Sunday, 19 December 2010

Tips kecantikan

Tips 1
Kulit yang bersih dan halus akan membiaskan solekan yang sempurna.
Ada baiknya jika kita melaburkan wang untuk mendapatkan kulit sihat sebelum membeli pelbagai alat solek berjenama mahal.
Ini kerana, solekan 'mahal' tidak akan bermakna, malah nampak 'murah'
jika dikenakan pada kulit kasar, berminyak apatah lagi berparut.

Tips 2
Perkara paling asas untuk memastikan kesihatan dan kehalusan kulit ialah air.
Walopon makanan yg anda ambil turut mengandungi air , anda dinasihatkan untuk meminum air putih sekurang-kurangnya 2 liter sehari untuk memastikan kulit sihat dan bersih.

Tips2 highlighted from Rapi (Majalah kesihatan No.1 di M'sia).
My favourite magazine. =)

Friday, 17 December 2010

Pilihan demi pilihan.

Hmm da tibe masenye tok pk kn mase depan.
and choose my path.

ntah kenapa makin x seronok rsnye life kt sini.
x de kene mengene ngan keje. opis daitai ok. boss baik, kwn2 sporting, really helpful, fun.
No problemo.

Mungkin da tibe masenye tok pk kan diri sendiri..go to the next stage.
demand yourself, and search for better opportunity.
yg penting life yg menjimatkn la..
bile kire2 balik , sejak da ade kete sendiri duit bln2 x dpt nk simpan.

Duit kete.
Sewa umah.
Bil2.
Maintenance kete. Duit minyak.
duit makan hari2an.

Entertainment--> aku jarang hangout ng kengkawan. tp aku rs entertainment aku kat umh. With family.So tiap2 mggu mesti blk. Duit minyak, duit tol..tok sah cite la..

Everyone must thinking for their better life.
No harm for trying and searching for that.

Nasib kite x kn berubah, kalo kite yg x start tok mengubahnye. =)

Tuesday, 14 December 2010

What will you do when you feel like someone are stalking on you?

huhuhu...maji kowai k.
Nape saikin rs sgt x secure bile dlm umh.
Like someone stalking on me.
Takut weh..
Doa sangat sume ni hanye fikiran buruk aku.
Ya Allah lindungilah hamba mu ni.

Kenapa hari ni jumpe org pelik2.
huhu sangat fuan (不安)hati ini.
Ya Allah jauhilah aku dr gangguan syaitan dan iblis laknatullah.

Saturday, 4 December 2010

Feel like dying

Feel like dying ...yes i'm feel like dying

Sunday, 14 November 2010

The latest story

Fuiyoo da besawang gile blog aku nih..
Sian die ..x di update.
Sowi r kengkawan, sejak koje nih..da x hima la cam time belaja kat Nihon dulu.
Skrg balik2 keje je da penat..Online sekejap date ngan Si Dia (ni wajib eh kalo x Si Dia merajuk) hehehe, pastu terus tido..
Jadi byk la perkara2 hot tak dapat di update. Nak update kt FB plak segan..
Nti kang org kate show off plak..hehe

Orait papepon, atas permintaan org ramai hikhik..i terus terang r ngan u all...
Aku da ade Si Dia yg baru. Lagi hensem..Pendiam..Ikut je ckp aku...
name die WuNWuN..ataupon Awun..hikhik

Taraaa..Ini die jantung hati ku yg baru..yg selalu kikis duit aku gak..iskiskisk


href="http://1.bp.blogspot.com/_EdfdJiPMp6E/TOAAclysnAI/AAAAAAAAAcg/SOPv06bUWeI/s1600/IMG_3492.JPG">

Setelah 4 bulan bekerja..hasil titik peluh ku..ni la hasilnye. Aset pertama ku..
Kene jaga molek nih..Kalo ternampak kete nih tgh2 jalan..korg jgn r sergah2..Beri la laluan..

Ok..Story ke dua...

Seperti yang anda lihat..
Pada bulan Syawal yg lalu, family Si Dia datang jumpe parents aku. hihi merisik..
bertanye aku da berpunye ke belom n sudikah ikat dgn Si Dia..
Dgn tersengih2 ku jawab 'SeTUJU'!!
Officially booked..Walopon majlis tu awalnye adalah tok merisik tp macam da tunang pulak Mak die sarungkan cincin ..hihihi (Skerr3)





Jadi ni la perkara2 hot yang berlaku dlm idup aku spjg blk Msia da nak dkt 9 bulan nih...
Korang yg kt Nihon tu ape lg..Cepat r baliikk!

Thursday, 14 October 2010

perasaan yg makin tawar akibat menyampah.

ee x tau la nk ckp cmne.
blog ni pon da lame x update.
facebook pon jrg2 tgk.
da x tau da perkembangan org lain.
perkembangan diri sendiri pon mls nk kongsi.

semuanye sbb merasakan diri ni rs cm da x de privasi.
kat luar tu da x dpt kenal kawan atau lawan.
Ramai je org yg mencari point tok ckp psl kite n burukkn kite.
walaupon kite x penah amik kisah n x penah amik tau hal org.
(act amik tau hal beruk2 makye kt utan lg bgs)

tapi, why u people out there so concern pasal hal2 peribadi org len?
u know nothing then u better keep your mouth shut la.
pelik gile pesal x leh tgk aku senang.
pesal nk carik pasal eh.?
bosan r..mind your own bisnes da la

nape? rs aku rival ko?
lantak ko la..selama ni ko perasan ko bgs.
but actually, i better than u.
wahahaha

thinking of another job? orait gak tu.

Tuesday, 24 August 2010

So far so good.

yeahh..Selamat berpuasa rakan2.
pejam celik pejam celik da hampir separuh bulan kite berpuasa.
Tahun ni tahun pertama la Ramadan sbg shakaijin.
So far so good la.
Walopon sejak jd shakaijin tido asik awal je..
Kol 9 da tido..wakaka..

Keje? ok ja.
Da dimasukkn ke group baru.
Customer claim.
Banyakkk benda belaja. and keje lebih hapPENING.
x yah ssh2 pk hal org.
Gi keje mmg nk keje kan.
So keje la betul2.
Hal org tu biasa laa..tiap org ade kelemahan.
Kite anggap tu kelemahan org n jgn contohi. Tu je.
Senang.
Yang penting jd diri sendiri n enjoy keje.

Ramadan. Byk kan amalan. Banyakkan selawat dan zikir.
Rindu org. Cepat la pulang.

Thursday, 5 August 2010

bila rindu







Thursday, 29 July 2010

esok rayaa!!!!!

Nurul Ain Mohd Ramlee mengisytiharkan bahawasanya esok beliau RAYEE!
wakakaka....alhamdulillah selamat manggantikan posa2 yg ku hutang thn lepas.
ye2..aku tau lambatt..giri2 da kan.

Azam posa thn ni...akan gantikannye secepat mungkin. yosh!

Monday, 26 July 2010

kau kau, aku aku

makin hari terasa mcm makin banyak perkara aku belaja.
How to handle your life..
x macam dulu..
rasa senang handle life yg mokuteki(purpose) nye simple n jelas.

Ape yg dulu kite rs ok, berada di zon selamat..
x semestinye skarang ianye masih selamat.

kalo la life dl nk dicomparekn dgn skrg,
ibarat dulu kite dlm sekolah, tp skrg kite berada di jln raya di luar sekolah itu.
dlm sekolah ade byk protection tok kite.
tp bile di jln raye tuh..your safety, your life, it's all depends on yourself.

Samada kite nk selamat melintas, atau maybe x melintas pon..
tp adakah kite selamat sampai.
Kalo nk melintas pon, sume atas pilihan kite sendiri..samada nk naik jejantas, melintas selambe badak je ke..atau kite harapkn org tok guide kite..pimpin tgn kite.
Semasa kite melintas tu pon, ataupon dijln raya tu ..ade kemungkinan org akan amik kesempatan atas kite..
Ada mat motor sibuk nk meragut, Ada mamat2 x hensem sibuk nk sweet2 ngorat2, ade org2 gile yg bwk kete cm org gile, yg sumenye leh mengancam keselamatan kite yg di jln raya nih.

Kalo kite lucky, n sentiasa 注意(berwaspada)..kite insyaAllah terselamat dr ancaman2 nih..
Dan kite hanya ade diri kite tok defense diri kite.

That is life.

Sepanjang perjalanan kite tu..ade mcm2 pekara yg leh kite kutip satu2 n judge sendiri.
Setiap pekara yg kite lihat, dgr, dan lalui, ajar kite pekara2 yg berlainan..
yg bile kaji blk ia nye leh jadi sesuatu yg berguna tok diri kite.
x kisah la pape pon. Tapi yg penting jgn la jd typical 'mereka'.
'mereka'? sape tu?

tak kisahla sape2..yg penting dont do something meaningless to yourself.
letakkan value pada diri kite, n judge it yourself =)

Friday, 23 July 2010

Secrets

Aku rasa lagu ni cool n best.
Layannn....

Friday, 16 July 2010

pesan abah, " kerja kerana Allah."

Masa aku mula2 start keje dl, pagi2 nk gi keje aku sms abah aku.
" kakak on the way nk gi keje nih. 1st day keje, cuakk~~"

then abah aku bls,
" keje elok2. Yg penting bekerja kerana Allah".

Lepas bc sms tu aku puas pk, macam mane yek keje kerana Allah nih.
mcm mane nk tau kite nih kerja kerana Allah atau x.

