Saturday, 31 October 2009

wut a waste...

haishh...hari ni rasa cm buang masa ngat...
x de wat ape dan melangukkk je...yoshh esk kene buat sesuatu~~

Thursday, 29 October 2009

tak sangka aku ade penyakit nih...

Epilepsi
DEFINISI
Epilepsi adalah suatu penyakit yang ditandai dengan kecenderungan untuk mengalami kejang berulang.

2% dari penduduk dewasa pernah mengalami kejang.
Sepertiga dari kelompok tersebut mengalami epilepsi.

PENYEBAB
Epilepsi adalah suatu penyakit yang ditandai dengan kecenderungan untuk mengalami kejang berulang.

2% dari penduduk dewasa pernah mengalami kejang.
Sepertiga dari kelompok tersebut mengalami epilepsi.

GEJALA
Kejang parsial simplek dimulai dengan muatan listrik di bagian otak tertentu dan muatan ini tetap terbatas di daerah tersebut.
Penderita mengalami sensasi, gerakan atau kelainan psikis yang abnormal, tergantung kepada daerah otak yang terkena.
Jika terjadi di bagian otak yang mengendalikan gerakan otot lengan kanan, maka lengan kanan akan bergoyang dan mengalami sentakan; jika terjadi pada lobus temporalis anterior sebelah dalam, maka penderita akan mencium bau yang sangat menyenangkan atau sangat tidak menyenangkan.
Pada penderita yang mengalami kelainan psikis bisa mengalami d?j? vu (merasa pernah mengalami keadaan sekarang di masa yang lalu).

Kejang Jacksonian gejalanya dimulai pada satu bagian tubuh tertentu (misalnya tangan atau kaki) dan kemudian menjalar ke anggota gerak, sejalan dengan penyebaran aktivitas listrik di otak.

Kejang parsial (psikomotor) kompleks dimulai dengan hilangnya kontak penderita dengan lingkungan sekitarnya selama 1-2 menit.
Penderita menjadi goyah, menggerakkan lengan dan tungkainya dengan cara yang aneh dan tanpa tujuan, mengeluarkan suara-suara yang tak berarti, tidak mampu memahami apa yang orang lain katakan dan menolak bantuan.
Kebingungan berlangsung selama beberapa menit, dan diikuti dengan penyembuhan total.

Kejang konvulsif (kejang tonik-klonik, grand mal) biasanya dimulai dengan kelainan muatan listrik pada daerah otak yang terbatas. Muatan listrik ini segera menyebar ke daerah otak lainnya dan menyebabkan seluruh daerah mengalami kelainan fungsi.
Epilepsi primer generalisata ditandai dengan muatan listrik abnormal di daerah otak yang luas, yang sejak awal menyebabkan penyebaran kelainan fungsi.
Pada kedua jenis epilepsi ini terjadi kejang sebagai reaksi tubuh terhadap muatan yang abnormal. Pada kejang konvulsif, terjadi penurunan kesadaran sementara, kejang otot yang hebat dan sentakan-sentakan di seluruh tubuh, kepala berpaling ke satu sisi, gigi dikatupkan kuat-kuat dan hilangnya pengendalian kandung kemih.
Sesudahnya penderita bisa mengalami sakit kepala, linglung sementara dan merasa sangat lelah. Biasanya penderita tidak dapat mengingat apa yang terjadi selama kejang.

Grand mal

Kejang petit mal dimulai pada masa kanak-kanak, biasanya sebelum usia 5 tahun.
Tidak terjadi kejang dan gejala dramatis lainnya dari grand mal.
Penderita hanya menatap, kelopak matanya bergetar atau otot wajahnya berkedut-kedut selama 10-30 detik.
Penderita tidak memberikan respon terhadap sekitarnya tetapi tidak terjatuh, pingsan maupun menyentak-nyentak.

Status epileptikus merupakan kejang yang paling serius, dimana kejang terjadi terus menerus, tidak berhenti.
Kontraksi otot sangat kuat, tidak mampu bernafas sebagaimana mestinya dan muatan listrik di dalam otaknya menyebar luas.
Jika tidak segera ditangani, bisa terjadi kerusakan jantung dan otak yang menetap dan penderita bisa meninggal.

