Saturday, 30 May 2009

saye suke hari ini!!

hihi...ye saya berasa gembira pada hari ini...hikhik
nk tau kenapa?
cam biase aku sker keluar beshopping solo di awal2 bulan nih..(walopon hari ni 30 mei tp nk dkt da awal bln jun)

biase lah weekend kalo aku x pulang ke kampung menyedut udara segar..aku ke omiya beshopping..
hihi hari ni aku rs kimochi ii..rs nk melawa..
mula2 sebenanye nk gi seiyu je..(seiyu sebuah pasaraya ye)
pastu gi pkai lawa2..make up sume..(mcm la nk gi deting huhu)
kalo da make up kene kuar jauh skit kn..hikhik

pastu destinasi pertama aku ialah..
TORO..satu stesen je dr higashi oomiya..tp x de pe pon kat sini..cube teka aku buat pe?
hihi..kt toro aku gi sebuah pusat kecantikan...n booking hari tok buat facial....hihi jgn jeles beb..
so aku da booking..hari rabu nih tok buat facial..yehaa..suke2! nantikan wajah baru ku..

pastu dgn rs gembira aku teruskn pejalanan..gi omiya je...omiya je da ckp tok aku...
aku da ade kedai feveret kt omiya nih..murah n baju nya best2...
hihi..nah la ade gamba skitt..


aku pada hari ni...



vest yg ku cari2 selama ini..satu set ng kemeja tu 1990yen je..hihi

yeah..skinny jeans warne nih sudah lama ku cari..harge murah beb 1990yen aja..
sker2! skinny jeans ni bile pkai cm liana jasmey gitu..hikhik


ade lagi 2 bende aku beli...tp tok hadiah org...tak leh bitau skang nti kantoi la..nti bile aku da bg aku bitau eh...hihi..tp mmg hensem la hadiah yg ku beli itu..pasti si dia sukaa...=)

Friday, 29 May 2009

tanda-tanda kematian..

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan wujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda.

Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat –riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :


Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan berpendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita
antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP
Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan
Allah SWT semata-mata.

Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kitadiberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari >keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

WALLAHUA`LAM


takut sgt...

bulan ini..

lepas aku check2 balik..
rupenye bulan ni post aku byk pasal kerisauan aku pasal kenkyu je..
ahh bosan betull..
nampak sangt aku dok pk pasal perkara itu..
jadi aku nk tamatkn topik nih...
nak cari topik yg lebih segar yg aku sendiri bc pon x bekerut..
yeayy...mari begumbira di hujung minggu...
rasa cm nk blk kampung laa..hihi ~~oppss bkn kampung kat msia la..hihi

Thursday, 28 May 2009

berehat sebentar..

aku kt kenkyu shitu (research lab) ni..
tgh berehat sebentar
sedang dlm proses buat master research proposal...
tgh try nk buat ayt sedap2..
yoshh..
ngantok pon ade cejuk2 ni..

k la tata

Wednesday, 27 May 2009

huhu..diriku ini..

huh..da lame x tulis blog nih...bkn x de pekara yg berlaku tp sume yg berlaku mendukacitakn..malas da nk cite pekara yg mendukacitakan..

ntah mengapa saikin aku rs aku nk blk msia n keje jd engineer kt msia pas sotsugyou nih..
korg mesti pelik kn b4 ni aku rs aku sgt bersemangat nk smbg master...tp makin hari aku melalui kenkyu...aku rs aku x leh la nk meneruskn master kt jepon ni..

aku sendiri tahu tahap aku mcm mane...aku rs aku da x larat nk perah2 kepala otak.walopon aku tau ade ramai org lain yg kenkyu nye lebih susah dr aku..tp aku cm da sampai genkai..rs cm da x leh nk pk tok buat kenkyu ape tok master..yela sensei serah kn bulat2 kt diri aku sendiri..rs cm ssh sgt nk cipta satu system sendiri..menggunakn programming..kalo korg jikken dgn mesin2..aku kene jikken dgn programming je..ataupon mende2 ttg komputer...

dulu aku tau aku mmg x pandai bab2 ni..tp aku rs aku boleh belaja..tp sgt susah nk pndai programming sekali gus cipta satu application atau system sendiri tok research master nti ..tmbhn pula dgn bhs jepon...perlukn byk latihan...tp aku ni x addicted pon psl komputer..mcm hadi yuyu yg besemangt dok depan komputer dr pg sampe mlm..buat programming..ataupon mcm senpai anip yg bejaya buat software tok keitai hingga bejaya dijual ..

aku? bkn la tensai..ntah mengapa aku rs aku x leh nk teruskn master...
bkn sbb aku putus asa ye...aku tetap nk amik master ...tp cume skrg aku rs aku x ckp ilmu tok di aplikasikn dlm master nti...aku rs nk belaja lg..tp belaja melalui keje pulak..berhadapan dgn situasi sbenar dan meluaskn pemikiran..kemudian buat master dgn lebih yakin berbanding skrg..insyaAllah..

terlalu byk mende yg aku pk...bile di pk2 blk..selama ni yg buat aku bertahan dgn keputusan nk smbg master ialah sbb aku rs 2 thn sgt sekejap kt jepon ni..byk tmpt lg aku nk gi..huhu..tp bile berhadapan dgn kenkyu aku kalah...aku da x leh nk push diri lg...huhu..

x kisah la mcm mane keptusan ku akhir nti..harap2...itulah yg terbaik buat diriku..