Sebulan berlalu,
tup2 aku da kerja selama sebulan lebih.
dlm 5 minggu tu, hanye 3 mggu aku btul2 bekerja, sbb 2 mggu awal adelah training.

walaupon hanye 3 mggu br aku bekerja, aku rs aku byk sgt belaja.
belaja tentang kerja, life n manusia.

kalo dulu , time belaja kite boleh capai ape yg kite nk capai..walopon dgn berusaha sendiri.
belaja---> tok dpt keputusan bgs. Sume org nk bende yg same.

bile bekerja...kadang2 matlamat kite fumei( unknown).

ko keje tok ape?
untuk duit?
untuk pangkat?
untuk hidup?
untuk ape ek?

selepas sebulan 3 mggu bekerja, baru aku realize ttg pesanan abh aku tu..
" bekerja kerana Allah"

sbb...

hanye bile ko kerja kerana Allah...hidup ko dlm alam pekerjaan aman dan damai.

kerana dlm dunia pekerjaan..
bile matlamat org berbeza2..

iaitu..bile kerja tok dpt duit byk---> org tu akan kerja lebih, OT dll..

bile kerja tok pangkat---> u feel like everyone is ur rival..and the worse part is, kau nak naik tp kau takut tok terima kenyataan yg kau boleh kalah. dan kau menjatuhkn org lain dgn cara yg x sepatutnye.

tgk! hidup x aman kan.

bile kite gilekan pangkat..kite rs sentiasa was2, risau, kalo org lain leh mengatasi kite dll.

TAPI,

kalo kerja kerana Allah..
maksudnye ikhlas bekerja.
tok dapatkn rezeki, tok tlg mak bapak dan famili.
tok bg org ssh sedekah, or mcm2 lg tok tmbh akaun akhirat,

kite x kn kisah kn pangkat atau ape saje,
asalkn kite dpt buat ape yg kite nk buat cm pekara2 di atas.
dan kite akan rs senang je dlm hidup sehari-harian.
dan x kan kisah pon org sekeliling kite naik pgkt , turun pangkat.

yang penting kite dpt wat ape yg sepatutnye kite buat.

dan bagi aku

org yg ingin kekal berada di atas , tp dgn cara menjatuhkan org lain..

adalah

org yg takut dgn bayang2 dirinye sendiri yg 最低!(saitei)

Monday, 12 July 2010

The SUMMIT


post kali ni lebih hangat dari biase..
hehe..

korg penah dgr The SUMMIT?
mesti biasa dgr summit USJ la , summit yg mall tu kn.


kat M'sia skang ni kan da byk kedai2 best..
skang aku nk cite kt korg pasal kedai kasut name the SUMMIT.
aku br jumpe kedai ni kt JUSCO BUKIT TINGGI..
kedai die not bad..mcm high class jgk..
kasutnye lawa2..

brand ni ialah dr msia.
MADE in MALAYSIA ok!
n yg penting harga die aku rs sgt berpatutan.
kalo kt kedai lain mesti mahal da..


kasut ni memula aku jumpe kt jusco bkt tinggi, aku da terpaut da.
da la mmg tgh carik heels..tp zannennagara...saiz aku da abis..huhuhu sedihh..T_T

pastu 2 hari kemudian, aku gi jenjalan OU plak..
x sangka2 ade kedai summit ni jgk..
dgn eksaitednye aku masuk cari kasut yg aku minat tu..then jumpe akhirnye..!!!!
saiz aku ade plak tu..
URESHIKATTA WAA~~~

best gile dpt kasut baru...eksaited!!!
tgk la heels br aku nih..smart kn?!! =)




















Wednesday, 23 June 2010

bekojo la kito sekueknyo

bekojo la kito sekuek nyo
berusaho la kito.sekueknyo..

hari2 ku nyanyi lagu nih time keje tok beri semangat kepada diri sendiri..
kuikui..

keje da start da..
sudah nmpk kepeningan keje di situ..
nasib baik environment keje sgt menghiburkn..
baru aku nk jadi gadis ayu dan sopan santun di alam pekerjaan,
tp ade plak sorg kakak clerk nih yg buat aku jadi AJIGIJI semula..
kuwangkuwangkuwang...

"Life goes on" hikhik

Saturday, 19 June 2010

Family first!

ya..my family always be my priority!
Family first!
Always first...
now n forever!

lantak la ko nk ckp ape..
i do everything to protect my family.

bile ckp pasal protect bukan hanye pada konteks keselamatan..
tp lebih kepada protect pemikiran, attitude dll..
especially my 2 younger sis..

Aku wat ape saje asalkn aku leh berbakti pada kuarga ku..
Kalo ko x leh nk bimbing adik2 dan tlg kuarga, biar aku yg amik tanggungjwb tu.
Ko hidup la dlm dunia ko..
Semoga ko dpt masuk syurga.

Wednesday, 16 June 2010

Long distance love

Long distance love a.k.a Percintaan jarak jauh.

Ramai kan pasangan yang melalui pecintaan cmni.

Bile jauh selalu la ade love quotes seperti ni..

"I may not get to see you as often as I like. I may not get to hold you in my arms all through the night. But deep in my heart I truly know, you're the one that I love, and I can't let you go."

"5000 miles away and you are still right here, in my heart and mind."

"Though miles may lie between us, we're never far apart, for friendship doesn't count the miles, it's measured by the heart."

Ramai org selalu ckp long distance love ni susah nk bertahan. Kenapa ye?
Mane korang tau?

Aku tak rasa cmtu.

Sebab...

It depends to org yg becinta tuh. Kalo time becinta pon long distance x leh, cmne nti time kawin kalo partner kite terpksa keje berjauhan dgn kite...? Takkan nk cheat jgk?

Loyalty, trust and honest are the most important things we need when it comes to Long distance love.

Tu je yg kite ade pon..

Nak check setiap pergerakan partner kite? ade ke byk masa nk wat cmtu?
Nak check dgn siapa partner kite kuar setiap kali? Kalo die kate die kuar ng laki ke..pompuan ke..die tipu pon kite x tau.

Tapi kalo kite percaya, setia n honest...

Die x perlu tipu kite pon. Tapi kite kene percaya n be honest to each other. InsyaAllah boleh le bertahan..

papepon..cmne jauh pon ...kalo kite percaya die adalah soulmate kite..

Ape salahnye tunggu kan?!! =)

Friday, 4 June 2010

Dunia baru

1 June- bermula nye kehidupan baru ku di Telok Panglima Garang.
Life not so bad la..korg ingt telok panglima garang tu dlm kampung ke..hikhik
Actually tmpt kami dkt ng kelang , Shah Alam, dan Sunway juga.
kalo aku leh drive n ade kete mmg tiap mggu aku merayap je.hihi..
n tiap2 mggu pasti blk umah..sbb dekat je kalo ikut kesas..straightttt je terus sampe wangsa maju..tp kene lalui 3 kali tol RM2.20 = RM 6.60 , pergi blk RM13.20..wow~~

Untuk kemasukan baru 1 june tu..ade 8 org engineer yg br. tp 7 org laki, aku sowang je pompuan.
6 daripada mereka grad dr local university.. Training tok engineer 3 mggu. Lame kan.
Disebabkn aku sorg pompuan agak bosan gak la sbb x de geng nk borak.hikhik
tp nasib bek bile time lunch leh jumpe rakan2 senior (dilah, asmiza, dan rakan2 nihon sotsu yg len).

So far, life di Toshiba ok .
Aku tak masuk office lg..n x tau lagi mcm mane keje di QA department.
Harap2 sume nye hepi n menyeronokkn.
=)

Semggu keje , aku da windu ghumah..hahaha..
macam la x penah jauh ng famili..
padahal dr 13 thn lg da dok jauh ng famili..
mksd nye da 10 thn la aku jarang dok umah.
tp nk wat cano..rumah ku syurga ku..bile blk tu rs hepi die lain ..hihi
dan skrg aku kt umah le..
esk blk la telok balik..hihi

k la kengkawan..papai

Tuesday, 18 May 2010

Rejeki2...

hi kengkawan..

sudah sedia membaca perkembangan aku?

hikhik..
untuk pengetahuan korg dlm semggu ni je aku byk attend interbiu...
mungkin sudah sampai turning point nye bile aku hari2 dpt kol suh gi interbiu..
kalo dulu sebulan lebih dok ghumah, x de sbrg call n riso je x dpt keje.

jadi pengajaran nye : Bersabar! Rezeki kite da ditetapkan oleh Allah...jadi bersabar..

Jadi kat sini aku nak berkongsi skit r ng korg..
tentang pengalaman2 interbiu ku.
Setakat nih sudah 6 interbiu aku pegi..
dan kesemuanye japanese speaking position.

