Wednesday, 29 July 2009

title ape yg sesuai?

smlm last zemi tok zenki...
so da stat cuti la..
cume kami2 yg kene buat jikken ni masih belom boleh becuti sepenuhnye..
ade lg keje2 yg ptt dibuat..

haishh..tp bile time2 cmni ..bosan pon ade gak..
da bese membz kn diri..bile free je jd x tau nk buat pe..
nk shopping mls r..
nk gi mane2 pon mls..
time da hima, org tu exm plak..huhu..

papepon mlm ni..gi hanabi taikai..
derg nk pkai yukata..
aku obi x de lg nih..
ujan plak kt luar..
esk derg kate nk jenjalan nippori..
shopping laie..
next day nye ICK..
beseronok je keje mggu nih..

Tuesday, 28 July 2009

excited nih nak cite nih..

ni la sensei ku..


yup spt yg dijanjikn aku akn cite kn pengalaman2 ketika gasshuku di fukushima..

gasshuku nih dijalankn setiap tahun..bergabung 3 kenkyushitu dr 3 daigaku yg berlainan..
iaitu miyoshi ken (shibaura koudai), tanaka sensei + yamori sensei ( waseda dai) , n denki tsushin daigaku (sensei nye aku x ingt).


so, thn ni natsu gasshuku kt takatsue , fukushima..
gasshuku nih sbhgian besar aktiviti nye happyou la..happyou kat depan sume org..n sensei2 dari dai lain akan bg komen n pendapat derg..so mcm2 idea la dr derg..
hanye miyoshi ken (shibaura) je ade gakubusei (final year student)..
dai lain tu dak2 master n phd..

aku happyou hari sabtu..
hari ahd mmg free n dgr je org happyou..
isnin lak pg2 da siap2 nk blk..pastu jln2 ng derg gi bokujou..
bokujou tu ape ek..aku rs mcm farm la..mcm2 je nihonjin buat aktiviti kt situ..


hari sabtu tu..gerak naik kete kol 8pg..sampe sane 1lebih ptg..
pastu 130 terus stat happyou kai..
sampee kol 6 pptg..n aku la org terakhir happyou pd hari tu..
mm mmg x nyempat2..mkn kol 6-7ptg..
hari tu bdn da melekit2..mmg aku rs busuk gile diri ini...
ingt nk mandi dl b4 gi hanabi taikai..rupe2nye nihonjin ni x nyempat2..
pas mkn tu terus gi...ee x tau la kehidupan derg nih..
x reti nk berehat..da la pg2 derg x mandi..
aku hari tu lgsg x sempat nk solat zuhur n asar..last2 mlm2 tu solat sume sekali..huhu
tu yg x best tu..

ofuro desu

hari ke2...
pg2 nihonjin mmg x mandi..derg mandi sekali je...sbb mlm smlmnye derg da msk ofuro lepas gi hanabi tu..
aku gi mandi la..korg tau kn aku diberi kunci blk tok OKU khas tok mandi kt situ..
sbb seminar house ni die x de shower..ade ofuro je..aishh x kn aku nk mandi ng derg..aku explain kt sensei..n derg bg aku gune toilet kt blk tok org cacat..sbb bilik tu je ade shower.
so aku leh mandi sesuka ati..n sbyk mungkin...

hari ke2 tu aku mandi 3 kali..
pagi2 mandi shower..
pastu tgh hari tu sensei baik hati gi jumpe aku n suruh aku gi mandi ofuro..
aku sorg jee..time tu ofuro x de org..so leh mandi kt situ..die suh yuko chan jaga kt pintu luar..so x de org akan masuk...hihi..
sensei kate rugi la kalo aku x merasa mandi ofuro..(die nk berbaik2 ng aku la tu)
hehe..
jadi aku pon pegi la...mm pengalaman yg menarik walopon b4 nih penah je gi onsen ng dak2 melayu..
pastu ptg tu aku mandi lagi..shower plak..