Gejala kejang berdasarkan sisi otak yang terkena

Sisi otak yg terkena Gejala
Lobus frontalis Kedutan pada otot tertentu
Lobus oksipitalis Halusinasi kilauan cahaya
Lobus parietalis Mati rasa atau kesemutan di bagian tubuh tertentu
Lobus temporalis Halusinasi gambaran dan perilaku repetitif yang kompleks
misalnya berjalan berputar-putar
Lobus temporalis anterior Gerakan mengunyah, gerakan bibir mencium
Lobus temporalis anterior sebelah dalam Halusinasi bau, baik yg menyenangkan maupun yg tidak menyenangkan


DIAGNOSA
Diagnosis ditegakkan berdasarkan gejala-gejala yang disampaikan oleh orang lain yang menyaksikan terjadinya serangan epilepsi pada penderita.

EEG (elektroensefalogram) merupakan pemeriksaan yang mengukur aktivitas listrik di dalam otak.
Pemeriksaan ini tidak menimbulkan rasa sakit dan tidak memiliki resiko. Elektroda ditempelkan pada kulit kepala untuk mengukur impuls listrik di dalam otak.

Setelah terdiagnosis, biasanya dilakukan pemeriksaan lainnya untuk menentukan penyebab yang bisa diobati.
Pemeriksaan darah rutin dilakukan untuk:
- mengukur kadar gula, kalsium dan natrium dalam darah
- menilai fungsi hati dan ginjal
- menghitung jumlah sel darah putih (jumlah yang meningkat menunjukkan adanya infeksi).

EKG (elektrokardiogram) dilakukan untuk mengetahui adanya kelainan irama jantung sebagai akibat dari tidak adekuatnya aliran darah ke otak, yang bisa menyebabkan seseorang mengalami pingsan.

Pemeriksaan CT scan dan MRI dilakukan untuk menilai adanya tumor atau kanker otak, stroke, jaringan parut dan kerusakan karena cedera kepala.

Kadang dilakukan pungsi lumbal utnuk mengetahui apakah telah terjadi infeksi otak.

PENGOBATAN
Jika penyebabnya adalah tumor, infeksi atau kadar gula maupun natrium yang abnormal, maka keadaan tersebut harus diobati terlebih dahulu.
Jika keadaan tersebut sudah teratasi, maka kejangnya sendiri tidak memerlukan pengobatan.

Jika penyebabnya tidak dapat disembuhkan atau dikendalikan secara total, maka diperlukan obat anti-kejang untuk mencegah terjadinya kejang lanjutan.
Sekitar sepertiga penderita mengalami kejang kambuhan, sisanya biasanya hanya mengalami 1 kali serangan. Obat-obatan biasanya diberikan kepada penderita yang mengalami kejang kambuhan.

Status epileptikus merupakan keadaan darurat, karena itu obat anti-kejang diberikan dalam dosis tinggi secara intravena.

Obat anti-kejang sangat efektif, tetapi juga bisa menimbulkan efek samping.
Salah satu diantaranya adalah menimbulkan kantuk, sedangkan pada anak-anak menyebabkan hiperaktivitas.
Dilakukan pemeriksaan darah secara rutin untuk memantau fungsi ginjal, hati dan sel -sel darah.

Obat anti-kejang diminum berdasarkan resep dari dokter.
Pemakaian obat lain bersamaan dengan obat anti-kejang harus seizin dan sepengetahuan dokter, karena bisa merubah jumlah obat anti-kejang di dalam darah.

Keluarga penderita hendaknya dilatih untuk membantu penderita jika terjadi serangan epilepsi.
Langkah yang penting adalah menjaga agar penderita tidak terjatuh, melonggarkan pakaiannya (terutama di daerah leher) dan memasang bantal di bawah kepala penderita.
Jika penderita tidak sadarkan diri, sebaiknya posisinya dimiringkan agar lebih mudah bernafas dan tidak boleh ditinggalkan sendirian sampai benar-benar sadar dan bisa bergerak secara normal.

Jika ditemukan kelainan otak yang terbatas, biasanya dilakukan pembedahan untuk mengangkat serat-serat saraf yang menghubungkan kedua sisi otak (korpus kalosum).
Pembedahan dilakukan jika obat tidak berhasil mengatasi epilepsi atau efek sampingnya tidak dapat ditoleransi.

