Thursday, 28 January 2010

kata2 semangat dari Prof Takumi Miyoshi (supervisor ku)

Takumi MIYOSHI

To 自分, p08435
詳細を表示 1:49 (11時間前)

Ladies,

I am very proud to have pretty and tough ladies from Malaysia.
I believe you have built up your confidence in MINET.

Ladies, I hope your great success in Malaysia or in our graduate school!


Cheers,
Takumi
we did it bebb!!

pretty ladies.. =)

ini adalah separuh dari email daripada supervisor lab kami kepada kami bedua (asmiza + ain)..
dari kate2 die buat aku rasa kepayahan dan jerih perih kami spjg berada dlm lab nih dihargai oleh sensei..
berakhir nye penulisan thesis kami akan membukti kan walopon kami ni perempuan ( xpandai komputer, x pandai programming, x pandai mcm2 lg hal2 teknologi nih) + bukan bhs kami pon nihonggo ni..--->membuktikn kami juga bolehh..mengalahkn nihonjin sendiri ! yeayy

asmiza kite menang!! hikhik

dan kepada kawan2 JAD lain, yg juga sedang bertungkuss lumus on thesis, ada jgk da anta n tggl final presentation je..GOOD LUCK bebeh!! we did it!!!!!!

Monday, 25 January 2010

toyu oh toyu

ain : "toyu oh toyu! kenapa pagi tadi terlepas lagi?"

abg lori toyu: "macam mane aku x terlepas, engkau bangun lambat..engkau bgn lambat"

ain:"toyu oh toyu! kenapa ptg td terlepas lagi?"

abg lori toyu:"macam mane aku x terlepas, engkau x balik lagi..engkau x balik lagi"

******************************************
*info
灯油(touyu) ialah minyak tanah dimane ketika musim sejuk di Jepon, touyu sangt diperlukan
untuk memanaskn badan dan umah yg sejuk bangat.

-cara penggunaan-
bukan dilumur di badan ye ..tapi dimasukkn ke dalam heater..sbg alat pemanas..
touyu digunakan sbg cecair pembakar dlm heater itu..


inilah die heater itu.
(japanese kerosene burner)
besau gabak kn


di daerah higashi omiya, saitama ini..
semggu 2 hari akan ade abang lori toyu yg lalu untuk menjual toyu..harga nya agak mahal drpd toyu yg dijual di stesen minyak..iaitu 1380yen.
tetapi bagi wanita bujang macam aku yg x larat nk angkut toyu 18 kg gune basikal, dan x mo menyusahkan jejaka2 bujang yg berkereta semata2 tok tlg anta aku beli toyu..
jadi aku rela bayar lebih ..dan tunggu hari isnin dan jumaat, setiap pagi dan petang untuk beli touyu.

tp malangnye..abg lori toyu dtg pagi pukul 915~930am, dan petang 630pm..
malangnye, saikin (lately) pagi2 aku asik terbangun lambat..kol 10 gitu...---> terlepas beli touyu!
petang2 pula..630pm gitu aku masih di lab (akhir2 ni "seronok" sgt ye dok lab..sampe tak nk blk (bluwek))---->sono kekka---> terlepas lg beli touyu!

jadi cmne tuh kawan2?

ohhh abg toyu! come to me..i'm freezing in my own house...

Tuesday, 19 January 2010

when Japanese talk become annoying...

x leh dinafikan org Jepon kuat bercakap ..dan derg suke becakap benda yg tidak penting pon.
maybe org Melayu pon ade yg jenis mcm ni..x kisah la org ape..
tp skrg nih aku perlukn suasana yg senyap sbb aku nk tumpukn perhatian dan berfikir ayat2 jepon nih..
bukan senang nk menulis thesis dan sewaktu dengan nye dlm bhs ketiga (3rd language) iaitu bhs jepon..

perlukn fokus yg tinggi dan kekuatan minda yg kuat.
tetapi org2 jepon nih datang lab tak abis2 borak benda x penting..
aku yg tadi bersemangat waja buat keje..terganggu ! hilang terus perkataan2 yg berkumpul dlm otak td..
haishh..jepon2! ko mmg menguji kesabaran..
baiklah aku bersabar dan lari ke pc lab..

kenapa aku tak wat keje kt umh?
1) sebab aku perlukn senpai tok betulkn ayt nihonggo aku..kalo dok umh sape nk btulkn..
sampe esk pon keje x siap..sebabnye shimekiri makin dkt..kalo boleh nk anta kt sensei mlm niiih..