1) BASF Asia Pacific
position : Japanese Speaking SAP IT-Analyst
komen: 1st interview agak yabai..sbb ni kali pertama aku attend interbiu sejak blk msia.
4 interviewer..sume cina.
agak jahat..
ade ujian nihonggo.
ujian nihonggo juga jht.
aku kene translate dokumen nihonggo-eigo, eigo- nihonggo on-da spot!
ujian eigo pon ade..kene wat esei <300 words.
agak jht jgk!
x de sbrg call da tok 2nd interbiu..tak tau la ok ke x =(

2) ShinEtsu Electronic Malaysia
position: Engineer
komen: yokatta! aku rs best sbb interview 2 lelaki melayu yg baik.
pkck2 tu sgt baik. n aku lebih yakin sbb position berkaitan ng field aku belaja.
ade ujian math dan IQ test. ok je x ssh sgt. =)
Aku di shortlisted tok 2nd interview...tpp..(jwpn aku bitau di bwh)

3) EDS Malaysia.
position: Japanese Speaker IT helpdesk
komen: ni aku apply time gi job fair kt pwtc. gi pagi, mlm tu terus dpt call., n yg x leh bla die terus phone interview..jht btol..nasib baik leh jwb.
Dpt 2nd phone interview...yg ni pon jht jgk..sbb nihonjin yg call..terus nk interview dlm nihonggo.
kelam kabut aku!
Status: Fumei/ Unknown

4) Kintetsu Air Integrated Malaysia
position: Sales admin
komen: ni aku saje apply time kt jobfair.
dipggl interbiu..tp aku x gi..sbb x minat position die.

5)Sime Darby
position: ni hanye training. Sime Darby Management Apperentice.
komen: interbiu sgt ok. Tp ini hanye tok training setahun. n x kompom pon dpt keje kt Sime Darby..

6) Toshiba electronic Malaysia
position: QA engineer
komen: haa yg ni sangat menarik..interbiu sempoi..
IQ test yg boring nk jwb..sbb ngarut2 sgt..hihihi..aku hentam je..
yg paling sempoi...smlm aku gi interbiu...hari ni aku dpt call..GOUKAKU DESHITA! Alhamdulillah Syukur Nikmat

ye..saya sudah dpt kerja di Toshiba..omoshiroi no ha..satu department n satu position dgn asmiza..nampaknye kami tidak boleh dipisahkan..hahaha
tp aku masih bimyou..samada nk tggu offer len or accept toshiba! Sila berikan pendapat anda!!

jadi saya telah menolak tok pergi 2nd interview Shinetsu Electronic kerana sudah dapat offer toshiba..(salah satu sbb: salary di Toshiba lg tggi.) hihi

Monday, 10 May 2010

proceed to another phase..

huh..it's 1:30 am already.

hari ni tido lambat bukan mcm selalu..main2 or tgk tv..
tp hari ni tido lambat sbb buat keje.

nampak nye mggu ni berduyun2 panggilan aku dpt.
hihi takde la berduyun pe pon..2 3 je..
betul la org kate suh aku bersabar skit menunggu.
yela kan aku lmbat apply tok keje.

akhirnye aku dipanggil tok interview keje..
hihi lambat eh..tau la korg da dpt keje.

interview pertama kt company BASF chemical company.
untuk bhgian Asia Pasific service center derg perlukan japanese speaking analyst IT- SAP service.
ni bhgian IT n communication la. interview khamis ni..
yoshhh ..gambarimasu!

interview kedua ialah Shinetsu Electronic kt Shah alam.
ni pon br dpt call ptg td.
hmm interview jumaat ni.
yoshh gambarimasu!

perkara ketiga bukan interview.
fyi, aku ade apply untuk jadi translator sambilan di Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM). ofis die dkt je ng umh aku kt seksyen 10, Wgsa Maju tu ha.
So, aku saje je la apply.
n hari ni aku dpt surat dr ITNM . Derang da terima permohonan aku n aku kene buat ujian terjemahan.
so derang bg aku satu page material dlm nihonggo (japanese lang)..n aku kene translate ke BM.
da la surat tu br sampe hari ni n aku kene anta esk..
huhu..
So, mlm ni pulun mentranslate la.
Nak wat betul2..
kalo dpt jd part time translator kn syokk..
masyukkkk skit..hihi..

hihi..k la kengkawan..Doakan yg terbaik tok aku ye!
Nite~~

Wednesday, 28 April 2010

mayotteru...

pegi ke..x yah pegi???
dousureba ii no?

Sunday, 25 April 2010

ujian lagi..

kalo la kite bole mengawal setiap ape yg berlaku pada diri kite, pada hari2 kite..
pasti hidup ni x de nayami, ssh ati, dll kan.

tp kite x boleh kawal.
kite juga x boleh kawal hati org.
kite juga x boleh kawal kehendak org pd kite.

Setiap org ade matlamat dan cita2 masing2.
Setiap org ade cara mereka tersendiri.
dan AKU..ada cara aku sendiri.
dan aku juga perlukan kekuatan dan dorongan org tersyg..
untuk tolong aku dlm menghadapi ujian ini.

Semoga aku berjaya! =)

mungkin kah perlu begini sbg personaliti baru???

Wednesday, 21 April 2010

Marah

kenapa kite perlu MARAH sedangkan kite ade pilihan untuk bersabar dan memaafkan.
Sesungguhnye itu adalah yg lebih baik.

Dalam institusi keluarga..
aku x rasa sifat marah tu mampu membentuk seseorg tu untuk menjadi lebih baik.
Mungkin pada usia anak2 masih muda..budak2..kanak2..marah tu adalah cara yg boleh digunepkai untuk membentuk akhlak seseorg.
Tp ia perlu juga berbatas.
Cukup sekadar marah menunjukkn sesuatu perbuatan itu salah.
Tidak perlu ditambah dgn herdikan dan makian.
Jika itu terjadi..kesannye..
anak2 dibesarkn dgn herdikan dan makian..dan jgn salahkn sesiapa jika bile anak itu jg membesar dgn hati yg keras. Jiwa penuh kemarahan.

Orang kate melentur buluh biarlah jadi rebungnye.
bila da besar sudah keras menjadi buluh..adakah boleh lg dilentur.
InsyaAllah boleh lg..dgn menggunakan kelembutan..
kerana hati manusia bukan buluh..
Kenapa kekerasan nk jg dibls kekerasan.
Kenapa tiada kesabaran dan kemaafan.
Bukankah itu lebih baik.
Drpada kekerasan dan kemarahan yg boleh memporak peranda kn silaturrahim kite.

Percayalah.tiada apa yg boleh dicapai dgn kemarahan..
Kemudian..TOLERANSI dan HORMAT.
bile tiada lagi hormat antara yg tua..bgaimana yg muda mahu jdkn cth seterusnye memberi kn hormatnye sesama sendiri.

Pembelajaran itu bukan dari buku.
Pembelajaran itu dr hati.
Hati yg lembut , ikhlas memberi, memaafkan. Rendah diri, sAbar.
Jika tiada itu...jgn harap sesuatu institusi itu berjaya!

Friday, 16 April 2010

New life?

hehe..dah lame x update blog ni.
disebabkn masalh internet connection baru2 nih..aku x dapat nk online untuk jangka masa yg agak pjg.
sebelum tu pulak bz pasal kenduri kawin akak aku..
xde masa nk online..

yela mmg la tu kenduri kawin akak aku..tp yg sibuk kemas umah , angkat perabot,
pasang bunga telur tok 1500 tetamu, gifts dan sbg nye..
sapa yg buat?
pasti la adik beradik dan sedara rapat.
pengantin kene dok diam je..
jaga badan , jaga muka, jaga kulit, kasi cun time hari bahagia.
haihh..bile la nk jd pengantin nih..hikhik..
by the way, Selamat pengantin baru buat kawan2 yg selamat bernikah baru2 nih..
aku pon tumpang gembira.

Papepon, ape cite aku?
hikhik..x de cite best la..x de pekara menarik tok dikongsikn.
belum jumpe lg new life tu..
hihi
yela kengkawan kn tggl bersedia nk jd shakaijin je skang..
aku masih pulun apply keje.
mggu ni br aktif. apply sane sini.
untuk org yg x de lesen n takde transport cm aku nih..susah wo nk gerak sane sini..
yela org2 kt umh sume keje, belaja..sape yg nk angkut aku..
da la kawasan umh aku ni x de bas. teksi pon ssh nk jumpe.
kalo sejuk cm nihon aku lek je naik beskal..
hihihi..

aku rs byk gak aku apply job..n byk je peluang keje sebenarnye..
kawan2 jgn tkt..yg penting prepare la btul2 tok interview. n resume pon main peranan penting.
hari tu aku da nk submit resume da kt mkcik aku yg keje kt telekom..tp kene btulkn blk..
yela die pon GM n very strict..kene la ikut cara die.
huhu papepon ..aku masih leklek kt umh sambil mkn 24 jam.
tolong mak.
bukak tenet cari tips interview..blabla..
org kate hargai la time free nih..nti da keje br ko tau..hikhik..

kepada org di Jepon..jaga kesihatan ye! muaahhx

Monday, 29 March 2010

kepanasan Malaysia

fuh..sudah nk dkt 2 mggu aku blk msia.
mggu pertama releks2.
br je send2 resume kamis lepas.
belom lg dapt pggilan memane..sbb br lg..maybe 2 3 mggu lg kene pggl interbiu la tu..huhu..

dok umh x wat pe..tp Malaysia panas weh..
panas sgt..
kalo dl2 blk msia x de la sepanas ni.
da smggu kt sini muka aku naik ruam2..
bintik2..
ohhh tidakkkk!!!

hari tu gi kenduri shera n becko kt banting..
mak aii..
cayorrr make up den.
muka minyak leh gorg telur.
hikhik..
yg plg tak leh bla..
panas sangt sampe aku fening kepala..
sampe ke mlm bertampal koyok..sakit palo nye pasal..

adoyai..terbyg bulan posa nti..
mmg aku x kuar memane la..kalo nk gi shopping raya gi sblm ramadan.
x larat nk kuar panas2 nih.
dok umh pon berbahang je..
peluh manjang..

nasib baik makan sedap..hehehe.

ha b4 tu nk menjemput kenkawan yg ade kt msia..
tok dtg ke majlis perkahwinan KAKAK aku..pada 10hb april nih
kt Dewan Centrum, Setiawangsa.

datang jgn x dtg!

ni no kontek aku..017-6500143

Monday, 22 March 2010

久しぶりのブログ

hii kawann2!!!
haaa rindu kat aku la tu...
tau daaaa...

hihihi...
hisashiburi no minasan..
korg sihat ke?
kawan2 yg kat nihon tu..
tak mo sedih2 k..
kuatkn smngt tok menempuh hari2 mendtg! =)

akuu?
hihi..alhamdulillah..sihat sejahtera..siap bahagia lagi..hihi
alhamdulillah keputusan aku blk for good nih, aku rasa membahagia kn diri aku la..hihi
kalo x skang ni tgh pk nk blk nihon nti wat keje2 master yg kompom wat aku jd murung..hikhik
.skang ni tgh job hunting..insyaAllah rezeki di mane2..
rasa bersemangt nih nk jd engineer..
hihi korg doa2 kn la aku k..

muuaahhxx..rindu kengkawan sume..
p/s: ingtkn bile blk msia aku rindu jepon...tp heiki je..hihi kekadg rindu la ..

