after

hari ini...

wah hari ni hari 1st zemi kt kenkyu shitsu (lab ) aku..walopon b4 ni da stat da dr bln 3..tp time tu 4 kali pejumpaan n happyou depan senpai je ..sensei x join..tu dikira benkyoukai la ..so hari ni zemi pertama dgn senpai n sensei sekali ade..

masa mggu lepas sensei suh pilih sape group A n B..kitorg gakubusei ade 6 org..jd bhg 2..ade 2 group..zemi akan dijalankn setiap mggu ..setiap hari isnin..bile da janken aku dpt group A..sah2 la aku kene happyou dl..zemi setiap mggu ..tp sorg happyo sekali je 2 mggu..so mggu ni aku da happyou..mggu depan aku jd tukang dgr je la..yahoo..seronok mggu ni aku nk asobi..pening dow..ni br skit br bc ronbun..blom lg プログラム作成 ( do programming) ..

ape yg aku nk cite ialah..setiap kali abis zemi..aku akan pening pale ya amat..yela bygkan la zemi stat kol 1 abis dlm kol 5 cmtu..dlm mase 4 jam tu aku dgr je sume org happyo..n temasuk aku sekali happyo..dan aku memulas otak tok berpk n nk phm ape yg disampekn oleh sume org..da la hari ni aku org terakhir happyou..jenuh nye tggu turn..

pape pon mgkin aku da sedikit nareru(get used to) dgn dunia happyou (presentation) nih..mane tak nye asik happyou je keje sejak msk 4 nensei ni...lepas ni pon ade byk gakkai (conference) and gasshuku (camp) yg dirancang oleh sensei tok kami..tu selain dr 中間発表、卒論発表,ポスター発表 yg wajib tok 4 nensei..huh..pening2!..

aku realize yg byk gile aku xtau..yela pasal programming sume..hari2 aku dok pk..bole ke aku hasil kn satu mende ni..even nk wat website pon x reti..ni lagi nk mengimprove kn e-learning yg ade skrg..

actually, ape yg aku mgkin buat ialah aku buat analysis tentang user satisfaction for e-learning system..actually aku amik tema e-learning yg kite dulu amik kat jad ..enkaku jugyou atau distance learning..tp sensei kata e-learning tu cm x meluas da dlm gakkai..sbb nye skang nye e-learning pon da mantap..so aku ingt nk kaitkn e-learning dgn QoE regarding to user satisfaction..haha ape la yg aku ngarut ni..yela ni 通信(network) punye field kn..aku pon x phm.

pape pon aku terus mahu sambung 大学院 .sensei pon da luluskn..tgk pada result insyaAllah dpt la suisen dr sensei..tp mcm rs lg ssh je smbg insei kt Minet (kenkyu shitsu aku skang)..yela kate master..kene la wat mende lg superb..sensei plak setahun x de kt nihon..thn dpn die gi US..yabai la aku...aku nk sensei yg guide aku..senpai x phm aku la..sensei phm..hihi..

huhu pape pon pening x abis lg ni..tido r..tata

Thursday, 9 April 2009

sindrom pintu..

huh...hari ni aku rasa agak kebosanan ..ntah la kenapa tp mungkin kerana hatiku frust x dpt asobi di kiryu mggu ni..so im getting jeles to gundaian..aku da lame x gi asobi sane..huhu...rs nk gi sane je hari ni..tp memandang kn mmg aku nk happyou isnin ni n aku x nk kaco weekend ku dgn homework..so tepaksa la dibatalkn..even korg gi mkn sushi je..aku nk nyibukk gakk.!

huhu..da abis da pasal hari ni ..
skang aku nk cite pasal sindrom br yg aku alami ..iaitu Sindrom Pintu..
sejak aku dok umah br ni ..selalu ade org x dikenali ketuk pintu ..dan ima made ( sehingga sekarang) aku bukak je pintu bile loceng umh ku berbunyi..tp setelah byk kali mengalami situasi ni..mengikut kajian ku sendiri..lebih baik aku x bukak ppintu pd strangers ..sbb strangers tu kompom la nihonjin..kerana mengikut pengalaman aku..bile aku bkk pintu mesti ade mende yg x best berlaku..atau pon dgn kata lain..lepas aku bukak pintu aku akan bekata dlm hati . . " kalau la aku x bukak pintu..."

okeh ini pengalaman2 ku bile bukak pintu..

1) ade satu mlm ni ade org tekan loceng..dan aku bukak pintu..rupe2nye 2 org mubaligh kristian berpakaian kemas dihadapan ku..ape lagi kalo bkn nk menyebarkn kristian kt aku nih..bosan sungguh..ntah ape die tot tet dlm nihonggo ..aku pon mls nk phm..last2 aku ckp je x nk..arrghh tp cuak gak kalo die dtg lagi..huhu.nsib da x dtg da..mls r...pandai die yek cari org islam..

2) baiklah pengalaman ke2 = bile aku bkk pintu yg terpacul kt dpn mate aku ialah 2 org mkck nihonjin lg..bosan..kali ni sebarkn agama ape tah..sbb kalo kristian derg akn bepkaian kemas..pkai suit..ni mkck cm nk gi bekebun je..dtg umh aku sebarkn agama pelik..siap ckp kt aku lg yg agama islam tu salah..sker ati je..pastu ckp laju gile nihonggo sampe aku rs cm lalat yg becakap..pastu aku terus ckp kyoumi nai (dlm bi: hello! not interested ok!!)