Obat-obatan yang digunakan untuk mengobati kejang

Obat Jenis epilepsi Efek samping yg mungkin terjadi
Karbamazepin Generalisata, parsial Jumlah sel darah putih & sel darah merah berkurang
Etoksimid Petit mal Jumlah sel darah putih & sel darah merah berkurang
Gabapentin Parsial Tenang
Lamotrigin Generalisata, parsial Ruam kulit
Fenobarbital Generalisata, parsial Tenang
Fenitoin Generalisata, parsial Pembengkakan gusi
Primidon Generalisata, parsial Tenang
Valproat Kejang infantil, petit mal Penambahan berat badan, rambut rontok


PENCEGAHAN
Obat anti-kejang bisa sepenuhnya mencegah terjadinya grand mal pada lebih dari separuh penderita epilepsi.



aku tau aku ade epilepsi sejak form 3 sebab aku selalu jatuh n tak sedar kn diri time kat sekolah..jam tangan aku abis pecah, cermin pon pecah sbb aku asik terjatuh kn..
bile tgh makan tibe2 sudu tercampak..dan mcm2 lg...
aku mkn ubt sampe la skrg..dan alhamdulillah spjg 3 thn ni da lame x kene..
kategori sakit aku ialah..
Epilepsi primer generalisata ...hehe..semoga lepas ni aku sihat da..


Monday, 26 October 2009

kami bile lagi?


huh..hari beganti hari, tahun berganti tahun...2010 adalah tahun kelima pula aku 付き合い(berpacaran) hehe..ngan Muhammad Izzuddin ni..insyaAllah..
kalo ade jodoh kami 2011 mungkin jadi tahun bersejarah buat kami bedua..hihi..
tunggu ye kad dari kami!

Masa awal2 kawan dl x penah sangka plak akn leh tersuka dgn lelaki ini..apatah lagi kawin..
walopon bukan la lelaki ikemen,
dan org selalu tertanye2 cmne la aku leh suke mamat ni..dah la mcm fall in love gile2 haha..

cmne pon korg pk..he's the one yg mmg plg sekepala ng aku, sempoi, seorg best friend yg sgt memahami, seorg yg tahu byk pekara, matang n selalu mcm pkck2..n layan aku cm dak kecik!
yg penting he always have future plan..n die tau ape yg die buat..
n kdg2 walopon aku selalu je x setuju ng die, tp disebabkn die selalu bg alasan yg kukuh..last2 aku yg terpksa akur dgn tiap keputusannye..
maksudnye he is a wise man!

kalo ikutkn dulu pon, die x penah pon ngorat aku...aku pon mmg x sker org yg ngorat2 nih..
we were friends, become best friend, very bery best friend...hehe..yg penting die x bekawan ng perempuan...skang ni ssh tol nk carik lelaki x pndg pompuan len selain aweknye..hihi


Semoga kami berkekalan hingga ke anak cucu!
I wanna grow old with you =)


Wednesday, 21 October 2009

jika itu yg sudah tertulis...

assalamualaikum sume..

fuh amik barakah skit di awal bicara..
hihi akhir2 ni mcm2 yg jadi kt aku..bukan la mende pelik2..
cume mende yg x dirancang2...atau lain yg dirancang akhirnye jd lain..dan kesimpulannye aku x leh nk ubh takdir..ataupon ape yg da tetulis tok aku...

hehehe..ntah la..sume org pon tau kot dah cm keling da aku nih...nasib cerah je lagi kulit..
kejap nk smbg, kejap tak nak..pastu tup2 gi interbiu gak kan...
padahal hari tu da kuar da hujah2 beriya x mo smbg...haishh

ntah la..sebenanye aku leh simpulkn ni berkat doa mak aku...
masa aku ckp aku x nk smbg tu...mak aku cm x leh terima rupenye..tp die senyap je...
dan telah berdoa secara senyap...supaya dibuka kn ati ku tok gi interview...
aku da agakkk da! ni mesti mak aku doa! hehe..sbbnye ntah mcm mane aku leh ter twist lak ati nk gi interbiu..

sbb interbiu ari rabu...selasa ptg/mlm cmtu br tetiba aku nk gi...hmmm..
hasil interbiu peluang nmpk cerah..haihh..ni yg aku malas ni..
tp kalo la da ditakdirkn aku smbg...siap dgn bantuan berkat doa mak...pastu kesungguhan sensei lg..huhu..aku aku redha je..redahi je la ape yg akan dtg kepadaku...
mungkin itu lah yg betul2 terbaik tok diri ku...

wallahualam...serahkan padaNya..