Saturday, 13 March 2010

khas tok asmiza

hikhik..kak as jgn mare..
ni khas tok ko..sebelum pulang ke Malaysia.
おなら恥ずかしくないよ!

layannnn....

hei kimi!
Onara がまんしなくてもいいんだよ!
hahahaha


Thursday, 11 March 2010

perkara2 yg akan aku rindu tentang Jepun

btul2 tinggal lagi semggu je sblm aku melangkah pulang ke tanah air.

hal daigaku (university) dah settle.
sensei juga merelakn ..shouganai tte.. (kalo la sensei tau aku yg nk quit)
hmm sayu je..

esk kalo aku anta surat resign daigakuin (master)..
maka selesai lah sudah..n babai la nihon..

********************************************
ok stop pasal pekara2 sedih!
kite ke mood happy sbb da nk blk msia nih!

disebabkn aku blk for good n tak tau lg lepas ni dtg lg ke x sini..
jadi pasti akan aku merindui2 pekara2 tentang nihon yg best.hihi

Aku mesti akan rindu pada
1) Keadaan Jepon yg selamat.
kat sini aku berani sewa umh sorg2..selama 2 thn dok sorg..
kdg2 blk umh memalam..jln kaki sorg2
kalo kt Msia aku jln ramai2 siang2 pon da takut..ramai ngat org jht! peragut, perogol..huhu nauzubillah..

2) Jepon yg 便利(convinient)
korg pon tau kn Jepun sgt benri.
ko nk byr bil gi 7e je.
nk carik pape, nk beli pape, gune tenet je..then byr time brg sampe umh..(kalo kt Msia nih la servis plg x selamat)
Nak beli tiket pape kt koop or kt 7e pon ade jual..cthnye tiket konsert Jason Mraz, tiket Disneyland, USJ, Disneysea dll.

3) Densha( train) yg tepat pada waktunye.
x kisah la densha or bus. Sumenye tepat2 belaka..kalo delay pon sbb org bunuh diri.
senang nk wat jadual kalo kite nk gi mane2 sbb densha masanye tepat.

4) keseronokan bershopping di Jepun.
x tau la kenapa aku rs seronok shopping kt sini.
Maybe fesyen2 nye comel2..kalo kt msia tuh asik kene pkai tshirt n suar jean.
tu plg murah..kalo nk blaus mesti mahal..kt sini blaus jual merata2 n murah je. (untuk mtawang jepun).
Kalo msia pon jual blaus2 nih sesuai ng harga kn best.huhu
baru la org msia pon comey2.

5) Servis kt Jepon yg best.
Ni mmg tiptop la . Pegi 7e je pun da leh dapat layanan cm kt hotel.
Seronok gile dilayan cenggitu.
Kalo kt Jepon gi kedai2 mewah cm Coach, LV ke lekkk je..
bukan nk beli pon..saje menggedik..org tu pon tau dak nih miskin.(tgk pkaian pon tau la kn..dak sekolah mane la nih die ckp)..
tp saje je nk msk kedai mahal..lekk je
Kalo kt msia cuakk beb nk msk..die tgk ko miskin x de nye die nk layan..melainkn ko pkai brgn branded br la salesgirl tu nk pndg..haihh pe ingt aku x de duit ka!

Patutnye kt Msia pon kene wat cmni la..ni masam mencuka je jd salesgirl.
Aku x de duit pecah pon nk marah. Adoyaii..

hmmm ape lagi ek..
x ingt la..nti kalo aku teringt pe lg aku suke pasal jepon aku bitau eh..
jyaa~~

Tuesday, 9 March 2010

lawatan terakhir ke Kiryu =)

baru blk dari Kiryu,Gunma.
untuk berjumpa dgn kawan2..sahabat handai sebelum pulang ke tanah air for good mggu depan.

Rasa sayu je bila naik densha tgglkn kiryu td.
dalam hati kate " Selamat Tinggal Gunma.."
huhuhu..

Gunma..
walopon ia hanyalah sebuah pekan kecik (hahaha sker ati je aku ckp cmtu..jgn mare gundaian)..
tp org2nye.. mendapat tmpt yg besarr dlm ati aku..








bermula dgn encik Muhammad Izzuddin..

rakan se batch nye Thira Saufee, Hikari Ai, Sara, Pika,Lan, Pian

kemudian senpai2 nye, Joke, Deme dll

antara kenalan2 yg kenal gitu2 je pada awalnye..

tp lame2 jd kawan, shbt..n antara best friend aku jgk..especially the Onna's..



Thanks Minna..

2年間、いつもお世話になりました。
本当にありがとうございました。






Dlm masa 2 thn ni..
aku rs hidup aku x kan ceria tanpa mereka2 di atas.

walopon hanye 2 thn hidup di Jepon ni..
tapi suka duka bersama korg x kan aku lupekn sampe bile2.
Kite gelak same2, kite nangis same2, kite sengal same2..
harap2 tu sume jd kenangan yg bile kite ingt satu hari nanti, kite akan gelak n happy..
dan rasa.."yokatta naa, dpt kenal each other =)"

Setiap pertemuan..ade perpisahan..
kite dah bertemu..
skrg tibelah masanya untuk perpisahan itu..


walopon masing2 mcm x ckp je kokoro junbi tok perpisahan nih..
tp kite kene terima jgk kn..

tok aku yg mmg tekad tok lepaskn peluang n cari sesuatu yg lebih baik dan bermakna dlm idup aku..mmg la agak sedih n ralat di situ..
tp kite kene percaya dgn setiap pilihan yg kite buat itu kn.

tak semestinya perkara yg nmpk baik pada org lain itu, ianye baik tok kite.
So, just be yourself..trust yourself and u'll find the way!


kepada rakan2 Gundaian..



Thank you soooo much for every precious moment we spend together...
Thanks for releasing my stress..
Thanks for always be there whenever i needed someone.





いつも応援してくれて、本当にありがとうございます。

後1年間、大切にして下さい!



May Allah bless all of you =)

Friday, 5 March 2010

sakit idung

hampir 60% da aku packing tok blk Msia nih.
leh thn gak habuk2 kt umh ni sampe aku kene selsema terukss..
sampe fening pale ya amat and x leh tido..
lg semggu lebih je sblm aku tinggalkn Jepon nih..
hihi ntah kenapa makin hari makin x saba nk blk.

Tp sensei aku nih die wat dekk je x nk layan aku x nk smbg.
saje je die x dtg dai.aku nk jumpe die pon x leh.
emel aku pon x bls.
adoyai!
X kan nk pksa eden yg da tawar ati nk smbg ni!
kang aku lari je kang..hikhik

papepon TAHNIAH kepada penerima2 biasiswa UIA yg len yg dpt smbg belaja kt sini.
Allah tu Maha Adil dan x kejam. Orang yg betul2 nk blaja insyaAllah dpt.

Thursday, 4 March 2010

bodobodobodo

DAMN R JEPON!!!!
bodobodobodobodobodobdobodobodobodobodobodobodobodobodobodo

Monday, 1 March 2010

keputusan ku yang muktamad.

Assalamualaikum kepada sahabat2 yg disayangi selalu..

Seperti mane yang korg semua ketahui,
masalah scholar UIA yg br2 di melanda aku dan rakan2 JAD yg lain,
telah membuat aku memikirkan semula rancangan untuk sambung master.

Memang keadaan skrg tak keluar lg kekka (result) ttg UIA @ YPM, samada scholarship akan diberikan atau tidak..kerana usaha ke arah itu sedang dijalankn.
Kepada kawan2 yg betul2 nak teruskn perjuangan sambung master, jgn putus2 doa, Semoga jalan ke arah tu terbuka.

Tapi ,
untuk diri aku..
aku merasakan inilah adalah salah satu penyebab untuk aku fikirkan blk samada aku nk teruskn master atau tidak.
For ur info, dulu mmg aku da kimeta x nk smbg..dan hampir2 x pegi interview.
tp di saat akhir Sensei aku (supervisor ku) still pujuk aku untuk pergi jgk interview.
Jadi aku pergi juga...
dan ketika itu aku nekad kalo aku x dpt, aku da mls nk carik scholar lain..
kerana aku mmg not eager to smbg master..sbb kenkyu aku sgt taihen..sensei jg kitai (hope)sgt tinggi.

