Wednesday, 28 April 2010

mayotteru...

pegi ke..x yah pegi???
dousureba ii no?

Sunday, 25 April 2010

ujian lagi..

kalo la kite bole mengawal setiap ape yg berlaku pada diri kite, pada hari2 kite..
pasti hidup ni x de nayami, ssh ati, dll kan.

tp kite x boleh kawal.
kite juga x boleh kawal hati org.
kite juga x boleh kawal kehendak org pd kite.

Setiap org ade matlamat dan cita2 masing2.
Setiap org ade cara mereka tersendiri.
dan AKU..ada cara aku sendiri.
dan aku juga perlukan kekuatan dan dorongan org tersyg..
untuk tolong aku dlm menghadapi ujian ini.

Semoga aku berjaya! =)

mungkin kah perlu begini sbg personaliti baru???

Wednesday, 21 April 2010

Marah

kenapa kite perlu MARAH sedangkan kite ade pilihan untuk bersabar dan memaafkan.
Sesungguhnye itu adalah yg lebih baik.

Dalam institusi keluarga..
aku x rasa sifat marah tu mampu membentuk seseorg tu untuk menjadi lebih baik.
Mungkin pada usia anak2 masih muda..budak2..kanak2..marah tu adalah cara yg boleh digunepkai untuk membentuk akhlak seseorg.
Tp ia perlu juga berbatas.
Cukup sekadar marah menunjukkn sesuatu perbuatan itu salah.
Tidak perlu ditambah dgn herdikan dan makian.
Jika itu terjadi..kesannye..
anak2 dibesarkn dgn herdikan dan makian..dan jgn salahkn sesiapa jika bile anak itu jg membesar dgn hati yg keras. Jiwa penuh kemarahan.

Orang kate melentur buluh biarlah jadi rebungnye.
bila da besar sudah keras menjadi buluh..adakah boleh lg dilentur.
InsyaAllah boleh lg..dgn menggunakan kelembutan..
kerana hati manusia bukan buluh..
Kenapa kekerasan nk jg dibls kekerasan.
Kenapa tiada kesabaran dan kemaafan.
Bukankah itu lebih baik.
Drpada kekerasan dan kemarahan yg boleh memporak peranda kn silaturrahim kite.

Percayalah.tiada apa yg boleh dicapai dgn kemarahan..
Kemudian..TOLERANSI dan HORMAT.
bile tiada lagi hormat antara yg tua..bgaimana yg muda mahu jdkn cth seterusnye memberi kn hormatnye sesama sendiri.

Pembelajaran itu bukan dari buku.
Pembelajaran itu dr hati.
Hati yg lembut , ikhlas memberi, memaafkan. Rendah diri, sAbar.
Jika tiada itu...jgn harap sesuatu institusi itu berjaya!

Friday, 16 April 2010

New life?

hehe..dah lame x update blog ni.
disebabkn masalh internet connection baru2 nih..aku x dapat nk online untuk jangka masa yg agak pjg.
sebelum tu pulak bz pasal kenduri kawin akak aku..
xde masa nk online..

yela mmg la tu kenduri kawin akak aku..tp yg sibuk kemas umah , angkat perabot,
pasang bunga telur tok 1500 tetamu, gifts dan sbg nye..
sapa yg buat?
pasti la adik beradik dan sedara rapat.
pengantin kene dok diam je..
jaga badan , jaga muka, jaga kulit, kasi cun time hari bahagia.
haihh..bile la nk jd pengantin nih..hikhik..
by the way, Selamat pengantin baru buat kawan2 yg selamat bernikah baru2 nih..
aku pon tumpang gembira.

Papepon, ape cite aku?
hikhik..x de cite best la..x de pekara menarik tok dikongsikn.
belum jumpe lg new life tu..
hihi
yela kengkawan kn tggl bersedia nk jd shakaijin je skang..
aku masih pulun apply keje.
mggu ni br aktif. apply sane sini.
untuk org yg x de lesen n takde transport cm aku nih..susah wo nk gerak sane sini..
yela org2 kt umh sume keje, belaja..sape yg nk angkut aku..
da la kawasan umh aku ni x de bas. teksi pon ssh nk jumpe.
kalo sejuk cm nihon aku lek je naik beskal..
hihihi..

aku rs byk gak aku apply job..n byk je peluang keje sebenarnye..
kawan2 jgn tkt..yg penting prepare la btul2 tok interview. n resume pon main peranan penting.
hari tu aku da nk submit resume da kt mkcik aku yg keje kt telekom..tp kene btulkn blk..
yela die pon GM n very strict..kene la ikut cara die.
huhu papepon ..aku masih leklek kt umh sambil mkn 24 jam.
tolong mak.
bukak tenet cari tips interview..blabla..
org kate hargai la time free nih..nti da keje br ko tau..hikhik..

kepada org di Jepon..jaga kesihatan ye! muaahhx