Tuesday, 25 August 2009

menarik nafas lega...



fuh...alhamdulillah smlm jikken ku merekod suara untuk di analysis kn telah berakhir..
terima kasih kepada sume yg membantu...otsukaresama desu...

dan hari ni..is packing time...yeahh esk pulang ke msia..untuk 5 mggu ..ohhh ureshiiii!

rasa cm lame gile x blk..n famili aku pon excited menunggu kepulangan ku..abah siap amik cuti esk tok amik aku kt klia..mereka nk berkampung di klia datte..hehe


hoh...hidup ku x lengkap tanpa mereka..ye r dulu kt msia pon aku lah org plg kerap blk..x leh stadi kalo x blk umh dulu..kene tatap muka mak abh br semangat dtg..hehe..

smlm br soudan ng senpai ttg pekara2 fuan yg aku rs dlm kenkyu..and mintak advise die..alhamdulillah tense sedikit hilang..sekurg2nye b4 blk msia kokoro aku x de la dok riso psl sensei or ken9..senpai kate aku kangaesugi..n shinpai sugi...ye r kite ryugakusei mestilah riso kalo sensei x suke kite ke ape ke..so skang hal sekolah da settle so aku leh blk msia dgn tenang..



Malaysia..i'm coming!

Monday, 24 August 2009

いのちの歌(inochi no uta)

aku suke lagu ni...
mari dengar bersama sampe abis..
chorus die best





Sunday, 23 August 2009

tolong jawab persoalan ni...

vs


aku ada satu persoalan..di mana soalan ni khas kepada wanita2 yg tidak bertudung dan berada di oversea..

aku agak tertanye2 la sampe skrg..n tak tau jawapannye sebab kawan2 sekeliling ku alhamdulillah bertudung...

persoalannye ialah..mcm mane org x bertudung ni solat time gi bejalan2 ?
ni khas tok org yg berada di oversea..yela kalo kt msia ade surau..n ade telekung..
kalo kat nihon ni cthnye...kalo gi jln2 gi shibuya ke harajuku ke..
disneyland ke disneysea ke..
kemungkinan tok semyg tepi2 jln je adalah tinggi..
jadik mcm mane ng org yg tak pkai tudung ni solat?
derg bwk tudung ke..?

org2 yg pkai tudung ni pon kdg2 x ckp lengkap..sperti stokin dan sbg nye..
jadi x susah ke ek org yg x pkai tudung ni nak solat?

tolong jwb kan persoalan nih..
aku tertanye2 hingga skrg..

Saturday, 22 August 2009

huaaa...

huhuhu...jam menunjukkan pukul 9:05 pagi..
baru blk dari anta dina (見送る je) kat stesen bas ke narita kat oomiya eki...
huhu sedih..sbb die da jauh..n sume org da blk msia..
yoshh aku menghitung lagi 4 hari..
27hb 出発日(blk msia)..hoooray!

tp yg x syok nye esk dan lusa ni nk meniti hari2 yg mendebarkn..kene buat jikken..
adehh malas betull..x de mood le nk berkenkyu nih...hoh!

papepon Ramadan sudah bermula..yg pasti nye x terasa bulan posa plak bile kt sini..Marilah menghidupkan nye...yg berbaito tu releks2 la dulu...malam2 tu lebih baik kite berterawih bersama..baito bile2 bole buat..bile mlm marilah same2 bertarawih..

kepada kawan2..tolong la puasa..jangan la zalim pada diri sendiri..jgn la ingt kite da hidup kat sini da x de sape peduli pada kite dan kite leh buat sesuka hati kite...kite masih ada agama..walopon ko rasa ko bahagia hidup seperti sekarang ..tp adakah ko bahagia hidup di akhirat kelak..bahkan balasan Allah lagi menunggu...Ingat! Jangan sekalipon bangga membuat dosa!
(pesanan utk diri sendiri juga)

Wednesday, 19 August 2009

cuti da bermula dan sudah berakhir pon..