ptg tu happyou habis awal..tp aku kene kemas bilik otoko tok junbi party mlm tu...argghh benci gile...
part nih la yg plg aku bengang..sbb bilik tu besar n ramai otoko tido situ..
aku geli gile...
sbb aku kene lipat2 futon derg..
ng sampah2 n tin2 arak yg besepah2..sume aku kene kutipp..kemas brg2 otoko..yucckksss..
nihonjin bengong..derg da tau bilik tu nk dijdkn bilik party derg tau2 la nk kemas brg sendiri kn..
ini tidak biarkn je cmtu...eee geli sgt r..

pastu aku bengang sbb aku plak kene junbi ..angkat botol arak..ke hulu ke hilir..
khas tok party derg..huhu..derg ni cm x menjaga sensitiviti aku..aku kn org islam pastu yg pentingnye aku bknnye nk join sgt pon party tu...tp suh gak aku buat keje..eee geli
huhu..aku mintk kebenaran sensei x nk join party tu ..tp sensei suh tunjuk muka je..lepas kampai (cheers) leh blk..then aku 15 minit je dlm blk tu..n blaa..lepak blk sorg2..huhu..
mlm tu nihonjin x tido...roomate aku x blk2 pon mlm tu..ishh ntah ape la derg buat..

last day, lepas breakfast senpai jumpe aku die kate lepas mkn nih gi kemas bilik party smlm..
huhh bengangg..sbb aku x join party tu tp aku kene kemas bilik tuhh..ape salah nye kalo aku sorg excuse..ramai lg nihonjin yg join kn party tuh...huhu..tp derg x pk cmtu...derg pk sbb aku ahli kenkyu tu n sbg tantousha aku kene tlg kemas jgk..tp yg senpai2 mmg bg keje2 tu kt onna..onna nye 2 ketul je pon..aku ng yuko chan tuh...kesian lak kt die kene buat sorg..then aku tlg la..huhu..

blk tu kitorg gi jln2..syok je jln2 ng derg..tp aku penat time tu...
x larat nk begembira...nihonjin pon sume penat sbb mlm tu derg x tido..
last2 blk2 kene gi kenkyushitsu dl...
angkat brg2..ingtkn kene atsumaru dl..aku pon lepak2 sambil men uno n trumph ..
last2 gi mkn pasta kt kedai italy kt ageo..
sensei pelik sbb aku join ...die kate mezurashi la aku join derg sampe mlm2..
huhu..tp aku lapa..n mls nk msk kt umh..aku join je la


pape pon syok je lepak ng derg selama 3 hari..sbbnye walopon asmiza takde tp aku rapat gile ng derg...senpai2 pon sker kaco..so aku x rs tersisih..yuko chan siap ckp setiap kali senpai kaco aku die kate ain ha aisareteiru...ye la tu..aisareteru la sgt..

ha kn aku ade cite psl satu kejadian di hanabi taikai...pd mlm tu aku disuap kakigori oleh senpai..
hikhik..malu gile..da le senpai comey..aishh doki2..pastu die ckp ain suteki desune..senpai nih demam ke...buat aku bedebar2 je...hehe..tu je la cite nye.poyo je kn aku..

ha yg berbaju kuning itula sker buat aku shaking..hikhik

papepon korg gi gasshuku nti begembira la yek..

Sunday, 26 July 2009

fukushima mode 1

aku masih kt fukushima nih..
yela kn aku ade gasshuku...
asmiza hanye dtg hari petama smlm..die blk hari...
dan aku la satu2 nye orrg muslim dan melayu di sini..
bosan pon ade..x puas becakap hehe...
sy puas bile beckp dlm bhs melayu...
jd beberapa hari ni aku x berbahasa melayu ..jd rs ade kekurngan di situ..

aku kt bilik ni ...sorg2 je..nihonjin len ade party nuh..maleh aku nk join...
td aku gi tunjuk muka kejap je...
nasib bek aku bwk lappy comey nih...and dlm bilik nih ade wireless plakk...
so aku x bosan la walopon sorg2 dlm blk..

ade byk ngat cite aku nk kongsi ng korg...
sepanjang 3 hari 2 mlm aku kt sini...hidup ng nihonjin...yg kapir..
serius mmg satu pengalaman yg akan aku amik iktibar spjg idupku...
selama duduk ng derg ..aku rs cm besyukur jd org islam...
rs cm yappari islam la agama terbaikk...islam la satu2nye...machigainai desu..!!