Tuesday, 20 October 2009

penat gile, ngantuk dan beg baru..

haha..smart x title post nih..

siyes aku penat gile....

sgt ngantukk....

tp esk nye junbi interview x siap lg..(oppss lupe nk bitau kekyoku aku gi mensetsu YPM) harhar..

huhu..sensei la punye pasal nih..ayat manis betul..

n nasib baik baru beli beg..yeayy...saje capub la tu...

mane de...saje je ureshi da lame x beli beg...

huhh..cm org x btul da...

YOSSSHHH!

Wednesday, 14 October 2009

jom aerobic dgn lagu nihh!!

siyes rs nk lompat2..aerobic skit2...
lagu nih best r tok aerobic..jom r wehh!!!



Tuesday, 13 October 2009

the road not taken

The Road Not Taken
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I-
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

by Robert Frost

poem ni rasa cam sesuai tok diriku sekarang..
antara 2 jln aku telah pilih satu jalan..
walopon aku maybe pilih jln yg telah dilalui ramai org
aku percaya it will make difference in my life...

p/s: aku juga pilih untuk tidak sambung master thn depan...後5月間大事にしよう!

Sunday, 11 October 2009

antara saat plg sukar dlm idupku..

skrg pukul 9:48 mlm..aku br blk dr kenkyu..
amik kerja2 yg penting..buat keje skit then blk..

hari ahad ni pon ade jgk membe kenkyu dtg lab..sensei jgk seperti biase ade kt lab ..malah blk lg lmbt dr aku..huhu..

aku tunjuk pd sensei kerja yg aku da buat tok setakat nih..sensei menunjukkn aksi terharu dan kagum...bukan sbb ape , sbb sensei tahu aku gambatta gile2 babeng...ken9 aku x penah senpai ade buat dan totally atas usaha aku sendiri..sensei sampai pegang bahu aku..sambil ckp "gambatta no"..
huhu..aku terus terbaring atas meja..sambil ckp " huhu..ye sensei sy gambatta sampe da x larat..".
nasib baik sensei faham..

mane tak nye..x tau nk ckp cmne aku bz..ng kerja TA lg..bukan senang nk hasilnye subtitle utk skali jugyo selama 1jam setengah je..1jam 30 minit video mengambil masa selama 12 jam tok hasilkn subtitle nye..

sensei sungguh hepi dgn hasil yg aku dpt smpe da pk kn plan tok aku spjg master nti...tp aku menjerit dlm ati..sensei daigakuin yametai yoo...mou genkai da...!!
mase sensei ckp psl plan die utk aku thn dpn...aku da x tau nk ckp mcm mane...

kwn2 tlg cmne aku nk terangkn kt sensei yg aku da x larat nk smbg master...

Friday, 9 October 2009

miss home...


miss u all...muuaahhxxx!


post cmni abh yg suro..hihi



huhu..rindu sgt kt umh...rindu ng sisters yg best...kelaka.

kami sgt sekepala walopon jarak umo beza2...kami selalu borak sampe tgh mlm, gelak2 nangis same, gado la kdg2..shopping same...n gi lepak same2...blk hari tu lepak old town(minum2 n borak2 hal msg2)




angah plg rapat ng aku..kami selalu tukar pendapat..dgr luahan die..problem die..kdg2 nangis same2...hari tu aku marah tunang die sbb sakitkn ati kakak aku lg..ciann die..

ng mak yg semakin sporting...n abh mmg dr dulu walopon grg tp selalunye sporting n kelakar..suke wat lawak bodo..dan kitorg jd tukang gelak..