Ditakdir kan aku terplih dpt skolar UIA, walopon mase tu masih bingung nk amik ke x,
tp disebabkn skolar tu menjamin kn terus dpt kerja + dkt ng umh..menyebabkan aku terima.
dan pk sambung je la master walopon aku tau..cabaran aku kt lab tuh sgt besar.

Bile jd cmni..
keputusan skolar masih fumei(unknown)..
aku ade gak sdkit gembira coz leh lari dr sensei.
Dari dl mmg aku da ready nk blk msia n keje.
So, aku buat keputusan cpt2..untuk tarik diri dari segala scholarship.
aku tolak tawaran UIA..(so skang name aku da x de..assume all of candidates yg sdg berjuang 13 org ye).
dan aku ckp ng YPM supaya tiada sbrg possibility aku leh dpt skolar.
aku tarik diri , undur diri ...selengkapnya.

bukan senang nk buat keputusan ni..penuh jgk dgn air mata..
Tapi..aku TEKAD.

On the other side, sensei aku, n org Shibaura..ntah kenapa nak sgt aku smbg..
sensei la especially..sbb nye aku the only one Master 1 (m1) yg die harapkn..
da takde org lain da..
kalo aku quit..
theres no more m1 dlm lab die thn ni.
Dan ini lah the only one masalah aku..
Sensei x nak lepaskn aku...
Aku da bg emel pjg lebar..cerita kan masalah aku...dan decision aku..

Die akhirnye bls emel, mengatakan, I am very dissapointed to hear from you, BUT I believe there is a way to change your decision.
Adoyaiii....ssh sgt ke sensei nk terima saya nk berhenti master...
Org shibaura pula bertungkus lumus berusaha sehingga aku dpt jgk skolar YPM.
tp of course la aku x kn dpt..sbbnye aku da tarik diri..
da x nk smbung..

Jadi keputusan ni adalah muktamad..
sgt drastik, tp aku perlu wat decision seawal mungkin supaya aku x terlambat.
Mmg tsurai(bitter) bile kene wat keputusan cmni..
x ready tok blk for good..
Tp akhirnya aku ready juga.
Aku akan blk 18 mac..(awal kn)
sbb tiket da di issue..
tiket tu plak x leh tukar..
cmne pon aku kene blk 18 mac..

Kepada kawan2..
yg baru tau..mesti tekejut..
tp decision ni aku buat setelah berfikir panjang..dan inilah keputusannye.
InsyaAllah rezeki tu di mane2..
bile aku decide nk keje ..aku akan gambare ke arah itu pula.

kepada rakan2 UIA yg masih menunggu keputusan,
aku bukan x nk bersama korg..tp aku kene pk jgk 2 thn aku kt sini akan dtg.
Tanggungjawab yg diberikan ke atas aku sgt besar..
walopon aku tau last nti aku leh jd sugoi atas didikan sensei..
tp aku decide tarik diri dl..

InsyaAllah kalo ade rezeki nanti aku smbg master di masa akan dtg.

Sekian..
Muuuaaahhxx

Thursday, 25 February 2010

Aturan Allah s.w.t

manusia hanya mampu merancang..
Allah yg menentukan segalanya.

Kalo ikutkn aku punye kertas perancangan idup ade bykkkk...
tp x semua yg dirancang jd kenyataan kerana
Allah tu lagi tahu ....

Yang baik tu dari-Nya, Yang buruk tu dari diri aku sendiri

Wednesday, 24 February 2010

kenapa aku?

soalan:
kenapa aku perlu pilih jalan susah kalo diri x mampu?

Jawapan Orang:
alaaa..ko boleh punye ain! ko bukan tau pon masa depan ko cmne..
ko boleh jd sugoi nanti!!

Jawapan aku dlm ati:
Aku tak tahu kemampuan aku..n aku pon x tau aku boleh ke tidak
dan sebenarnye aku tak perlu pon nk jd sugoi! apa yang aku ada skrg da terbaik da !

soalan:
kenapa aku perlu memikirkn org lain walopon aku tau aku x boleh?

Jawapan org:
hmmm..soudane..tp aku tau ko boleh punye ain!! (ni je la kate2 semangat yg org len leh bagi)

Jawapan aku:
tu lah ..bimyou! Aku terpaksa buat walopon aku tau aku sendiri akan sakit..

soalan:
Jadi macam mane skrg? Macam mane aku nk bitau isi hati sbenar?
Takpe ke aku menjadi wagamama (penting kan diri) seterusnye menyusahkan org lain?

Tiada jawapan untuk soklan2 di atas...

huhu...biarkan lah aku pulang...dan decide kehidupan ku sendiri...

Monday, 22 February 2010

今の状況

huhhh..
cmne nak mulakan..
besar keluhanku bila memikirkan masa depan yg kabur2 je skrg nih.
wut to do..
ujian Allah nak bagi.
terima je dgn redha..

jam 6.55 pagi waktu jepon.
terima email lagi dari Inoda-San ..org 国際交流(International department) Shibaura koudai.
dia seorg yg sgt bagus bekerja..cepat dan sentiasa melaporkn laporan terkini ttg masalah yg melanda sekarang.."UIA"! Dia sentiasa melaporkn hal terkini dgn forward email kepada aku dan supervisor ku Miyoshi Sensei

update untuk hari ni:
kes ini telah dipanjangkan dan menjadi hal yg besar bile ia melibat kan org Jucte, Shibaura koudai ( sbg pihak yg plg dekat ng JAD selain Takudai)..dan sekarang senseitachi, org atasan JAD..Mizuno Sensei , Tachibana sensei (Vice-Chair Malaysia Project Comittee), dan YPM sedang duduk berbincang mengenai perkara ni dan cara penyelesaian nya.

YPM insyaAllah akan membantu menaja student2 yg "dicampak" oleh UIA nih dgn mengikut bajet. Itu adalah mengikut rezeki masing2.
Ikut keadaan skrg ade 4 org yg confirm kene sambung kat msia..tu pon disebabkan atas usaha sendiri tok kontek org UIA. Tiada sebarang pemberitahuan secara rasmi oleh pihak UIA tentang keputusan fellowship ni.
sangat tak paham..UIA seperti x serius dlm hal ni.

Jadi kepada sesiapa 10 org lagi candidates sila la tanye condition anda skrg macam mane.
UIA nampak nye seperti paku yg diketuk baru bergerak.

Dlm keadaan ini..sebenarnya pekara tidak akan menjadi buruk kalo situasi atau scholar bersyarat ni di terangkan oleh pihak UIA secara rasmi dan profesional.
Bila keadaan mcm ni , ia sgt menyusahkan pelajar dan pihak universiti jepon yg sgt prihatin terhadap pelajar2 nya. Disebabkan UIA adalah universiti international ia sepatutnya bertindak profesional.

Kesan2nya:
1) Pelajar yang dah mendapat tempat di Universiti msg2 di Jepon mengalami masalah kerana ingtkan dah confirm pasal hal scholar. Pihak Universiti plak dah mintak yuran master yg perlu di bayr dlm bulan Mac jugak. ( Semester di Jepon bermula bulan 4 dan yuran harus dibayar sblm itu). Tapi skarang nih situasi tergantung. Ibarat ditelan mati mak , diluah mati bapak.
sebabnye x tau dpt smbg ke x.Kalo byr lepas tu rupe2nye x dpt skolar..macam mane tuh?
Kalo lmbt bayar plak, nanti x leh sambung master .(kalo2 rupe2nye dapat skolar)

2) Masalah visa. Disebabkan pengurusan UIA yg tidak profesional n lambat.
Pelajar2 mengalami kekangan masa. Sbb Visa tamat sekitar tarikh 21, 22, 23 MArch 2010.
Kalo bende ni masih x dpt dikonfirmkan..ia sgt menyusahkan.

3) Pemberitahuan yg lambat menyebabkan pelajar2 tidak bersedia untuk pulang.
biasala ni bukan pulang dr hostel kelantan balik kolumpo. Nih nak balik selepas 2 Tahun belajar di Jepon..ingt senang ke.
Untuk baai aku, x ready pon pasal duit sgt.. kalo tau kene blk boleh la kumpul duit skit2..

4) Mane nak letak muka depan Sensei.
mane x nye..da dapat suisen (recommendation) untuk smbg.
da digelar M1..da diberi tugas macam2...
dan yang plg penting dalam lab aku thn ni aku sorg je M1...
takde langsung nihonjin.
aku sorg!
Jadi kalo aku x dpt smbg master sensei akan komaru (bermasalah).
Sebab setiap thn sensei perlukan M1 untuk uruskn hal lab n guide kohai 4 nensei.
No wonder sensei ku sgt riso kalo aku x dpt further study kt sini.
Kalo ade nihonjin M1 ke maybe die x kisah lagi..
Secara x langsung terasa diri sendiri menyusahkan sensei.
(huh ..tp jauh disudut ati aku nih..rasa nk lari je dari keje2 M1.. i wish ade sorg lagi teman aku jd M1 dlm lab..difficult to handle everything alone walopon senpai M2 bagi sokongan)

5) Nama Malaysia sendiri yg buruk.

Papepon, Semoga perjalanan kite nih dipermudahkan olehNya.
kawan2 jom la doa yg terbaik tok kami.

*Latest news will be updated.

Saturday, 13 February 2010

kenapa manusia semakin kejam?

mayat rentung bayi lelaki ditemui dalam tong sampah

kenapa manusia semakin kejam?
kenapa semakin hilang sifat kemanusiaan dlm diri makhluk yg bergelar manusia?
kenapa nyawa di jadikan seperti tiada nilai?