mcm2 la cite aku nk sampe kn kt korg...tp mlm ni chotto muri kana...
maybe lain kali bile da blk saitama n aku mmg free time tuh..
papepon aku happykn je diri sendiri..enjoy dgn derg...walopon byk mende yg kite x sama ng derg...cume saje nk nakayoku ng nihonjin nih...sbb nk korek2 rahsia lg..n nk tunjukkn kt derg islam yg terbaikk..

cthny cm hari ni...disebabkn aku rapat ng derg sume..so aku da leh selambe je kutuk derg minum arak..hihi..aku cckp r eee pesal la korg nih minum arak...wake wakannai...
aku x suke org mabuk...pastu derg ckp saje nk tanoshi kn diri...
aku ckp aku x minum arak pon sentiasa tanoshi jeee...

dlm bilik pon aku solat je depan nihonjin...aku dok 3 org dlm bilik ni..bile solat aku solat je depan derg..amik wuduk dpn derg...

mmm byk ngat la cite..
sensei pon yappari d makin baik ng aku...
hihi...die asik senyum je kt aku..n die layan aku baik dari biasa...sgt terharu...
tu la sensei hari tu sape suh marah2 saya...kn da nyesal...hikhik

senpai2 pon bengong..
x abis2 buli aku..tp ade satu cite time aku tgk hanabi ng derg..
ade sorg senpai nih...mcm lain mcm je ng aku...
die nih perasan aku suke die ke...puas aku sebarkn kt mereka saya da ade kareshi yee..

papepon ..nti aku cite eh...tata

Friday, 24 July 2009

cuti2...

yeahh..aku mau cuti...
hari ni terasa cm bahagia skit...sbbnye gi kenkyuu main2..xde wat mende hari ni...
nk tau sbbnye? esk kami kene gi fukushima ken..ade gasshuku...so senpai2 td derg zenpaku (bermlm) kt sana mlm ni...n derg packing2 brg le...
yg aku plak ng 8 org lagi termasuk sensei gi esk...pg2 kol 730 da kene shugou..naik kete..
naik kete sensei la kot..hikhik..

cmne hubungan aku ng sensei pas peristiwa tuh? biasa je..aku buat biase..
mls la mau pk2 hal yg da berlalu...nasib ade senpai2 yg senpoi...dan sker layan and kaco aku dlm lab...so rs terhibur gak r...

aku tgk senpai2 bwk mcm2 game...bwk bunga api la...bwk ps3...bola...
mesti derg nk besukaria kt gasshuku nti...yeahh aku pon nk besukaria...
da janji ng yuko chan (membe nihonjin onna kt ken9 aku) tok main makeup2...hihi..die kate nk aja aku makeup cm nihonjin....lalala~~ rugi kak as tak tido sane...oppss lupe kak as die blk hari sbb die ade shiken isnin..so die x tido sane..gasshuku tu 3 hari 2 mlm

tgk2 schedule, selain dr kitorg happyou ...mlm sabtu nih ade hanabi taikai kt sane...besar2 an la...
hihi jd bole la aku besukaria ng mereka..syok gak jln2 ng dak kenkyu aku ...derg talkative n gile2 je...tp sker buli aku...jht ! tp tu r syg sekali lg kak as x de..hihi..die tepksa pulun tok exm...gambatte ne..

jd harapan aku...semoga mggu ni enjoy r tanpa kesedihan...saya mau releks2 kn fikiran...bekenalan ng dak dai lain gak..gasshuku ni joint 3 dai, shibaura koudai + waseda dai + denki tsushin dai...
so mau releks kn fikiran...lalala~
kite enjoy~~

Saturday, 18 July 2009

18 July 2009

segalanya bermula dari hari selepas aku mendapat email ttg UMP yg menyatakan akan dtg interview pd 18 July 2009...