2) toyu da abis..mls nk tahan sejuk..lagipon dok kat sekolah tahap kerajinan belaja lebih tinggi..

3)dll

jadi jepon2 sekalian tulun la senyap..kesian la kt aku nih..
td aku dtg senyap je...tetiba si bulat dtg..start da perbualan2 mengarut2..urrghh!
u talk tooo much!

Saturday, 16 January 2010

アンケート(questionnare)

teringin la nak tau aku nih perangai macam mane .
korg suka ke, korg x suke ...
boleh tak korg yg mengenali describe aku nih camne.?
x pe buruk2 pon x pe..aku mmg nk tau kot2 aku ade perangai yg korg x suka.
ha time ni la korg leh ckp straight forward sbb aku bersedia nak tau..
n insyaAllah nak jd lebih baik..

tolongla..bitau Nurul Ain Mohd Ramlee nih insan yg bagaimana?

ape perangai yg anda x suka ttg aku?

ape mende yg korg suka ttg aku?

onegaishimasu =)

Friday, 15 January 2010

mengapa aku di lembah ini..

yeah ..kyukei sekejap..
benonye aku nih ngah pulun wat ronbun gaiyou..
ronbun gaiyou ye..(thesis summary)
bukan ronbun..(thesis)
ronbun gaiyou hanyalah 2 halaman ye..
ronbun pula ialah yg mcm buku 30 pages lebih tuh..

masalah nyo skang ronbun gaiyou 2 halaman ajo pon den peghabih semggu tok siapkn.
apo laie ng btul2 ronbun tu..bekecai otak den..
skang nih shimekiri ronbun gaiyou nk pi hanta kt sensei isnin ni..tp den dari somalam x siap2 laie..
pueh den poghah2 otak den..susah beno nk kuar idea tok penuh kn 2 pages ni je ..
adoyaiii..

Wednesday, 13 January 2010

jibun no kokoro kara

bila aku rasa tertekan..
aku tak leh nk luahkn lebih2 sbb aku tau ramai lg org tertekan teruk dr aku.

bile aku rs penat ..
aku x leh nk mengeluh sbb aku tau mmg keje aku ni menyebabkn kepenatan
otak dan badan yg dasyat

bile aku rasa susah..
aku x leh nk membebel lebih2 sbb aku tau org lain ramai lg ssh dari aku.

dan bile rs aku x mampu buat.
aku kene sabar byk2..sbb aku pecaya aku x kan diuji kalo aku x boleh.

dan bila aku rasa nk jatuh.
aku tahan kuat2..sbb kalo bukan aku sendiri yg tahan..
mudah sgt aku nk jatuh blk nanti.

dan bile aku rs semua yg aku alami sgt berat.
aku redha dan lalui juga..sbb bak kate omputih
the best way out is always through!

Sunday, 10 January 2010

10 kualiti peribadi yg disukai

Ketulusan

Ketulusan menempati peringkat pertama sebagai sifat yang paling disukai oleh semua orang. Ketulusan membuat orang lain merasa aman dan dihargai karena yakin tidak akan dibodohi atau dibohongi. Orang yang tulus selalu mengatakan kebenaran, tidak suka mengada-ada, pura- pura, mencari-cari alasan atau memutarbalikkan fakta. Prinsipnya “Ya diatas Ya dan Tidak diatas Tidak”. Tentu akan lebih ideal bila ketulusan yang selembut merpati itu diimbangi dengan kecerdikan seekor ular. Dengan begitu, ketulusan tidak menjadi keluguan yang bisa merugikan diri sendiri.

Kerendahan Hati

Berbeda dengan rendah diri yang merupakan kelemahan, kerendah hatian justru mengungkapkan kekuatan. Hanya orang yang kuat jiwanya yang bisa bersikap rendah hati. Ia seperti padi yang semakin berisi semakin menunduk. Orang
yang rendah hati bisa mengakui dan menghargai keunggulan orang lain. Ia bisa
membuat orang yang diatasnya merasa oke dan membuat orang yang di bawahnya
tidak merasa minder.

Kesetiaan

Kesetiaan sudah menjadi barang langka & sangat tinggi harganya. Orang yang setia selalu bisa dipercaya dan diandalkan. Dia selalu menepati janji, punya komitmen yang kuat, rela berkorban dan tidak suka berkhianat.

Positive Thinking

Orang yang bersikap positif (positive thinking) selalu berusaha melihat segala sesuatu dari kacamata positif, bahkan dalam situasi yang buruk sekalipun. Dia lebih suka membicarakan kebaikan daripada keburukan orang lain, lebih suka bicara mengenai harapan daripada keputusasaan, lebih suka mencari solusi daripada frustasi, lebih suka memuji daripada mengecam, dan sebagainya.