Thursday, 21 May 2009

GOLDEN RATIO

kelmarin aku dok usha2 dlm you tube..aku jumpe satu video yg sgt mengagumkn...
mmg aku ternganga la tgk kebenaran yg aku br tau spjg aku hidup 21 thn lebih ni..

baiklah aku ceritakn sikit ape yg diberitau dlm video ni..
video ni menceritakn ttg penemuan2 dlm sains dan mathematic yg sgt mengagum kn yg terus mengaitkn bhw Pencipta segala di dunia ini hanya Allah s.w.t..

penemuan2 menunjukkn setiap pengiraan yg dilakukn termasuk degupan jantung manusia, ciptaan manusia tu sendiri x dpt lari dr no 1.618..iaitu GOLDEN RATIO..termsuk pengiraan kedudukan kaabah..menunjukkn angka yg same..sekali gus menunjukkn kabaah betul2 berada di tgh2 bumi ..golden ratio ni kalo korg nk tau lebih lanjut just type golden ratio n cari kat wikipedia..mesti korg akn jumpe..okla aku letak link kat sini..GOLDEN RATIO

aku sgt kagumm...ternyata Allah Maha Besar...Subhanallah..

sila tonton video ni...

Tuesday, 19 May 2009

dunia bz ku..

huh...aku da stat bz skrg ni..mcm2 nk kene buat..yela kenkyuu la of course..kalo bole aku nk stat buat jikken b4 chukan happyou ..sbb kalo bole nk siapkn byk mende b4 blk msia..tp dlm mase sebulan lebih ni...aku kene buat preparation untuk 2 perkara penting..iaitu preparation for chukan happyo and preparation for thesis tok daigakuin tok dpt kn scholar..huh.not a simple task..!
kawan2 jgn lupe ye prepare tok thesis master tok dihanta ke ypm..sblm 15 july 2009! chukan happyou aku lak 18 july 2009..molek sgt la tu..

doakn kejayaan aku ye! yoshh

Thursday, 14 May 2009

bersemangat semula..yoshh

selepas aku call umh ..soudan ng abah aku...
aku kembali bersemangat semula..baiklah aku akn berusaha sedaya upaya aku tok dptkn scholar ypm..yoshh..fighto..fighto!
plan aku telah berubah..kalo aku x dpt scholar ni x pe la..aku keje la sebagai engineer yg cun..(kakkoii tu onna jd engineer..kecik lak tu dak nih)
rs cm jd lecturer hidupku mcm x berubah lak dr dl sampe skang asik pulun je belaja..
mmm doudemo ii...yg penting skang aku x nk down dah...yoshh!

ima no nayami desu..

huhu..aku br pas gi kuar mkn ng senpai..borak2 pasal insei( master student)..
mcm mane nk dpt scholar ..mintak pendapat die skit..
huhu tibe2 aku rs down..sbbnye senpai ckp nk mintk shogakkin mara payah..bedepan ng 12 org panel..yg 5 daripada nye nihonjin..itu aku x kisah lg..
senpai kate yg penting proposal tok research time insei nti..kalo kenkyu stakat buat analisis ssh la nk dpt..huhu yela aku ni bkn pandai sgt nk buat kenkyu power2..kalo nk buat power2 kene buat programming yg ssh2 tu la..huhu mane aku mampu...skang ni buat analysis pon da ckp terseksa dibuatnye...

apa yg menambah kn lagi susah ati aku..yela tahun ni ramai yg nk smbg..yg nk sambung tu pulak power2..dari dai yg power2...cthnye abul (keio), aliah (meiji), saido (ritsumeikn), dan bdk2 mantap kt tokyo rika dai dan ramai lg...aku ni hanyela seorg ain yg belaja kt shibaura je..aku sendiri pulak x mampu nk buat kenkyu susah2 yg kene buat progrming pyh gile..huhu..tp aku hanye ade sekeping semangt yg berkobar2 tok sambung belaja lagi kt jepon ni..

huhu..x pe la..pape pon aku akan cube sedaya upaya..kalo aku x dpt scholar mara pon..aku harap ade la rezeki dpt scholar daigaku kt msia..

pekara2 yg menggeram kn..







ARGGHHHH GERAMMMNYEEE!!

Tuesday, 12 May 2009

dedicated to someone i love..

Sunday, 10 May 2009

hari2 cutiku..

wah sume org cerita tentang aktiviti golden week masing2..
aku juga tidak kurang hebatnye..hihi..
xde mende pon aku buat time golden week..tak terasa pon ke golden annye..
golden week ku bermula dgn demam..kemudian tenet 1G bps dismbungkn ke umh ku..
kemudian gi shukatsu..main2 jumpe kawan2..pening2 pale...kene ujan..demam dtg blk...
kemudian gi interview SPA kt embassy..tggu 5 jam ..interview x sampe 15 minit..saba je la..
kemudian da abis golden week pon demam masih x abis lg..

2 hari berikutnye aku gi kenkyu..sgt mls..gi kol 2 balik kol 430ptg..bgs sgt la tu..
keadaan itu berulang selama 2 hari...

sampe la hari sabtu..aku sekali lg join aktiviti gundaian...BBQ kt akagiyama..seperti biase mkn2..dan posing2 amik gamba..sker2! ni ade sedikit gamba2nyee..yg peliknye demam terus baik ..hihi ubtnye disini rupenye..hikhik

saye suka gamba ni