hari email itu diterima ialah pada hari rabu 15 July 2009.
pada mulanya pernah dpt ym msg dr herwan die ckp ump akan dtg tokyo pd 20hb manakala osaka 18hb...aku merasa anshin kerana 18 july adalah tarikh shibaura 4 nensei chukan happyou. chukan happyou kami bukan satu kenkyu sahaja tetapi melibatkn seluruh kenkyu dlm gakka denshi jouhou system. Tetapi, bile dtg email dr ump yg mereka nk dtg 18 july di tokyo ..kami (aku dan cik ma) agak kelam kabut memikirkn pelbagai pekara n borg2 yg byk hendak disettlekn dlm masa 2 hari ini..kamis dan jumaat sblm 18 july...kalo bole x nk pegi osaka sbb jauh n skrg ni x bape nk ade duit tok ke sana..jd kalo bole nk attend interview di shinjuku jgk.

tp kami juga sibukk..dgn chukan happyou renshu..dan pelbagai kerenah senpai yg perlu di penuhi..
yg daitai dlm kenkyu aku sume nye perfectionist.
untuk di jadikan cerita...sensei kenkyu aku sudah berada di sapporo , hokkaido semasa kedtgn email tu...die ade kt sane dr 15 july~17 july..die blk tokyo mlm jumaat tu..n pagi2 buta kene attend chukan happyou kami..

okeh cerita aku nih pjg..aku cite satu2
1) disbbkn dlm borg ump die mintak sampe 3 org referee...jd agak yabai kerana dlm masa yg singkt nk mintk macam2..bukan senang nk berurusan ng org jepon nih..derg x suke last minit ..lg2 yg melibatkn english ni..(recommendation tu dlm english) ..bg derg 2 hari tu x ckp sgt..

2) aku terus email sensei yg ade kt hokkaido pd hari rabu..menyatakan aku kene gi interview tok shogakkin pd hari sabtu ni ..n ianye bermula pkl 830 pg..(time tu ump x tukar lg masa)..aku ckp lg dlm email tu..aku da bg email kt org ump tok dtg sdkit lmbt mamandangkn chukan hapyou aku pukul 930~1030. dan yg plg penting aku tanye dlm email tu bole ke kalo aku nk dptkn signature sensei pd pg b4 chukan happyou..

3) aku yakin sensei salah faham..die ingt aku nye mensetsu jikan da kettei 830 pg tu...
pastu tanpa pengetahuan aku die gi mintak permission sensei2 lain n tukar time kitorg chukan happyou dr sesi 930pg ~1030pg ke sesi 250~350 ptg..jd dgn harapan aku leh mensetsu dgn bahagia nye n 250 blk ke dai tok happyou...tu lg yabai jan..sbb bkn da tau pon aku kene mensetsu pukul berapa...tau je la kalo mensetsu melayu mesti amik mase pjg punye..
jd bile aku dpt tau pekara ni...aku sendiri rs serba salah sbb kenapa sensei buat mcm tu..sedgkn aku da ckp aku bg email kt ump n bitau aku dtg lmbt...jd skrg nihh..aku kene ckp blk suh sensei tukar blk jadual happyou kpd yg asal...itu agk pekara yg memalukan jgk la tok sensei sbb die kene bg tau kt sensei lain yg chukan hapyou punye schedule betukar blk..HANYA DISEBABKAN AKU..tp bukan aku yg mintak ponn...sensei yg pandai2..arghhhh
yg org jepon ni lak pelik2 n gelak2 kn aku sbb nk mensetsu tp x tau pukul brp..

4) jd dlm masa yg sama aku pon pulun lak dok carik2 sensei lain tok tlg sign kn borg tu...

5)dlm pada masa yg same juga aku email sensei di hokkaido..kate kalo sensei x boleh sign kn x pe..aku leh carik sensei lain punye..

6) 18 july 2009...aku bejaya happyou dgn jayanye..alhamdulillah x de masalah setakat tu...lepas tu..lepas dr sesi hapyou ken9 kami..sensei die bla gi balik bilik ken9..(kitorg happyou kt blk lain)
aku punye la tggu dgn baiknye kt blk happyou td kot2 sensei nk dtg n aku nk mintk die sign..
pastu senpai pon pggl aku..kate sensei tggu kt blk...