Keceriaan

Karena tidak semua orang dikaruniai temperamen ceria, maka keceriaan tidak harus diartikan ekspresi wajah dan tubuh tapi sikap hati. Orang yang ceria adalah orang yang bisa menikmati hidup, tidak suka mengeluh dan selalu berusaha meraih kegembiraan. Dia bisa mentertawakan situasi, orang lain, juga dirinya sendiri. Dia punya potensi untuk menghibur dan mendorong semangat orang lain.

Bertanggung jawab

Orang yang bertanggung jawab akan melaksanakan kewajibannya dengan sungguh-sungguh. Kalau melakukan kesalahan, dia berani mengakuinya. Ketika mengalami kegagalan, dia tidak akan mencari kambing hitam untuk disalahkan. Bahkan kalau dia merasa kecewa dan sakit hati, dia tidak akan menyalahkan siapapun. Dia menyadari bahwa dirinya sendirilah yang bertanggung jawab atas apapun yang dialami dan dirasakannya.

Percaya Diri

Rasa percaya diri memungkinkan seseorang menerima dirinya sebagaimana adanya, menghargai dirinya dan menghargai orang lain. Orang yang percaya diri mudah menyesuaikan diri dengan lingkungan dan situasi yang baru. Dia tahu apa yang harus dilakukannya dan melakukannya dengan baik.

Kebesaran Jiwa

Kebesaran jiwa dapat dilihat dari kemampuan seseorang memaafkan orang lain.
Orang yang berjiwa besar tidak membiarkan dirinya dikuasai oleh rasa benci
dan permusuhan. Ketika menghadapi masa- masa sukar dia tetap tegar, tidak membiarkan dirinya hanyut dalam kesedihan dan keputusasaan.

Easy Going

Orang yang easy going menganggap hidup ini ringan. Dia tidak suka membesar-besarkan masalah kecil. Bahkan berusaha mengecilkan masalah-masalah besar. Dia tidak suka mengungkit masa lalu dan tidak mau khawatir dengan masa depan. Dia tidak mau pusing dan stress dengan masalah-masalah yang berada di luar kontrolnya.

Empati

Empati adalah sifat yang sangat mengagumkan. Orang yang berempati bukan saja pendengar yang baik tapi juga bisa menempatkan diri pada posisi orang lain. Ketika terjadi konflik dia selalu mencari jalan keluar terbaik bagi kedua belah pihak, tidak suka memaksakan pendapat dan kehendaknya sendiri. Dia selalu berusaha memahami dan mengerti orang lain.

paku dan kemarahan

Suatu ketika, ada seorang anak laki-laki yang bersifat pemarah. Untuk mengurangi kebiasaan marah sang anak, ayahnya memberikan sekantong paku dan mengatakan pada anak itu untuk memakukan sebuah paku di pagar belakang setiap kali dia marah …

Hari pertama anak itu telah memakukan 48 paku ke pagar setiap kali dia marah … Lalu secara bertahap jumlah itu berkurang. Dia mendapati bahwa ternyata lebih mudah menahan amarahnya daripada memakukan paku ke pagar.

Akhirnya tibalah hari dimana anak tersebut merasa sama sekali bisa mengendalikan amarahnya dan tidak cepat kehilangan kesabarannya. Dia memberitahukan hal ini kepada ayahnya, yang kemudian mengusulkan agar dia mencabut satu paku untuk setiap hari dimana dia tidak marah.

Hari-hari berlalu dan anak laki-laki itu akhirnya memberitahu ayahnya bahwa semua paku telah tercabut olehnya. Lalu sang ayah menuntun anaknya ke pagar. “Hmm, kamu telah berhasil dengan baik anakku, tapi, lihatlah lubang-lubang di pagar ini. Pagar ini tidak akan pernah bisa sama seperti sebelumnya. “Ketika kamu mengatakan sesuatu dalam kemarahan. Kata-katamu meninggalkan bekas seperti lubang ini … di hati orang lain.

Kamu dapat menusukkan pisau pada seseorang, lalu mencabut pisau itu … Tetapi tidak peduli beberapa kali kamu minta maaf, luka itu akan tetap ada … DAN luka karena kata-kata adalah sama buruknya dengan luka fisik …”

pabila kerap kali kita melukai hati seseorg, mungkin bisa untuk dia memaafkn kita, tetapi hatinya seperti dinding yg dipaku itu, sudah tidak seperti dulu lagi..

memang, sebuah permintaan maaf bisa mengobati banyak hal. Namun, agaknya kita juga harus mengingat, bahwa semua itu tak akan ada artinya, saat kita mengulangi kesalahan itu kembali.