3) pastu pengalaman ke 3= kali ni pengalaman buka pintu tp hasilnye baik..(ape aku ckp nih) mksdnye bile aku bkk pintu org kddi dtg..offer aku nk tak internet yg lebih murah tp laju sampe 1G bps beb! sape tanak..skrg nye tenet da la mahal tahap gaban..tp x de la selaju mane..pasni dpt yg 1 G puas ati r..tp org tu x dtg pon lg tok kouji..cpt la weh!

4) ok nih pengalaman ke 4= yg membuat kn aku nyesal bkk pintu..iaitu bile aku bkk org tu ialah org NHK..arrgghh..geram disebabkn aku bukak pintu aku kene byr duit tv plak mulai skrg..betambah la koleksi bil aku..mmg la ramai org tipu ckp tv x de..tp mslhnye org tu x tanye pon aku ade tv ke x..pastu aku plak x reti nye nk tipu..mcm terkelu lidah..last2 kene la gak byr..huhu..

jd melalui pengalaman2 ini ternyata kalo aku bukak-pintu-lebih-buruk-padahnya daripada aku-tidak-bukak-pintu...

jadi pada hari ni..da dua kali aku terima ketukan pintu (loceng bebunyi)..dan aku tidak bukak pintu..bile aku siasat rupe2nye org tu takyubin (perkhidmatan pos)..hehe..pdn muka..kirenye aku da ade penyakit fobia-buka-pintu...

Saturday, 4 April 2009

nippon...

hahaha rata2 aku tgk kohai2 yg dtg nihon menunjukkn rasa iya mereka terhadap jepon..hihi releks la..br beberapa mggu..mmg ternyata sgt besar perbezaan malaysia dan jepon..yela kt msia maybe ramai yg biase melepak2 kt kedai mamak mlm2..ye la tau sgt dak2 msia mmg sker aktiviti lepak melepak ni..kalo kt jepon kol 9 kedai sume da tutup..da sunyi da sume jalan..da mcm kol 12 mlm..

hihi..walopon byk mende yg da biase kite buat dkt msia yg kite rasakn selama ni seronok ..tp sebenanye dok sini sedikit sbyk mengajar kite untuk life yg lebih proper..yela nihonjin sgt mengikut peraturan..gi keje pagi2..blk keje mlm2..sesak2..pastu tiba2 kol 9 malam da sunyi sepi je jln2 kt sini...yela kadang2 rs pelik..td naik densha(train)bkn main sesak lagi ng manusia..tibe2 jd sunyi sepi..mane hilang sume org2 yg tolak2 time dlm train td? kesimpulannye..org jepon x de budaya melepak pon..da abis aktiviti derg terus masuk umh tido..kalo aktiviti mlm tu pon gi izakaya(kedai sake)..pastu kampai2..mabuk2 ...muntah2 merata..blk naik teksi..hmm mmg bosan pon...

kalo wakamono (anak2 muda) jepon pon ..derg lebih proper la kot dr gaijin like omputih..
sbb aku dpt beza kn la ..mase jln2 kt yoyogi park td..mmg penuh la sume org berhanami (berkelah di bwh pokok sakura sambil melihat sakura)..pastu sgt ramai mat saleh..bile tgk group mat saleh bkn men lagi derg siap panjat2 pokok la..n nmpk lebih berani la dr nihonjin ..
kalo nihonjin pon plg tidak derg menunjukkan kegedikan mereka dgn tejerit2 membuat bising mcm la ade mende yg omoshiroi sgt..

huhh..kesimpulannye..nihonjin bknnye x beseronok..tp cara derg lain..cara derg berseronok di tmpt tertutp..like karaoke..( nihonjin sgt sker karaoke)..walopon aku rs x phm ape la syok sgt karaoke.kalo aku 2-3 lagu da genkai..pastu minum2 pon tempt tertutup..xdgr pon derg buat bising..but para graduan dr msia ni..kene la ubh mind set..kite bukan nk kan keseronokan yg lebih drpd kt msia ( like games etc)..tp kite still berhibur cara kite..tp lebih proper n ikot la keadaan kt sini cmne..bak kate org masuk kandang kambing mengembik..masuk kandang ghimau mengaumm...

but yg lebih penting buka minda dan tgk ape perbezaan org kite dan org jepon..kdg2 rs byk mende yg lebih menyampah ttg jepon dan org nye..tp bile blk msia kite rs cm jepon lg ok...tp bile dok sini rindu plak org2 tersyg di msia..n mknn sedap2..(huhu rs2 tu je yg best psl msia)..kesimpulannye rs nk keadaan di jepon yg best ni ade kt msia..br la kanpeki..!
tp ntah bile msia nk capai keamanan btol2..ye2 je kate msia aman.tp perompak belambak..peragut merata...pemandu teksi pon x jujur....pekerja2 kedai or mane2 pon x mesra...
tp tu la.perbezaan yg nyata...kat sini xde la suasana islam ..like nk gi surau or majlis2 agama...rs cm bile kite dok dgn komuniti islam rs lg seronok..tp kalo la org islam di msia..perangai baik seperti nihonjin yg kafir..alangkah perfectnye..