ohisashiburi~~
lama sudah tidak mencatitkn sebarang coretan..
mane x nye dari awal2 cuti summer 11hb ~ 18hb aku bizi berhibur je..x bekesempatan nk bermain dgn internet..

hoh..byk nye pekara yg aku lakukan spjg cuti nih..tang mana mau stat pon x tau..
meh la aku cite skit skrg ringkas nye ape yg aku lakukan..ye r memandangkn ade kengkawan yg mcm tertanye2 manee la ain ni pegi...da blk ke belom...tgk umh gelapp je..hihi..

jadi nye bermula pada

11/8- aku gerak pegi kiryu,gunma...sampe2 dlm kol 7 mlm ada makan2 kt umh thirah dan himawarian( nama apato)..makan sampe kenyang...sodapp...pastu mlm tu gi karoke beramai2 bersama senpai2 gundai gak..da lame x karoke..syokk melalak..

12/8- pagi2 x buat pape..da tgh hari releks2 gi lepak umh thirah ..ingt nk mkn nasi ng lauk smlm nye..die pon gi r panas kn lauk kt dapo...pastu sementara tggu kami dok gosip22..sampe lupe dr td da panas kn lauk...sedar2 bau hangit pastu da mcm kebakaran..gile berasap umh...tgk2 lauk semlm da itam legam..adehh...sedih..da la lauk aym masak lemak..sedap woo..x de rezeki..

pastu ptg tu..tlg2 derg masak tok keesokan harinye..sbb nk gi umi (laut) kat ibaraki..
derg masak kuih keria, kek batik, lepat pisang (tapi da jadi lepat kilat sbb balut ng aluminium foil)..wodeh (btul ke name makanan tu wodeh..ntah r x ingt)..tp sumenye sedap dan aku asik makannn je hari tu..

13/8- hari ni la plg besttt sekali..we all pegi umi beramai2..ibaraki ken walopon masih dlm kanto tp jauh gak la ng gunma..pejalanan 5 jam gurai...tp bile konvoi reramai x rasa ngt..lepas subuh kol 4 pg berkumpul n 430 pg terus bertolak ke ibaraki..name tmpt tu x ingt la..best gile2 r..like a big family..da besar2 pon men pasir.. men ombak jahat! ombak jahat!..mmg hari yg x dpt dilupakan...sgt best..walopon aku x mandi ...just main2 kt tepi pantai tu..hihi..hontouni tanoshikatta...gundaian da mcm famili aku plak..hihi..thanks minna..

14/8- hari ni sume org kepenatan...yela smlm gi bercuti jauh2..jadi sume org berehat..
kecuali aku mestila ade sehari keluar bersama si die..kite org gi SMARK je..depa-to kat isesaki..pastu tgk GI Joe..layannn la..syok gak..pastu blk2..terserempak ng kak pah , thirah, pika (3nensei gundaian) kt umh derg nk gi jenjalan gi kouen..pastu aku pon gi join sekali..gi lepak2 borak2 n amik gamba kt tman permainan kt kawasan situ...best2..da lame x borak2 lepak2 cenggitu ng kwn2..then amik gamba pose beruk..hikhik tp tu bkn aku la..

15/8- ingt nk blk saitama da hari ni..tp ditahan..derg kate lepak r dl..ko bukan wat pe pon blk..hihi..yela tu rupe2nye sensei bising x gi ken9 time yasumi tu..adeh sensei ni kate cuti..saya pon bercuti la bersungguh2..saya bukan nihonjin ..mane reti nk buat keje bile time cuti nih..hikhik..ok berbalik kepada aktiviti hari tu..mlm tu derg ajak gi round 1...jd pergi la besukan..n karoke lagi..main pingpong..sampe kol 6 pg..dasyat gile ngantok..

16/8-blk2 round1 ngantok tido...sampe tgh hari bgn siap2 tok blk saitama..pulang ke tmpt asal..
hari ni dok releks2 berehat kt umh...

