Tuesday, 18 May 2010

Rejeki2...

hi kengkawan..

sudah sedia membaca perkembangan aku?

hikhik..
untuk pengetahuan korg dlm semggu ni je aku byk attend interbiu...
mungkin sudah sampai turning point nye bile aku hari2 dpt kol suh gi interbiu..
kalo dulu sebulan lebih dok ghumah, x de sbrg call n riso je x dpt keje.

jadi pengajaran nye : Bersabar! Rezeki kite da ditetapkan oleh Allah...jadi bersabar..

Jadi kat sini aku nak berkongsi skit r ng korg..
tentang pengalaman2 interbiu ku.
Setakat nih sudah 6 interbiu aku pegi..
dan kesemuanye japanese speaking position.

1) BASF Asia Pacific
position : Japanese Speaking SAP IT-Analyst
komen: 1st interview agak yabai..sbb ni kali pertama aku attend interbiu sejak blk msia.
4 interviewer..sume cina.
agak jahat..
ade ujian nihonggo.
ujian nihonggo juga jht.
aku kene translate dokumen nihonggo-eigo, eigo- nihonggo on-da spot!
ujian eigo pon ade..kene wat esei <300 words.
agak jht jgk!
x de sbrg call da tok 2nd interbiu..tak tau la ok ke x =(

2) ShinEtsu Electronic Malaysia
position: Engineer
komen: yokatta! aku rs best sbb interview 2 lelaki melayu yg baik.
pkck2 tu sgt baik. n aku lebih yakin sbb position berkaitan ng field aku belaja.
ade ujian math dan IQ test. ok je x ssh sgt. =)
Aku di shortlisted tok 2nd interview...tpp..(jwpn aku bitau di bwh)

3) EDS Malaysia.
position: Japanese Speaker IT helpdesk
komen: ni aku apply time gi job fair kt pwtc. gi pagi, mlm tu terus dpt call., n yg x leh bla die terus phone interview..jht btol..nasib baik leh jwb.
Dpt 2nd phone interview...yg ni pon jht jgk..sbb nihonjin yg call..terus nk interview dlm nihonggo.
kelam kabut aku!
Status: Fumei/ Unknown

4) Kintetsu Air Integrated Malaysia
position: Sales admin
komen: ni aku saje apply time kt jobfair.
dipggl interbiu..tp aku x gi..sbb x minat position die.

5)Sime Darby
position: ni hanye training. Sime Darby Management Apperentice.
komen: interbiu sgt ok. Tp ini hanye tok training setahun. n x kompom pon dpt keje kt Sime Darby..

6) Toshiba electronic Malaysia
position: QA engineer
komen: haa yg ni sangat menarik..interbiu sempoi..
IQ test yg boring nk jwb..sbb ngarut2 sgt..hihihi..aku hentam je..
yg paling sempoi...smlm aku gi interbiu...hari ni aku dpt call..GOUKAKU DESHITA! Alhamdulillah Syukur Nikmat

ye..saya sudah dpt kerja di Toshiba..omoshiroi no ha..satu department n satu position dgn asmiza..nampaknye kami tidak boleh dipisahkan..hahaha
tp aku masih bimyou..samada nk tggu offer len or accept toshiba! Sila berikan pendapat anda!!

jadi saya telah menolak tok pergi 2nd interview Shinetsu Electronic kerana sudah dapat offer toshiba..(salah satu sbb: salary di Toshiba lg tggi.) hihi

Monday, 10 May 2010

proceed to another phase..

huh..it's 1:30 am already.

hari ni tido lambat bukan mcm selalu..main2 or tgk tv..
tp hari ni tido lambat sbb buat keje.

nampak nye mggu ni berduyun2 panggilan aku dpt.
hihi takde la berduyun pe pon..2 3 je..
betul la org kate suh aku bersabar skit menunggu.
yela kan aku lmbat apply tok keje.

akhirnye aku dipanggil tok interview keje..
hihi lambat eh..tau la korg da dpt keje.

interview pertama kt company BASF chemical company.
untuk bhgian Asia Pasific service center derg perlukan japanese speaking analyst IT- SAP service.
ni bhgian IT n communication la. interview khamis ni..
yoshhh ..gambarimasu!

interview kedua ialah Shinetsu Electronic kt Shah alam.
ni pon br dpt call ptg td.
hmm interview jumaat ni.
yoshh gambarimasu!

perkara ketiga bukan interview.
fyi, aku ade apply untuk jadi translator sambilan di Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM). ofis die dkt je ng umh aku kt seksyen 10, Wgsa Maju tu ha.
So, aku saje je la apply.
n hari ni aku dpt surat dr ITNM . Derang da terima permohonan aku n aku kene buat ujian terjemahan.
so derang bg aku satu page material dlm nihonggo (japanese lang)..n aku kene translate ke BM.
da la surat tu br sampe hari ni n aku kene anta esk..
huhu..
So, mlm ni pulun mentranslate la.
Nak wat betul2..
kalo dpt jd part time translator kn syokk..
masyukkkk skit..hihi..

hihi..k la kengkawan..Doakan yg terbaik tok aku ye!
Nite~~