Monday, 29 March 2010

kepanasan Malaysia

fuh..sudah nk dkt 2 mggu aku blk msia.
mggu pertama releks2.
br je send2 resume kamis lepas.
belom lg dapt pggilan memane..sbb br lg..maybe 2 3 mggu lg kene pggl interbiu la tu..huhu..

dok umh x wat pe..tp Malaysia panas weh..
panas sgt..
kalo dl2 blk msia x de la sepanas ni.
da smggu kt sini muka aku naik ruam2..
bintik2..
ohhh tidakkkk!!!

hari tu gi kenduri shera n becko kt banting..
mak aii..
cayorrr make up den.
muka minyak leh gorg telur.
hikhik..
yg plg tak leh bla..
panas sangt sampe aku fening kepala..
sampe ke mlm bertampal koyok..sakit palo nye pasal..

adoyai..terbyg bulan posa nti..
mmg aku x kuar memane la..kalo nk gi shopping raya gi sblm ramadan.
x larat nk kuar panas2 nih.
dok umh pon berbahang je..
peluh manjang..

nasib baik makan sedap..hehehe.

ha b4 tu nk menjemput kenkawan yg ade kt msia..
tok dtg ke majlis perkahwinan KAKAK aku..pada 10hb april nih
kt Dewan Centrum, Setiawangsa.

datang jgn x dtg!

ni no kontek aku..017-6500143

Monday, 22 March 2010

久しぶりのブログ

hii kawann2!!!
haaa rindu kat aku la tu...
tau daaaa...

hihihi...
hisashiburi no minasan..
korg sihat ke?
kawan2 yg kat nihon tu..
tak mo sedih2 k..
kuatkn smngt tok menempuh hari2 mendtg! =)

akuu?
hihi..alhamdulillah..sihat sejahtera..siap bahagia lagi..hihi
alhamdulillah keputusan aku blk for good nih, aku rasa membahagia kn diri aku la..hihi
kalo x skang ni tgh pk nk blk nihon nti wat keje2 master yg kompom wat aku jd murung..hikhik
.skang ni tgh job hunting..insyaAllah rezeki di mane2..
rasa bersemangt nih nk jd engineer..
hihi korg doa2 kn la aku k..

muuaahhxx..rindu kengkawan sume..
p/s: ingtkn bile blk msia aku rindu jepon...tp heiki je..hihi kekadg rindu la ..

Saturday, 13 March 2010

khas tok asmiza

hikhik..kak as jgn mare..
ni khas tok ko..sebelum pulang ke Malaysia.
おなら恥ずかしくないよ!

layannnn....

hei kimi!
Onara がまんしなくてもいいんだよ!
hahahaha


Thursday, 11 March 2010

perkara2 yg akan aku rindu tentang Jepun

btul2 tinggal lagi semggu je sblm aku melangkah pulang ke tanah air.

hal daigaku (university) dah settle.
sensei juga merelakn ..shouganai tte.. (kalo la sensei tau aku yg nk quit)
hmm sayu je..

esk kalo aku anta surat resign daigakuin (master)..
maka selesai lah sudah..n babai la nihon..

********************************************
ok stop pasal pekara2 sedih!
kite ke mood happy sbb da nk blk msia nih!

disebabkn aku blk for good n tak tau lg lepas ni dtg lg ke x sini..
jadi pasti akan aku merindui2 pekara2 tentang nihon yg best.hihi

Aku mesti akan rindu pada
1) Keadaan Jepon yg selamat.
kat sini aku berani sewa umh sorg2..selama 2 thn dok sorg..
kdg2 blk umh memalam..jln kaki sorg2
kalo kt Msia aku jln ramai2 siang2 pon da takut..ramai ngat org jht! peragut, perogol..huhu nauzubillah..

2) Jepon yg 便利(convinient)
korg pon tau kn Jepun sgt benri.
ko nk byr bil gi 7e je.
nk carik pape, nk beli pape, gune tenet je..then byr time brg sampe umh..(kalo kt Msia nih la servis plg x selamat)
Nak beli tiket pape kt koop or kt 7e pon ade jual..cthnye tiket konsert Jason Mraz, tiket Disneyland, USJ, Disneysea dll.

3) Densha( train) yg tepat pada waktunye.
x kisah la densha or bus. Sumenye tepat2 belaka..kalo delay pon sbb org bunuh diri.
senang nk wat jadual kalo kite nk gi mane2 sbb densha masanye tepat.