Bukankah hanya Allah s.w.t yg berhak memberi nyawa seterusnye mengambil blk nyawa manusia?
Apakah hak manusia kejam itu untuk mengambil nyawa bayi tidak berdosa itu?
Kenapa manusia semakin jahil?
Kenapa manusia semakin jahil walaupon negara Malaysia itu "dikatakan" negara Islam?
Apakah maksud negara Islam?
Negara Islam = majoriti penduduknye Islam dan pemimpin nye menjalankan tanggungjawab sbg khalifah Islam.
Bukan sahaja pemimpin tetapi setiap rakyat nye yg beragama Islam, bertanggungjawab terhadap keIslaman mereka..
bukan Islam hanya di MyKad.
Astagfirullah ..

Aku jauh dr negara Islam (Malaysia) negara ku sendiri...
tp aku rasa dekat dengan Islam..
Kenapa bila di negara Malaysia sendiri..terasa jauh dari Islam?
Kenapa?
Kenapa?
Kenapa?

Bila difikir2 balik...
kejadian2 anak luar nikah..
bayi dibunuh..
adalah kerana lelaki terbabit..tidak mahu bertanggungjawab..
atas perbuatan lelaki yg tidak bertanggunjawab..
walopon itu adalah dr kesalahan wanita juga..
tetapi bukankah lelaki itu diberikan otak yg lebih panjang akalnya dari wanita?

makin byk kejadian2 x bermoral ini..
menunjukkn..
semakin kurang lelaki2 yg sepatutnye menjadi pemimpin dan khalifah..
semakin kurang lelaki2 yg boleh menjadi contoh baik.

Jika ingin tahu keadaan satu negara pada masa hadapan, lihatla anak mudanye masa kini..

jika anak muda skrg tidak bertanggunjawab...layakkah di masa hadapan memikul tanggungjawab?

Wednesday, 10 February 2010

responsibilty and careless


huahuahua...
anda memegang sekinin( responsibility) yg besar..tp bile anda kerap careless..
anda bukan la ketua yg bagus....

huhu..
anak buah anda komited..jadi anda juga kenela komited..
huaaaa...

benkyou ni narimashita!
次回、また気をつけます!-saya akan berhati2 di masa hadapan- T_T

Monday, 8 February 2010

ureshi (happy) mode =)


yeehaa...
hari ni mau ckp perkara yg happy2 je..
pekara yg buat aku tersenyum puas =)

alhamdulillah..
syukur sgt2 kepada Ilahi sbb atas nikmat2 yg diberinya,
aku berjaya submit final thesis pada hari ni!
otsukares kepada diri sendiri , kengkawan yg mmg bertungkus lumus setahun nih.
good job minasan.

walopon masih ade happyou (final presentationn) jumaat ni..
tp untuk pencapaian hari ni sudah cukup tok buat ku senyum sampe telingaaa...=))

betul la azham senpai ckp bile da berjaya ke satu tahap kite leh lupe kesengsaraan dan kepayahan yg kite lalui b4 nih untuk ke tahap ini...!!

perasaan habis setahun berkenkyu adalah x sama dgn habis exam.
perasaan habis kenkyu adalah satu kepuasan yg teramat sekali, hasil kerja diri sendiri yg akhirnye buat ku rasa berguna juga aku nih kepada org sekeliling dan diri sendiri.
ye la setahun berken9 bukan sorg2 je tp kene berinteraksi dgn org len, diberi peluang to be a leader among japanese bukan satu yg mudah kalo x de bantuan senpai dan kepercayaan sensei..
tuhan je yg tahu betapa x retinye nk uruskn org yg bukan dr kalangan kite dan culture yg len.
wuaa..bersyukur byk2!
huhu takut sgt kalo2 diri ni jd org yg tak bersyukur.
alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah

yg baik2 tu sume dtg dari Nya.
yg buruk tu sume atas kesilapan aku sendiri.

Saturday, 6 February 2010

ohh no! jerawat!!!


sape suke jerawat?? x de sapa suke kn..
tapi tahukah anda kedudukan jerawat di kawasan badan kite juga mempunyai mksd tersendiri?
fikir2 kan lahh...
percaya atau tidak? jagalah kesihatan kite dgn membanyakkn makanan sayur-sayuran dan buah-buahan.
mmg la bile umur makin meningkat jerawat makin berkurang dan lame2 hilang, tp takkan kite nak biarkn jerawat dtg time muda, kemudian bile tua nanti muka kite berlubang2 akibat kesan jerawat di masa muda!?

ohhh! tidakk!

DAHI

Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup
dan minum air banyak

HIDUNG

Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin
bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan
sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh
dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU

Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan
dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu
mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang
bermasalah.

PIPI KIRI

Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN

Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)

Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang
sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin
tersingkir dengan lebih baik.
**********************************************************************

huhu aku selalu didatangi jerawat di pipi kanan...
harap2 paru2 ku sihat walafiat

Thursday, 4 February 2010

bukak tingkap tarik nafas..fuhhh ahhhh

seharian dok dalam ghumah
dok depan danbou (kerosene heater).
menyebabkan aku menyedut karbon monoksida byk sekali
menyebabkan tetiba ptg td aku sakit pale.
kesakitan itu melarat hingga ke mlm.

hish x leh jadi sbb nk wat keje. siapkn sisa2 ronbun

jam 9 30 mlm..kepala bedenyut bukan kepalang..
this is not good..
fuhh..tampal koyok
telan pil
bukak tingkap luas2
tutup danbou
berselubung dlm futon

sejam kemudian

wahh..segarnye..
hilang sakit pale..
rupanye perlukn udara segar

keluar futon
tutup tingkap
on danbou
sambung wat keje..
sambil tersenyum

*tiba-tiba terindu kt kampung kiryu. iskiskisk


#pengajaran---> jgn biarkan anda hidup berudara kan karbon monoksida.
boleh membawa maut. rajin2 le bukak tingkap.

Wednesday, 3 February 2010

Anda semakin matang bila.....

Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai. Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa. Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka. Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat. Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.

Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda. Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya. Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang. Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati. Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif. Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna. Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai. Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

*dipetik dari iluvislam.com

Monday, 1 February 2010

friends

when we talk about friend mesti korg sume da terbyg name dan muka setiap sorg kawan yg korg ingt dan sayang.

bagi aku "friend" or "kawan" or "sahabat" adalah setiap satu perkataan yg melambangkan friendship..sama ada korg menghargai nya atau tidak.

bila aku digelar kawan...itu adalah satu title yg sangat berat buat ku..
apatah lagi jika aku digelar dan dianggap sahabat oleh sesiapa shj...

kerana

setiap seorg yg menggelar diriku kawan..atau sahabat..
mereka membawa harapan besar ..
supaya aku boleh jadi tmpt bergantung, tumpang suka dan duka..
dan tmpt tuk luahan perasaan atau sbgnya..

tp aku...
kerana aku mungkin tidak berjaya menjadi seperti ape yg diharapkn..
aku mungkin tidak pandai untuk menjadi org yg sentiasa berlapang dada..
sentiasa memberi sokongan...sentiasa memberi kebahagiaan kepada sesiapa yg menggelar aku "kawan" atau "sahabat" itu...
aku sentiasa merasai kegagalan dlm membawa title "kawan" itu..

sejak dulu lagi, aku takut...
takut untuk menjadi kawan atau sahabat bg sesiapa...

start dari form 1..

sampai form 5..

mgkin aku ada berjumpa dgn 2 3 org yg rapat dgn aku.

aku x pasti...
adakah aku layak untuk menjadi sahabat atau kawan yg special untuk sesapa shj..
aku tak berani..sbb aku takut lukakn hati org..

apa yang pasti...
aku sentiasa memberi layanan yg sama kepada sesiapa shj..mungkin ade 2 3 org yg dpt layanan special dari aku.
aku sentiasa beri pendapat aku yg ikhlas, dan berterus terang dgn sesapa sjh ttg pekara yg aku rskn aku perlu suarakan..

aku sgt setia kepada sesiapa yg setia dgn aku..
dan sgt ssh untuk mengenali aku..melainkn org yg betul2 rapat dan kenal aku...
aku sentiasa nmpk gembira..sbb aku x suka fikir pekara duka..
bile aku beduka..cpt pula kembali gembira...dan melupakn pekara yg lalu..

dan yang plg penting org yg plg aku rapat je kenal aku.
ketika aku sedih, aku gembira, aku gelabah, aku tertekan..

org2 yg biasa...akan kenal aku sebagai aku yg sentiasa gembira..ketawa..sengal..dll

kdg2 kite rasa org yg sentiasa menyokong kita dan senyum dpn kite itulah sahabt sejati..
tp bg aku..instead of that, org yg berani berterus terang ttg sikap aku...menegur kesilapan aku...
adalah shabat aku yg sejati..sbb sebenanrnya kite sendiri x kenal diri kita...tp org2 di sekeliling dan sahabt2 dan kawan2 kite la kdg2 lebih mengenali kita..
bila mereka sayang kite..mereka inginkan yg terbaik buat kita..

mcm aku jugak..bile aku sygkn seseorg (cthnye..sahabat)..
aku ingin kn yg terbaik buat die.

terima kasih kepada sahabat yg sudi mendgr cerita ku, celoteh ku, bebelan aku, memberi nasihat dan pandangan kt aku...cerahkn bila pandangan ku kabur..dan sudi terima aku seadanye.