17/8-dak2 aaj yg da jd membe aku..ejat ng ckyn..sorg dr nagoya, sorg dr fukui..temasuk tirah dr gunma dtg umh aku..derg nk tumpg 2 3 hari ..b4 blk msia...n nk jln2 tokyo..jd hari ni derg sampe kol 8 pg..ptg tu gi shibuya...shopping2..aku beli baju tok kakak n adik aku..then kitorg mkn kt kedai thai..jln2 sampe penat..

18/8-hari ni lak gi harajuku...adeh lagi yabai...shopping lg..baju lawa2..bole plak sale je memanjang..baju lawa2 dpt kurg dr 1000yen..sape x beli..hihi..hari ni pon penat gile ..sampe mlm kt umh try2 baju amik2 gamba..hikhik..mlm x tido sbb dak2 nih nk gi naik bas gi narita kol 620pg..
----------------------------------------------------------------------------------------------

haa kn full tu rutin ku time cuti...mane de mase nk gi kenkyu..hikhik..
19/8 abis cuti terus kene gi dai..adehh..mlsnye nk buat keje..tgh mode cuti nih..mls btul nk bg komitmen kt ken9..tp shoganai na...smlm ade meeting ng senpai n sensei aku n sensei kat jad pasal enkaku jugyou kohai tu la..aku kn TA tok subjek tu..kene la dgr...adehh..kelas tu 2 kali smggu...keje aku kene buat subtitle (全文字幕) tok jugyou tu..payah tu...video tok 60 minit mengambil mase 10 jam tok buat subtitle..hoho..selepas ni aku akn bizi ya amat kottt...卒論(thesis) lg..jugyou nih sampe bulan 1..bulan 2 卒業発表..harhar..mungkin time tu aku da cengkung gile..penat buat keje..huhu
19 n 20 November ni..ade jugyou kt Msia..time tu la aku blk msia free tu kot..tp cuakk jd TA kt depan kohai ..haihhh...

Si kecik Ain yg berjiwa Besarrr!! Yoshh

Monday, 10 August 2009

Ramadhan Al-Mubarak

Masa berlalu dengan cepat..tanpa kite sedari tinggal 2 mggu lagi umat islam akan menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan...Rasanye baru sahaja berpuasa di bulan Ramadan lepas...dan kini Ramadhan kembali lg...

Ramadan kali ni dtg dgn membawa sekali lagi peluang kepada umat islam...kepada aku..
untuk perbanyakkan ibadah..dan yg plg penting...insaf dan menjauhi dosa2 yg lalu..
terlalu byk yg kite risaukn tentang dunia..tp lupe tentang persiapan ramadhan akan dtg...
begitu juga aku...
rasanye peluang Ramadan yg diberikan tahun lepas...belalu begitu sahaja..
InsyaAllah..aku diberi peluang Ramadan sekali lg tahun ini..tp adakah aku sudah bersedia..?

bersedia untuk meninggalkn dosa2..yg semakin hari semakin berbukit...
bukan tidak sedar...tp nafsu itu adalah musuh manusia plg bahaya..dan aku juga tidak terlepas dari cengkaman nye...

Ada satu tekad yg aku ingin capai dlm ramadan tahun ni...dan aku x nk sia2kn ramadan tahun ni..insyaAllah...

Semoga Allah tunjukkan aku ke jln yg benar...Lapangkn dada ku yg semakin hari semakin sempit ni...huhu..
Astagfirullah..

Saturday, 8 August 2009

pra-honeymoon...hihi

Last Saturday we went to Yokohama...Hakkeijima Sea Paradise and Minato Mirai..It just a perfect day , i guess...Very beautiful view..dengan cuaca yg sangat baik...memang rasa gi honeymoon..hihi..

Cuaca baik..Langit cerah..Angin laut..n tak terlalu panas...i just love it!

We arrived Hakkeijima around 12pm..da lama teringin nk gi yokohama..tp disebabkn jauh n si dia pon selalu bz riso kn repot n sekolah...jadi terpaksa la tunggu cuti panjang...
I think summer is a perfect time to go there..sbb mcm rs gi pantai kat msia..nice view...cuaca pon x panas sgt n x sejuk sgt...