it just a perfect family i guess..ckp tok aku hilangkn tensen..malah lebih dr itu...ade sentimental value di situ...jd x kisah la korg nk ckp pe....mmg aku sker blk umh n sgt suke bedekatan dgn mereka selalu...no wonder kakak aku keje banting pon ulang alik dr umh walopon jauh..x nk dok umh sewa...kakak aku satu lg pon da 28th pon dok umh...x penah dok umh sewa..
cume bile msg2 da kawin br bepisah kot..bepisah umh je..

yg best ttg mereka...kite tau mereka syg kite..berlawak kasar2 pon..derg tego kite direct pon kite leh terima..

n da bape thn aku bejauhan ng kuarga..maybe its time to be with them b4 aku kawin..
so kemungkinan aku blk msia lepas grad ni adalah besar....
LOVE to be at HOME....

Wednesday, 7 October 2009

sana sini kawin...


blk je dari malaysia...mcm2 cerita baru aku terima..termasuk la pekahwinan kawan2 ku x lama lg..TAHNIAH!!fuh bestnye la kalo leh buat keputusan sesenang itu..hehe bersabarrr...

masa kt msia pon gi kenduri kawin senpai2 gunma...seronok je tgk org kawin yek..
hihi..bile la masaku akan menyusul..

kepada sahabat2 ku Farah n Aliah yg bakal jd isteri org..jd isteri yg solehah ye...Semoga ape yg dirancang bejalan dgn limpahan rahmatNya....



Doakn la tok aku sekali...Semoga dipercepatkn jodoh..hehe

Yoshh..masa berangan sudah tamat!

Tuesday, 6 October 2009

perjuangan masih belom selesai...

ye aku br sampe nihon 2hb lepas (jumaat)..kire baru 4 hari aku di nihon ni..
masa sampe narita ri tuh muka x gembira langsung...monyok je..

pandang muka nihonjin terus rs x de mood..dlm ati kate "oh no!! da sampe nihonn!! nyampahnyee.."

naik bas dari narita ke omiya...rasa cm hiway kt msia..tp tibe2 nmpk lori cntik semacam...dlm ati kate " arggghhh !! ini jeponnn!!"

huhu..itulah perasaan ketika sampe ke jepon selepas kali kedua blk ke msia...ye la blk msia rs bahagia bersuka ria..mengabaikn kerja..dan belakon konon2 x de keje...tp bile blk sini kompom keje betimbun tok aku...tak pe kakak aku kate " selesaikn dulu ape yg belom selesai"...huhu baiklah..aku akan settlekn degree ku secepat mungkin..

mahu pulang segera..aikk ape cite smbg master?..hehe..
haha..aku sker ati je assume aku da blk msia thn depan..rs malas nk sambung tu mmg menggunung la..walopon da dpt suisen n da dpt surat kompom + pihak dai da bg bill yuran master sbyk 60man++...dan masih ade peluang lg tok scholarship YPM nih..tp hati ni da mls benonye...

blk msia ri tu bukan sibuk cr scholar tp sibuk cari keje..anta resume la ape la..hihi..shhh jgn bitau sensei aku! papepon interview YPM sok aku gambatte je la..mmg la byk kebaikan smbg master ni kn..tp tu la ..ke tsurai an (つらい)menjln kn kenkyu bersama nihonjin ni x dpt ditahan oleh aku ..no pain no gain org kate..mmg la..tp bukan bermksd aku x nk master..tp mgkin di tmpt lain atau di masa lain..atau ape2 je la....papepon terserah pada rezeki ku..

apa2 keputusan yg terakhir nanti itulah yg terbaik buat ku..

ye sudah 5 mggu aku kt msia..mmg makanan heaven la..mkn mmg x behenti..sampe buncit perut nih...sampe nihon br 4 hari da kempis da perut ni..mane x nye ujan je mls tol nk gi kedai beli lauk..last2 mkn nasi + sambal ikan bilis + curahan kicap...sedap la jgk..hihi..

blk nihon sibuk nk settlekn bil2 la..hal kad kedit yg bengong..gi nek basikal pancit (akibat tededah chy matahari dan ujan )..jenuh gile mengayuh ke sana ke mari..last2 aku yg pancit..

adeh...tu la die kehidupan di perantauan ni yek..penuh duka dan lara..yoshh!

perjuangan perlu diteruskn...tata