7)bile aku sampe blk..suasana tegang...sume org cm diam..n sensei nmpk bengang..pastu suh aku msk blk die...n terus marah akuuu....die pekik tau dkt aku...atau tenking kuat2..bkn nye mrh biase..die kate cmni la dlm bm
" ni ape nihh borg nihh? saya x phm langsung...ni kenapa nk mintak2 dr sensei lain..ni borg untuk ape nih...tok shogakkin ke ape...asal position yg awk mintk ni lecturer nih? ni shogakkin ke apeee? abih tu awk nk suh saya recommend tok ape nihhh...shogakkin ke tok lecturer???""

huhu b4 nih die da tau da pasal nih...pasal aku mintak shogakkin dai kt msia n terus jd lecturer..

n die bole je tanye dgn nada lebih baik walopn aku tau die mrh.

pastu aku pon jwb la soklan2 tu..pastu aku ckp la kalo sensei x bole nk sign x pe la..sy da dptkn dr sensei lain...
pastu lg la bengang nk mamposss....mmg klimaks r die jerit kat akuu...(da la mmg muka die tepat je depan aku) mmg sedap r kene tenking..sensei jerit ok..kompom senpai kt luar dgr sbb pintu tebuka...die ckp
" apeee??? kau tau x aku pulun wat mende nih dr pg tdd...pastu skang ko kate x nk plak...abis tu skang ni ko nak ke tak nakkk???" part nih die mmg jerit kaw2 r kat aku...
aku tekedu..tegamam sume ade..x tau da nk ckp cmne..pastu aku ckp je la nak...

huhu..aku kuar blk die dgn perasaan berbaur sedih + besalah + x tau ape yg ptt aku ckp...
aku rs aku da sebaik mgkin sampaikn maklumat kt sensei..tp maybe die bz time gakkai kt hokkaido n aku phm die serabut la kn...sbb tu aku da ckp kalo x leh x pe...

tp aku sedih jgk kene herdik macam tu..x penah kene macam tu seumur hidup..
da la lepas tu aku terus nk gi shinjuku tok mensetsu..terus hilang semangat..n spjg pejlnan asik berair je mate..sedih tau..aku ni da la perempuan..mane la tahan bile kene herdik cmtu..

pasni aku pk ..aku nk smbg master kt msia je...aku x nk belaja master dlm keadaan aku tertekan..sedih cmni...buat pe blaja tp asik tertekan sbb nk ikut cara org jepon..akhirnye nti aku nk berbakti pada negara aku sendiri jgk...

huhu..pengajarannye..korg behati2 la bile berurusan dgn nihonjin..make sure korg bg maklumat yg tepat..masa yg tepat..dan once korg onegai kt derg..walopon derg bz gile2 babeng pon...derg still akan tlgg...tp mgkin juga dlm keadaan pressure..n mcm baai aku...aku yg kene sembur blk..
18 july 2009...aku x kan lupe sampe bile2..

Tuesday, 14 July 2009

bila sejuk nk panas, bila panas nk sejuk

huish..begini la manusia..bila sejukk mahu panas, bile panas mahu sejuk pula..
huhu mane x nye jepon ni time panas bkn men panas laie..dok bejemur kejap je da ckp untuk anda menjadi hitam..atau sunburnn..

di saat2 musim panas inilah kesibukan melanda...mane x betambah ketensenan..
yeayy..sabtu ni bakal berakhir chukan happyou ku...wa terasa indah dunia buat sementara waktu...
mane x nye br chukan happyou tekanan @ stress nye not bad la..x leh byg nti time da nk sotsugyou ..apakah yg akan terjadi pada ku pada masa itu...adakah masih lg ain ..atau ajigiji atau makhluk ape plak aku time tu? huhu..semoga menjadi ain yg lebih bermutu dr skrg..

di kala panas ini...selera makan aku bekurang...aku mkn skit je..nasi pon jrg2 makan..
tp aku perlu makan..kalo x pengsan le di tgh2 panas..
bkn pe..sinki dapo ku tu plak bole plak tersumbat..nyampah btul..tu la yg menjadi alasan utk mls msk di dapo..
panas kt jepon ni lain mcm skit bahang nye..mmg merimaskn la...aku selalu x leh tido saikin..sbb rs rimas..cmpk sume selimut..tinggal la tilam bujang n sekeping bntal busuk..hihi..