apa yg penting ..jgn la kita jd manusia yg gilakan pasir nun jauh di sana, sedangkn emas hanya di depan mate kite je...tp kita x perasan n abaikan.
maksudnye. kite selalu nmpk org yg jauh itu boleh jd shabat kite..tp kite lupa, sahabat2 yg dekat di depan mata kite ni jauh lebih selalu ambil berat psl kite..dan syg kn kite..sbb die lebih kenal kite..dan kite x tau betapa byk pengorbanan die utk jaga hati kita..
yang jauh tu...mungkin kenal luaran kita saje..

last but not least...
jangan la kite hanya fikir ape yg org leh buat tok happykn diri kite ..fikirlah ape kite boleh buat untuk org lain..

hmmm..bile pk balik complicated kan hidup berkawan..ni pulak pompuan..bukan sume org leh take it easy je mcm kebykn org laki.
so , aku mengambil langkah..kalo bole x nk begantung pd org len..
biarla sape2 nk begantung ng aku...yang penting aku ade diri aku, famili dan org yg disayangi.
dgn adanye derg hidupku lengkap.=)

Thursday, 28 January 2010

kata2 semangat dari Prof Takumi Miyoshi (supervisor ku)

Takumi MIYOSHI

To 自分, p08435
詳細を表示 1:49 (11時間前)

Ladies,

I am very proud to have pretty and tough ladies from Malaysia.
I believe you have built up your confidence in MINET.

Ladies, I hope your great success in Malaysia or in our graduate school!


Cheers,
Takumi
we did it bebb!!

pretty ladies.. =)

ini adalah separuh dari email daripada supervisor lab kami kepada kami bedua (asmiza + ain)..
dari kate2 die buat aku rasa kepayahan dan jerih perih kami spjg berada dlm lab nih dihargai oleh sensei..
berakhir nye penulisan thesis kami akan membukti kan walopon kami ni perempuan ( xpandai komputer, x pandai programming, x pandai mcm2 lg hal2 teknologi nih) + bukan bhs kami pon nihonggo ni..--->membuktikn kami juga bolehh..mengalahkn nihonjin sendiri ! yeayy

asmiza kite menang!! hikhik

dan kepada kawan2 JAD lain, yg juga sedang bertungkuss lumus on thesis, ada jgk da anta n tggl final presentation je..GOOD LUCK bebeh!! we did it!!!!!!

Monday, 25 January 2010

toyu oh toyu

ain : "toyu oh toyu! kenapa pagi tadi terlepas lagi?"

abg lori toyu: "macam mane aku x terlepas, engkau bangun lambat..engkau bgn lambat"

ain:"toyu oh toyu! kenapa ptg td terlepas lagi?"

abg lori toyu:"macam mane aku x terlepas, engkau x balik lagi..engkau x balik lagi"

******************************************
*info
灯油(touyu) ialah minyak tanah dimane ketika musim sejuk di Jepon, touyu sangt diperlukan
untuk memanaskn badan dan umah yg sejuk bangat.

-cara penggunaan-
bukan dilumur di badan ye ..tapi dimasukkn ke dalam heater..sbg alat pemanas..
touyu digunakan sbg cecair pembakar dlm heater itu..


inilah die heater itu.
(japanese kerosene burner)
besau gabak kn


di daerah higashi omiya, saitama ini..
semggu 2 hari akan ade abang lori toyu yg lalu untuk menjual toyu..harga nya agak mahal drpd toyu yg dijual di stesen minyak..iaitu 1380yen.
tetapi bagi wanita bujang macam aku yg x larat nk angkut toyu 18 kg gune basikal, dan x mo menyusahkan jejaka2 bujang yg berkereta semata2 tok tlg anta aku beli toyu..
jadi aku rela bayar lebih ..dan tunggu hari isnin dan jumaat, setiap pagi dan petang untuk beli touyu.

tp malangnye..abg lori toyu dtg pagi pukul 915~930am, dan petang 630pm..
malangnye, saikin (lately) pagi2 aku asik terbangun lambat..kol 10 gitu...---> terlepas beli touyu!
petang2 pula..630pm gitu aku masih di lab (akhir2 ni "seronok" sgt ye dok lab..sampe tak nk blk (bluwek))---->sono kekka---> terlepas lg beli touyu!

jadi cmne tuh kawan2?

ohhh abg toyu! come to me..i'm freezing in my own house...

Tuesday, 19 January 2010

when Japanese talk become annoying...

x leh dinafikan org Jepon kuat bercakap ..dan derg suke becakap benda yg tidak penting pon.
maybe org Melayu pon ade yg jenis mcm ni..x kisah la org ape..
tp skrg nih aku perlukn suasana yg senyap sbb aku nk tumpukn perhatian dan berfikir ayat2 jepon nih..
bukan senang nk menulis thesis dan sewaktu dengan nye dlm bhs ketiga (3rd language) iaitu bhs jepon..

perlukn fokus yg tinggi dan kekuatan minda yg kuat.
tetapi org2 jepon nih datang lab tak abis2 borak benda x penting..
aku yg tadi bersemangat waja buat keje..terganggu ! hilang terus perkataan2 yg berkumpul dlm otak td..
haishh..jepon2! ko mmg menguji kesabaran..
baiklah aku bersabar dan lari ke pc lab..

kenapa aku tak wat keje kt umh?
1) sebab aku perlukn senpai tok betulkn ayt nihonggo aku..kalo dok umh sape nk btulkn..
sampe esk pon keje x siap..sebabnye shimekiri makin dkt..kalo boleh nk anta kt sensei mlm niiih..

2) toyu da abis..mls nk tahan sejuk..lagipon dok kat sekolah tahap kerajinan belaja lebih tinggi..

3)dll

jadi jepon2 sekalian tulun la senyap..kesian la kt aku nih..
td aku dtg senyap je...tetiba si bulat dtg..start da perbualan2 mengarut2..urrghh!
u talk tooo much!

Saturday, 16 January 2010

アンケート(questionnare)

teringin la nak tau aku nih perangai macam mane .
korg suka ke, korg x suke ...
boleh tak korg yg mengenali describe aku nih camne.?
x pe buruk2 pon x pe..aku mmg nk tau kot2 aku ade perangai yg korg x suka.
ha time ni la korg leh ckp straight forward sbb aku bersedia nak tau..
n insyaAllah nak jd lebih baik..

tolongla..bitau Nurul Ain Mohd Ramlee nih insan yg bagaimana?

ape perangai yg anda x suka ttg aku?

ape mende yg korg suka ttg aku?

onegaishimasu =)

Friday, 15 January 2010

mengapa aku di lembah ini..

yeah ..kyukei sekejap..
benonye aku nih ngah pulun wat ronbun gaiyou..
ronbun gaiyou ye..(thesis summary)
bukan ronbun..(thesis)
ronbun gaiyou hanyalah 2 halaman ye..
ronbun pula ialah yg mcm buku 30 pages lebih tuh..

masalah nyo skang ronbun gaiyou 2 halaman ajo pon den peghabih semggu tok siapkn.
apo laie ng btul2 ronbun tu..bekecai otak den..
skang nih shimekiri ronbun gaiyou nk pi hanta kt sensei isnin ni..tp den dari somalam x siap2 laie..
pueh den poghah2 otak den..susah beno nk kuar idea tok penuh kn 2 pages ni je ..
adoyaiii..

Wednesday, 13 January 2010

jibun no kokoro kara

bila aku rasa tertekan..
aku tak leh nk luahkn lebih2 sbb aku tau ramai lg org tertekan teruk dr aku.

bile aku rs penat ..
aku x leh nk mengeluh sbb aku tau mmg keje aku ni menyebabkn kepenatan
otak dan badan yg dasyat

bile aku rasa susah..
aku x leh nk membebel lebih2 sbb aku tau org lain ramai lg ssh dari aku.

dan bile rs aku x mampu buat.
aku kene sabar byk2..sbb aku pecaya aku x kan diuji kalo aku x boleh.

dan bila aku rasa nk jatuh.
aku tahan kuat2..sbb kalo bukan aku sendiri yg tahan..
mudah sgt aku nk jatuh blk nanti.

dan bile aku rs semua yg aku alami sgt berat.
aku redha dan lalui juga..sbb bak kate omputih
the best way out is always through!

Sunday, 10 January 2010

10 kualiti peribadi yg disukai

Ketulusan

Ketulusan menempati peringkat pertama sebagai sifat yang paling disukai oleh semua orang. Ketulusan membuat orang lain merasa aman dan dihargai karena yakin tidak akan dibodohi atau dibohongi. Orang yang tulus selalu mengatakan kebenaran, tidak suka mengada-ada, pura- pura, mencari-cari alasan atau memutarbalikkan fakta. Prinsipnya “Ya diatas Ya dan Tidak diatas Tidak”. Tentu akan lebih ideal bila ketulusan yang selembut merpati itu diimbangi dengan kecerdikan seekor ular. Dengan begitu, ketulusan tidak menjadi keluguan yang bisa merugikan diri sendiri.

Kerendahan Hati

Berbeda dengan rendah diri yang merupakan kelemahan, kerendah hatian justru mengungkapkan kekuatan. Hanya orang yang kuat jiwanya yang bisa bersikap rendah hati. Ia seperti padi yang semakin berisi semakin menunduk. Orang
yang rendah hati bisa mengakui dan menghargai keunggulan orang lain. Ia bisa
membuat orang yang diatasnya merasa oke dan membuat orang yang di bawahnya
tidak merasa minder.