Kitorg masuk n beli tiket One-day pass..gi tgk dolphins n mcm2 la binatang laut yg sweett n lovely..

tengok ni..cantik sangat

bila petang around pukul 4..cuaca jadi sgt best bile cuaca berangin je...kitorg lepak tgk ade org belatih pancaragam kt tepi laut tu...n makan kat kedai Thai...makan set nasi ng tomyam, salad n dessert dgn harga 1000 yen je..murahh wo..rasa pon bole tahan laa..

pas makan...time tu da pukul 6..kitorg naik bot..Paradise Cruise...keliling pulau buatan tu...best gile...tgk matahari terbenamm dari atas bot..nice!





Lepas naik bot dan menikmati pemandangan yg indah tu...kitorg pon gerak blk n pergi minato mirai...memang plan mlm nk pegi sane sebab org kate bile malam yokohama sgt cntikk..
yup..mmg cantik pon...aku rs bandar minato mirai best la..x tau nape..tapi bandar tu ade class..to omou..hihi..kitorg x buat pe pon kat sini..just amik gamba n lepak makan lg kat Hard Rock Cafe Yokohama...aku makan Fish n chip , Peach Ice Tea, and Brownies as dessert..sedapp..pastu beli tshirt Hard Rock Cafe sehelai sbg kenangan...

kitorg balik dgn penatnye...tp hontouni tanoshikatta...Love this Day..

Friday, 7 August 2009

後期(kouki) yang mendebarkan

huhu..korekara..bermula la kenkyu ku yang sebenarnye..
before nih pening dok pikir tema...
tp sekarang persediaan untuk jikken (eksperimen) pulak..
kenkyu aku x penah lagi senpai2 buat before nih..jadi aku kene buat sendiri..carik software sendiri dan byk lg...sungguh mendebarkn...
cuak sbb takut kenkyuu ku x menjadi..

pastu kouki ni jugak aku agak bz sebab sensei da bg kepercayaan kat aku tok jadi TA (teaching Assistant) tok jugyou die..iaitu 遠隔授業(distance learning) tok kohai2 kite di JAD..sono kekka..bulan 11 ni blk Msia free...hehe..jangan jeles...! tp time tu kene jd TA la..lawak gile..x leh byg cmne aku mengajar kohai..subjek nye ialah 情報通信基礎 (Basic Network Information)...tp bukan bulan 11 tu je..aku jd TA sepanjang kouki dr bulan 9 sampe bulan 2 tahun depan..cuakk....

tp tibe2 ade senpai baik hati yg suke buat aku doki2 tuh baik hati lak nk tlg aku jd TA..
sensei pon bagi ...kire kouki ni aku akan bekepit ng die je la..hikhik...die jadi assistant aku..
hihi...tak tau nk ckp cmne ..terhutang budi ng die..tapi baiknye dieee....
kalo die tak de maybe yabai gak la aku..ng kenkyu lagi..pastu TA lg....mmm...
doakan aku berjaya ye kawan2!

Wednesday, 5 August 2009

bangun pagi gosok gigi...

jak gi ada zemi kol 1..
tp sampe skang x buat2 lagi shiryou tok zemi..
malasnye..
pg ni lak sejuk n nk ujan...
mmg la lemah longlai aje..
yoshhh..!

Tuesday, 4 August 2009

post kotor...

huh...bile stat cuti nih rasa cm x reti lak nk buat pe..
nk carik hobi baru la...ade sape2 leh tolong bagi idea..
hobi yg bernas la kn..mmmm

ha semalam senpai2 n membe nihonjin aku ade aja pekataan x elok...
derg selamba je ckp2 gitu dpn kami (aku n asmiza)
ade la beberapa perkataan yg derg aja..dan ade beza nye stiap pekataan tu..
pekataann2 itu ialah..

tsukebe , eroi , hentai...