4) keseronokan bershopping di Jepun.
x tau la kenapa aku rs seronok shopping kt sini.
Maybe fesyen2 nye comel2..kalo kt msia tuh asik kene pkai tshirt n suar jean.
tu plg murah..kalo nk blaus mesti mahal..kt sini blaus jual merata2 n murah je. (untuk mtawang jepun).
Kalo msia pon jual blaus2 nih sesuai ng harga kn best.huhu
baru la org msia pon comey2.

5) Servis kt Jepon yg best.
Ni mmg tiptop la . Pegi 7e je pun da leh dapat layanan cm kt hotel.
Seronok gile dilayan cenggitu.
Kalo kt Jepon gi kedai2 mewah cm Coach, LV ke lekkk je..
bukan nk beli pon..saje menggedik..org tu pon tau dak nih miskin.(tgk pkaian pon tau la kn..dak sekolah mane la nih die ckp)..
tp saje je nk msk kedai mahal..lekk je
Kalo kt msia cuakk beb nk msk..die tgk ko miskin x de nye die nk layan..melainkn ko pkai brgn branded br la salesgirl tu nk pndg..haihh pe ingt aku x de duit ka!

Patutnye kt Msia pon kene wat cmni la..ni masam mencuka je jd salesgirl.
Aku x de duit pecah pon nk marah. Adoyaii..

hmmm ape lagi ek..
x ingt la..nti kalo aku teringt pe lg aku suke pasal jepon aku bitau eh..
jyaa~~

Tuesday, 9 March 2010

lawatan terakhir ke Kiryu =)

baru blk dari Kiryu,Gunma.
untuk berjumpa dgn kawan2..sahabat handai sebelum pulang ke tanah air for good mggu depan.

Rasa sayu je bila naik densha tgglkn kiryu td.
dalam hati kate " Selamat Tinggal Gunma.."
huhuhu..

Gunma..
walopon ia hanyalah sebuah pekan kecik (hahaha sker ati je aku ckp cmtu..jgn mare gundaian)..
tp org2nye.. mendapat tmpt yg besarr dlm ati aku..








bermula dgn encik Muhammad Izzuddin..

rakan se batch nye Thira Saufee, Hikari Ai, Sara, Pika,Lan, Pian

kemudian senpai2 nye, Joke, Deme dll

antara kenalan2 yg kenal gitu2 je pada awalnye..

tp lame2 jd kawan, shbt..n antara best friend aku jgk..especially the Onna's..



Thanks Minna..

2年間、いつもお世話になりました。
本当にありがとうございました。






Dlm masa 2 thn ni..
aku rs hidup aku x kan ceria tanpa mereka2 di atas.

walopon hanye 2 thn hidup di Jepon ni..
tapi suka duka bersama korg x kan aku lupekn sampe bile2.
Kite gelak same2, kite nangis same2, kite sengal same2..
harap2 tu sume jd kenangan yg bile kite ingt satu hari nanti, kite akan gelak n happy..
dan rasa.."yokatta naa, dpt kenal each other =)"

Setiap pertemuan..ade perpisahan..
kite dah bertemu..
skrg tibelah masanya untuk perpisahan itu..


walopon masing2 mcm x ckp je kokoro junbi tok perpisahan nih..
tp kite kene terima jgk kn..

tok aku yg mmg tekad tok lepaskn peluang n cari sesuatu yg lebih baik dan bermakna dlm idup aku..mmg la agak sedih n ralat di situ..
tp kite kene percaya dgn setiap pilihan yg kite buat itu kn.

tak semestinya perkara yg nmpk baik pada org lain itu, ianye baik tok kite.
So, just be yourself..trust yourself and u'll find the way!


kepada rakan2 Gundaian..



Thank you soooo much for every precious moment we spend together...
Thanks for releasing my stress..
Thanks for always be there whenever i needed someone.





いつも応援してくれて、本当にありがとうございます。

後1年間、大切にして下さい!



May Allah bless all of you =)

Friday, 5 March 2010

sakit idung

hampir 60% da aku packing tok blk Msia nih.
leh thn gak habuk2 kt umh ni sampe aku kene selsema terukss..
sampe fening pale ya amat and x leh tido..
lg semggu lebih je sblm aku tinggalkn Jepon nih..
hihi ntah kenapa makin hari makin x saba nk blk.

Tp sensei aku nih die wat dekk je x nk layan aku x nk smbg.
saje je die x dtg dai.aku nk jumpe die pon x leh.
emel aku pon x bls.
adoyai!
X kan nk pksa eden yg da tawar ati nk smbg ni!
kang aku lari je kang..hikhik

papepon TAHNIAH kepada penerima2 biasiswa UIA yg len yg dpt smbg belaja kt sini.
Allah tu Maha Adil dan x kejam. Orang yg betul2 nk blaja insyaAllah dpt.