Kesetiaan

Kesetiaan sudah menjadi barang langka & sangat tinggi harganya. Orang yang setia selalu bisa dipercaya dan diandalkan. Dia selalu menepati janji, punya komitmen yang kuat, rela berkorban dan tidak suka berkhianat.

Positive Thinking

Orang yang bersikap positif (positive thinking) selalu berusaha melihat segala sesuatu dari kacamata positif, bahkan dalam situasi yang buruk sekalipun. Dia lebih suka membicarakan kebaikan daripada keburukan orang lain, lebih suka bicara mengenai harapan daripada keputusasaan, lebih suka mencari solusi daripada frustasi, lebih suka memuji daripada mengecam, dan sebagainya.

Keceriaan

Karena tidak semua orang dikaruniai temperamen ceria, maka keceriaan tidak harus diartikan ekspresi wajah dan tubuh tapi sikap hati. Orang yang ceria adalah orang yang bisa menikmati hidup, tidak suka mengeluh dan selalu berusaha meraih kegembiraan. Dia bisa mentertawakan situasi, orang lain, juga dirinya sendiri. Dia punya potensi untuk menghibur dan mendorong semangat orang lain.

Bertanggung jawab

Orang yang bertanggung jawab akan melaksanakan kewajibannya dengan sungguh-sungguh. Kalau melakukan kesalahan, dia berani mengakuinya. Ketika mengalami kegagalan, dia tidak akan mencari kambing hitam untuk disalahkan. Bahkan kalau dia merasa kecewa dan sakit hati, dia tidak akan menyalahkan siapapun. Dia menyadari bahwa dirinya sendirilah yang bertanggung jawab atas apapun yang dialami dan dirasakannya.

Percaya Diri

Rasa percaya diri memungkinkan seseorang menerima dirinya sebagaimana adanya, menghargai dirinya dan menghargai orang lain. Orang yang percaya diri mudah menyesuaikan diri dengan lingkungan dan situasi yang baru. Dia tahu apa yang harus dilakukannya dan melakukannya dengan baik.

Kebesaran Jiwa

Kebesaran jiwa dapat dilihat dari kemampuan seseorang memaafkan orang lain.
Orang yang berjiwa besar tidak membiarkan dirinya dikuasai oleh rasa benci
dan permusuhan. Ketika menghadapi masa- masa sukar dia tetap tegar, tidak membiarkan dirinya hanyut dalam kesedihan dan keputusasaan.

Easy Going

Orang yang easy going menganggap hidup ini ringan. Dia tidak suka membesar-besarkan masalah kecil. Bahkan berusaha mengecilkan masalah-masalah besar. Dia tidak suka mengungkit masa lalu dan tidak mau khawatir dengan masa depan. Dia tidak mau pusing dan stress dengan masalah-masalah yang berada di luar kontrolnya.

Empati

Empati adalah sifat yang sangat mengagumkan. Orang yang berempati bukan saja pendengar yang baik tapi juga bisa menempatkan diri pada posisi orang lain. Ketika terjadi konflik dia selalu mencari jalan keluar terbaik bagi kedua belah pihak, tidak suka memaksakan pendapat dan kehendaknya sendiri. Dia selalu berusaha memahami dan mengerti orang lain.

paku dan kemarahan

Suatu ketika, ada seorang anak laki-laki yang bersifat pemarah. Untuk mengurangi kebiasaan marah sang anak, ayahnya memberikan sekantong paku dan mengatakan pada anak itu untuk memakukan sebuah paku di pagar belakang setiap kali dia marah …

Hari pertama anak itu telah memakukan 48 paku ke pagar setiap kali dia marah … Lalu secara bertahap jumlah itu berkurang. Dia mendapati bahwa ternyata lebih mudah menahan amarahnya daripada memakukan paku ke pagar.

Akhirnya tibalah hari dimana anak tersebut merasa sama sekali bisa mengendalikan amarahnya dan tidak cepat kehilangan kesabarannya. Dia memberitahukan hal ini kepada ayahnya, yang kemudian mengusulkan agar dia mencabut satu paku untuk setiap hari dimana dia tidak marah.

Hari-hari berlalu dan anak laki-laki itu akhirnya memberitahu ayahnya bahwa semua paku telah tercabut olehnya. Lalu sang ayah menuntun anaknya ke pagar. “Hmm, kamu telah berhasil dengan baik anakku, tapi, lihatlah lubang-lubang di pagar ini. Pagar ini tidak akan pernah bisa sama seperti sebelumnya. “Ketika kamu mengatakan sesuatu dalam kemarahan. Kata-katamu meninggalkan bekas seperti lubang ini … di hati orang lain.

Kamu dapat menusukkan pisau pada seseorang, lalu mencabut pisau itu … Tetapi tidak peduli beberapa kali kamu minta maaf, luka itu akan tetap ada … DAN luka karena kata-kata adalah sama buruknya dengan luka fisik …”

pabila kerap kali kita melukai hati seseorg, mungkin bisa untuk dia memaafkn kita, tetapi hatinya seperti dinding yg dipaku itu, sudah tidak seperti dulu lagi..

memang, sebuah permintaan maaf bisa mengobati banyak hal. Namun, agaknya kita juga harus mengingat, bahwa semua itu tak akan ada artinya, saat kita mengulangi kesalahan itu kembali.

Tuesday, 5 January 2010

kenapaa?

kenapa ramai org...jumpe kekasih--->lupe kawan???
kalau kekasih da x de baru nk carik kawan blk ke??
ooo..susah ek byk komitmen..naruhodo
nmpknye nilai persahabatan / friendship tu x de la setinggi mane pd sesetgh org-titik-

jeritan batin ku

nape perlu ade gakkai!! arghhhhhhh
menambah kn kerje aku je!!

Monday, 4 January 2010

Influenza A

tadi aku ade dgr sorg kohai nih dijangkiti influenza A..
jadi sumeorg tetanye2 influenza A ni same ke dgn h1n1??
apekah beza influenza ini?
jadi untuk menjawab persoalan2 ni aku telah membuat sedikit research ttg influenza (sibuk buat research lain, research da sedia ade x nk plak siapkn)

ini hasil research aku..di ambil dr wikipedia n sedikit sumber lain.

1) Apakah itu influenza?

Influenza (flu) is a viral infection. People often use the term "flu" to describe any kind of mild illness, such as a cold or a stomach virus, that has symptoms like the flu. But the real flu is different. Flu symptoms are usually worse than a cold and last longer. The flu usually does not cause vomiting or diarrhea.

Most flu outbreaks happen in late fall and winter.(sbb tu bile time2 cmni kat jepon ramai org pakai mask)

2) Apakah jenis2 influenza?

In virus classification influenza viruses are RNA viruses that make up three of the five genera of the family Orthomyxoviridae:[13]

These viruses are only distantly related to the human parainfluenza viruses, which are RNA viruses belonging to the paramyxovirus family that are a common cause of respiratory infections in children such as croup,[14] but can also cause a disease similar to influenza in adults.

3) influenza A

This genus has one species, influenza A virus. Wild aquatic birds are the natural hosts for a large variety of influenza A. Occasionally, viruses are transmitted to other species and may then cause devastating outbreaks in domestic poultry or give rise to human influenza pandemics.[16] The type A viruses are the most virulent human pathogens among the three influenza types and cause the most severe disease. The influenza A virus can be subdivided into different serotypes based on the antibody response to these viruses.[17] The serotypes that have been confirmed in humans, ordered by the number of known human pandemic deaths, are:


oo dari pencarian di atas..rupe2nye H1N1 juga adalah sejenis influenza A..
tetapi influenza A nih adalah plg bhy antara virus2 yg lain..
jadi bile doc diagnosis ia sbg influenza A, tu bukan la shingata influenza atau H1N1..sbb kalo H1N1 die akan bitau..(aku rs la, correct me from wrong!)

maknenye kohai tersebut ade terkene salah satu virus yg tercatat diatas yakni dlm golongan virus A.
walomcmmane pon sume influenza adalah sangat bhy..kerana ade juga kes (selain H1N1) yg menyebabkn kematian..

jadi untuk kite2 yg berada kt negara 4 musim nih..bile cuaca sejuk terutama nye terdedah dgn influenza nih..dont take it for granted!

kene la selalu basuh tangan bersih2..jauh kn diri dr org2 yg ade simptom2 jangkitan influenza
dan sentiasa monitor suhu badan bila rasa demam, atau terkene simptom2 influenza yg lain.

odaijini kepada pesakit tersebut =) murishinaide ne!






Friday, 1 January 2010

another mumble..

huhuhu..cuti comes to an end..
da nk berakhir pon cuti winter break nih..walopon benonye aku x patut becuti tp siapkn keje yg tebengkalai dasyat gile..
plus dgn urusan scholarship yg kene diuruskn dlm masa yg singkt nih..
huhh..pening+serabut2

huaa..nyampahnye aktiviti last minute nih..
yela ade org kate org bedarah O nih boleh wat keje last minute..
tp dlm msa yg same org yg selalu careless juga adalah si bedarah O..
jadi kalo keje last minute + careless = huru hara la jwb nye...

haishh...ni x leh jd..teman kene buat sesuatu...
huaa...shopping udah, jumpe salji pon udah, dating pon udah..ape lagi yg kamu mau cik ainn oii...
huaaa..bosan nyampah bosan nyampah..

yeah hidup perlu diteruskn..
no alasan ok!
bluwekk