pekataan2 ni kebykan kite sudah sedia tau..(al maklum la pekataan2 kotor ni cpt je ingt ye dak?)

tp adakah anda tahu perbezaan nye...

tsukebe > eroi ---> maksudnye tsukebe lg teruk dr eroi...

eroi tu dr pekataan english iaitu EROTIC..

derg kate kebykan lelaki eroi...(aku rs sume)

eroi tu mcm gatal or lucah depan2..mksdnye die kate kalo ng kareshi/kanoujo ke tibe2 rs nk pgg tgn ke ataupon ape2...itu la eroi...aku tafsirkn sbg berlucah terang-terangan..

pastu tsukebe plak....lucah secara diam2...
mksdnye depan kite die nmpk baikkk je...blkg kite die bc majalah porn la..video la..ape2 yg bekaitan dgnnye...itu lah tsukebe ye kwn2..
jd yg lelaki2 nih anda tergolong dlm golongan mane? hikhik

pastu...hentai plakk...selama ni aku ingt kn hentai tu lucah...
tp rupe2nye bg nihonjin mksd hentai ialah...gay atau lesbian...
sbb bile aku ckp derg hentai , derg kate derg onna daisuki..

pastu derg tanye aku dlm bm ape mksd pekataan2 tu...aku ckp la LUCAH..oppss
derg pon dok belaja pronounce pekataan tuh..lawak2..
pastu x leh bla last2 aku blk kene bile derg kate Ain Lucah..bengong betoll!

pengajaran post kali ini ---> jgn la kite ckp pekataan lucah atau bekelakuan tidak senonoh..terutama depan perempuan ..ia sgt sensitif ye..

Sunday, 2 August 2009

hiburan tanpa henti..

mggu ni aktiviti ku full dgn pelbagai agenda ..
stat dr hari jumaat sabtu ahad..
non stop keluar bejalan2..

jumaat hari tu da kuar dr pagi kol 9 lebih dari rumah.. kami gadis2 cbora termasuk anis bejalan2 gi nippori carik kain ela..hikhik leh buat baju raye.. lepas tu kitorg gi ueno plak gi pasar beli udang dan sebagainye..hihi



kat nippori aku telah terbeli kain ela yg mmg die jual 2 meter...kain tu mmg cantik sbb corak jepon..



aku beli 2 meter dlm 7 corak yg belainan..tok adik beradik aku yg sume pompuan n mak aku.. nti aku ingt kain tu nk buat kain baju kebaya..baju nye carik kain kosong je.. pehtu aku telah terbeli kain 100% cotton Made in Japan ...aku beli 4 meter nk buat baju kurung.. mak aku kate kat msia mahal gile cotton jepon...mau nk dkt RM300 tok 4 meter..uish2..

mlm tu lepas sampe umh terus siap2 nk gi hanabi taikai..
gadis2 comey ini besiap2 pkai yukata..adehh...sume org tak reti..aku dgn x de obi nye..nasib kak as teror membuat obi yg buat sendiri tu...jd la jgk obi ku..macih2...
sgt meriah hanabi taikai tu...tp kalo die buat kt tmpt lg luas lg best..papepon gamba2 nye sgt best..comel skali..



gamba lebih comey di facebook..hehe

pehtu keesokan harinye...seperti yg sume org tahu...
JAD batch 6 telah beramai2 bercamping di mitake eh..2hari 1 mlm..dgn tema 2009 " Ini Camping Kita (ICK)" peserta yg mencecah 30 org nih..mmg la hingar bingar di buatnye.. tp sgt happening n tanoshikatta... aku telah makan dgn byknye selama 2 hari ini..sampe org ckp aku sudah mkn byk.. bukan pe..maybe hati rs gumbira..makan pon berselera je.. papepon this summer terasa saikou..kerana ade pelbagai aktiviti walopon sibuk berken9.. mmg kenangan yg x dpt dilupakan bersama2 rakan2...









lalala~~ pasni bercuti di gunma laks..pastu blk msia...wow mmg cuti ku bahagiaaa~~