panas ni jgk suke la plak bakteria membiak2...nasi n lauk cpt basi..mmg musim dimana pembaziran giat berlaku..toilet tu hampir setiap mggu kene cuci...kalo x ade la plak kabi (kulat) disana sini...tp nasib ade kabikira ..senang skit aku membasuh toilet..huh..

panas jg membuat ku rajin pegi dai..bkn pe..sbb x thn dok umh..very hot..gi lab ade aircond..huh..x sabau mahu blk msia..betulla org ckp.hujan emas di negara org, hujan batu di negara sendiri, lebih baik di negara sendiri... yela walopon msia tu byk ngt kekurangan nye..tp disitu la ade org tesyg n mknn2 yg lazat yg boleh membahagiakn kite..tol x...

huh..skrg tgh bimyou pelbagai pekara...

Monday, 6 July 2009

hadiah untuk sebuah pulun..

mm sedap x title aku kali ni...da lame aku x update pekara2 yg menggembirakn..
kali ni aku nk kongsi ng korg kegembiraan yg aku kecapi hasil dr kepulunan ku mggu lepas...
ye mggu lepas aku sgt pulun untuk menyiapkn 中間発表資料 dan juga master proposal dan pekara2 yg bekaitan dgnnye..aku mmg pulun habis2an hanye sebab aku nk join gundaian gi toyama..ade hokuriku taikai..utk menyokong team bola gundai..yeay2!

hari jumaat lepas aku giri2 je sebenanye..kalo ikutkn aku x sempt pon nk gi gunma sbb aku masih berada di kenkyushitu pada jam 930 mlm..aku kene kejar shuden ke kiryu pada pkl 10mlm..

dgn kesungguhan ku untuk beseronok di hujung mggu..aku pulun siapkn keje n submit to sensei mlm tu jgk..aku blk umh jap gi packing brg n gi kenkyu blk..then terus dr kenkyushitu gi eki..
mmg penat x hengat la..sampe2 gunma da kol 12lebih tgh mlm..n dlm keadaan lapa gile x mkn dr pg..aku gi beli bento..dan mkn dgn lahapnye..time tu gundaian da nk gerak gi toyama..kol 1 pg gerak..yela toyama dr gunma jauh..5 jam perjalanan..tp travel jauh2 la yg syokk..dan aku bantai pulun tido dlm kete r..tak terbyg kepenatan ku berkenkyu satu hari dr pg smpe mlm..pastu terus travel jauh2 lak tu..


ohh...so heppy perjalanan yg meneronokkn..yg plg best pttnye dlm taikai nih onna kene main badminton n lelaki men bola kan..n onna gundai nih lebih bersemangat tok menyokong dr bermain..hikhik..kalo derg men pon maybe aku nyibuk men badminton tok gundai..sempoi~hakhak
tp aku sebenanye nk sokong derg men bola..nk tgk din@dina men bola..sbb aku x penah tgk die main bola..hihi..inilah pertama kali aku tgk..not bad~~defender yg mantap..ssh gile nk bolos defender gunma nih..hihi

seronok2..x rugi r aku gi jauh2..pastu pulun2 lak lg siapkn proposal mggu lepas gak...
akhirnye team gunma masuk final..arghh..mula2 da bajet gunma no 1 sbb game mula ng gunma mendahului 1-0..tp tgh2 hujan turun dgn lebat..ntah mcm mane gunma hanye dpt tmpt ke2 klh ng gifu..mgkin time ni sbb ujan..so pompomgirls x dpt nk mempompom bedekatan dgn pemain2..iskiskk..hihi..
papepon..yg syok aku tmbh membe lg..kt atas ni bekenalan ng pae n kak mimi gifu..



players n pompomgirls..hehe




papepon..din pulun juga sebenanye..sbb terharu aku pulun habis2an tok dtg..so die cm agak ralat kerana x dpt jd juara hari tu..tp x pe no 2 pon sudah mantapp..medal nii dihadiahkn kepada ku..hihi..