Tuesday, 5 January 2010

kenapaa?

kenapa ramai org...jumpe kekasih--->lupe kawan???
kalau kekasih da x de baru nk carik kawan blk ke??
ooo..susah ek byk komitmen..naruhodo
nmpknye nilai persahabatan / friendship tu x de la setinggi mane pd sesetgh org-titik-

jeritan batin ku

nape perlu ade gakkai!! arghhhhhhh
menambah kn kerje aku je!!

Monday, 4 January 2010

Influenza A

tadi aku ade dgr sorg kohai nih dijangkiti influenza A..
jadi sumeorg tetanye2 influenza A ni same ke dgn h1n1??
apekah beza influenza ini?
jadi untuk menjawab persoalan2 ni aku telah membuat sedikit research ttg influenza (sibuk buat research lain, research da sedia ade x nk plak siapkn)

ini hasil research aku..di ambil dr wikipedia n sedikit sumber lain.

1) Apakah itu influenza?

Influenza (flu) is a viral infection. People often use the term "flu" to describe any kind of mild illness, such as a cold or a stomach virus, that has symptoms like the flu. But the real flu is different. Flu symptoms are usually worse than a cold and last longer. The flu usually does not cause vomiting or diarrhea.

Most flu outbreaks happen in late fall and winter.(sbb tu bile time2 cmni kat jepon ramai org pakai mask)

2) Apakah jenis2 influenza?

In virus classification influenza viruses are RNA viruses that make up three of the five genera of the family Orthomyxoviridae:[13]

These viruses are only distantly related to the human parainfluenza viruses, which are RNA viruses belonging to the paramyxovirus family that are a common cause of respiratory infections in children such as croup,[14] but can also cause a disease similar to influenza in adults.

3) influenza A

This genus has one species, influenza A virus. Wild aquatic birds are the natural hosts for a large variety of influenza A. Occasionally, viruses are transmitted to other species and may then cause devastating outbreaks in domestic poultry or give rise to human influenza pandemics.[16] The type A viruses are the most virulent human pathogens among the three influenza types and cause the most severe disease. The influenza A virus can be subdivided into different serotypes based on the antibody response to these viruses.[17] The serotypes that have been confirmed in humans, ordered by the number of known human pandemic deaths, are:


oo dari pencarian di atas..rupe2nye H1N1 juga adalah sejenis influenza A..
tetapi influenza A nih adalah plg bhy antara virus2 yg lain..
jadi bile doc diagnosis ia sbg influenza A, tu bukan la shingata influenza atau H1N1..sbb kalo H1N1 die akan bitau..(aku rs la, correct me from wrong!)

maknenye kohai tersebut ade terkene salah satu virus yg tercatat diatas yakni dlm golongan virus A.
walomcmmane pon sume influenza adalah sangat bhy..kerana ade juga kes (selain H1N1) yg menyebabkn kematian..

jadi untuk kite2 yg berada kt negara 4 musim nih..bile cuaca sejuk terutama nye terdedah dgn influenza nih..dont take it for granted!

kene la selalu basuh tangan bersih2..jauh kn diri dr org2 yg ade simptom2 jangkitan influenza
dan sentiasa monitor suhu badan bila rasa demam, atau terkene simptom2 influenza yg lain.

odaijini kepada pesakit tersebut =) murishinaide ne!






Friday, 1 January 2010

another mumble..

huhuhu..cuti comes to an end..
da nk berakhir pon cuti winter break nih..walopon benonye aku x patut becuti tp siapkn keje yg tebengkalai dasyat gile..
plus dgn urusan scholarship yg kene diuruskn dlm masa yg singkt nih..
huhh..pening+serabut2

huaa..nyampahnye aktiviti last minute nih..
yela ade org kate org bedarah O nih boleh wat keje last minute..
tp dlm msa yg same org yg selalu careless juga adalah si bedarah O..
jadi kalo keje last minute + careless = huru hara la jwb nye...

haishh...ni x leh jd..teman kene buat sesuatu...
huaa...shopping udah, jumpe salji pon udah, dating pon udah..ape lagi yg kamu mau cik ainn oii...
huaaa..bosan nyampah bosan nyampah..

yeah hidup perlu diteruskn..
no alasan ok!
bluwekk