Thursday, 4 March 2010

bodobodobodo

DAMN R JEPON!!!!
bodobodobodobodobodobdobodobodobodobodobodobodobodobodobodo

Monday, 1 March 2010

keputusan ku yang muktamad.

Assalamualaikum kepada sahabat2 yg disayangi selalu..

Seperti mane yang korg semua ketahui,
masalah scholar UIA yg br2 di melanda aku dan rakan2 JAD yg lain,
telah membuat aku memikirkan semula rancangan untuk sambung master.

Memang keadaan skrg tak keluar lg kekka (result) ttg UIA @ YPM, samada scholarship akan diberikan atau tidak..kerana usaha ke arah itu sedang dijalankn.
Kepada kawan2 yg betul2 nak teruskn perjuangan sambung master, jgn putus2 doa, Semoga jalan ke arah tu terbuka.

Tapi ,
untuk diri aku..
aku merasakan inilah adalah salah satu penyebab untuk aku fikirkan blk samada aku nk teruskn master atau tidak.
For ur info, dulu mmg aku da kimeta x nk smbg..dan hampir2 x pegi interview.
tp di saat akhir Sensei aku (supervisor ku) still pujuk aku untuk pergi jgk interview.
Jadi aku pergi juga...
dan ketika itu aku nekad kalo aku x dpt, aku da mls nk carik scholar lain..
kerana aku mmg not eager to smbg master..sbb kenkyu aku sgt taihen..sensei jg kitai (hope)sgt tinggi.

Ditakdir kan aku terplih dpt skolar UIA, walopon mase tu masih bingung nk amik ke x,
tp disebabkn skolar tu menjamin kn terus dpt kerja + dkt ng umh..menyebabkan aku terima.
dan pk sambung je la master walopon aku tau..cabaran aku kt lab tuh sgt besar.

Bile jd cmni..
keputusan skolar masih fumei(unknown)..
aku ade gak sdkit gembira coz leh lari dr sensei.
Dari dl mmg aku da ready nk blk msia n keje.
So, aku buat keputusan cpt2..untuk tarik diri dari segala scholarship.
aku tolak tawaran UIA..(so skang name aku da x de..assume all of candidates yg sdg berjuang 13 org ye).
dan aku ckp ng YPM supaya tiada sbrg possibility aku leh dpt skolar.
aku tarik diri , undur diri ...selengkapnya.

bukan senang nk buat keputusan ni..penuh jgk dgn air mata..
Tapi..aku TEKAD.

On the other side, sensei aku, n org Shibaura..ntah kenapa nak sgt aku smbg..
sensei la especially..sbb nye aku the only one Master 1 (m1) yg die harapkn..
da takde org lain da..
kalo aku quit..
theres no more m1 dlm lab die thn ni.
Dan ini lah the only one masalah aku..
Sensei x nak lepaskn aku...
Aku da bg emel pjg lebar..cerita kan masalah aku...dan decision aku..

Die akhirnye bls emel, mengatakan, I am very dissapointed to hear from you, BUT I believe there is a way to change your decision.
Adoyaiii....ssh sgt ke sensei nk terima saya nk berhenti master...
Org shibaura pula bertungkus lumus berusaha sehingga aku dpt jgk skolar YPM.
tp of course la aku x kn dpt..sbbnye aku da tarik diri..
da x nk smbung..

Jadi keputusan ni adalah muktamad..
sgt drastik, tp aku perlu wat decision seawal mungkin supaya aku x terlambat.
Mmg tsurai(bitter) bile kene wat keputusan cmni..
x ready tok blk for good..
Tp akhirnya aku ready juga.
Aku akan blk 18 mac..(awal kn)
sbb tiket da di issue..
tiket tu plak x leh tukar..
cmne pon aku kene blk 18 mac..

Kepada kawan2..
yg baru tau..mesti tekejut..
tp decision ni aku buat setelah berfikir panjang..dan inilah keputusannye.
InsyaAllah rezeki tu di mane2..
bile aku decide nk keje ..aku akan gambare ke arah itu pula.

kepada rakan2 UIA yg masih menunggu keputusan,
aku bukan x nk bersama korg..tp aku kene pk jgk 2 thn aku kt sini akan dtg.
Tanggungjawab yg diberikan ke atas aku sgt besar..
walopon aku tau last nti aku leh jd sugoi atas didikan sensei..
tp aku decide tarik diri dl..

InsyaAllah kalo ade rezeki nanti aku smbg master di masa akan dtg.

Sekian..
Muuuaaahhxx