Thursday, 29 July 2010

esok rayaa!!!!!

Nurul Ain Mohd Ramlee mengisytiharkan bahawasanya esok beliau RAYEE!
wakakaka....alhamdulillah selamat manggantikan posa2 yg ku hutang thn lepas.
ye2..aku tau lambatt..giri2 da kan.

Azam posa thn ni...akan gantikannye secepat mungkin. yosh!

Monday, 26 July 2010

kau kau, aku aku

makin hari terasa mcm makin banyak perkara aku belaja.
How to handle your life..
x macam dulu..
rasa senang handle life yg mokuteki(purpose) nye simple n jelas.

Ape yg dulu kite rs ok, berada di zon selamat..
x semestinye skarang ianye masih selamat.

kalo la life dl nk dicomparekn dgn skrg,
ibarat dulu kite dlm sekolah, tp skrg kite berada di jln raya di luar sekolah itu.
dlm sekolah ade byk protection tok kite.
tp bile di jln raye tuh..your safety, your life, it's all depends on yourself.

Samada kite nk selamat melintas, atau maybe x melintas pon..
tp adakah kite selamat sampai.
Kalo nk melintas pon, sume atas pilihan kite sendiri..samada nk naik jejantas, melintas selambe badak je ke..atau kite harapkn org tok guide kite..pimpin tgn kite.
Semasa kite melintas tu pon, ataupon dijln raya tu ..ade kemungkinan org akan amik kesempatan atas kite..
Ada mat motor sibuk nk meragut, Ada mamat2 x hensem sibuk nk sweet2 ngorat2, ade org2 gile yg bwk kete cm org gile, yg sumenye leh mengancam keselamatan kite yg di jln raya nih.

Kalo kite lucky, n sentiasa 注意(berwaspada)..kite insyaAllah terselamat dr ancaman2 nih..
Dan kite hanya ade diri kite tok defense diri kite.

That is life.

Sepanjang perjalanan kite tu..ade mcm2 pekara yg leh kite kutip satu2 n judge sendiri.
Setiap pekara yg kite lihat, dgr, dan lalui, ajar kite pekara2 yg berlainan..
yg bile kaji blk ia nye leh jadi sesuatu yg berguna tok diri kite.
x kisah la pape pon. Tapi yg penting jgn la jd typical 'mereka'.
'mereka'? sape tu?

tak kisahla sape2..yg penting dont do something meaningless to yourself.
letakkan value pada diri kite, n judge it yourself =)

Friday, 23 July 2010

Secrets

Aku rasa lagu ni cool n best.
Layannn....

Friday, 16 July 2010

pesan abah, " kerja kerana Allah."

Masa aku mula2 start keje dl, pagi2 nk gi keje aku sms abah aku.
" kakak on the way nk gi keje nih. 1st day keje, cuakk~~"

then abah aku bls,
" keje elok2. Yg penting bekerja kerana Allah".

Lepas bc sms tu aku puas pk, macam mane yek keje kerana Allah nih.
mcm mane nk tau kite nih kerja kerana Allah atau x.

Sebulan berlalu,
tup2 aku da kerja selama sebulan lebih.
dlm 5 minggu tu, hanye 3 mggu aku btul2 bekerja, sbb 2 mggu awal adelah training.

walaupon hanye 3 mggu br aku bekerja, aku rs aku byk sgt belaja.
belaja tentang kerja, life n manusia.

kalo dulu , time belaja kite boleh capai ape yg kite nk capai..walopon dgn berusaha sendiri.
belaja---> tok dpt keputusan bgs. Sume org nk bende yg same.

bile bekerja...kadang2 matlamat kite fumei( unknown).

ko keje tok ape?
untuk duit?
untuk pangkat?
untuk hidup?
untuk ape ek?

selepas sebulan 3 mggu bekerja, baru aku realize ttg pesanan abh aku tu..
" bekerja kerana Allah"

sbb...

hanye bile ko kerja kerana Allah...hidup ko dlm alam pekerjaan aman dan damai.

kerana dlm dunia pekerjaan..
bile matlamat org berbeza2..

iaitu..bile kerja tok dpt duit byk---> org tu akan kerja lebih, OT dll..

bile kerja tok pangkat---> u feel like everyone is ur rival..and the worse part is, kau nak naik tp kau takut tok terima kenyataan yg kau boleh kalah. dan kau menjatuhkn org lain dgn cara yg x sepatutnye.

tgk! hidup x aman kan.

bile kite gilekan pangkat..kite rs sentiasa was2, risau, kalo org lain leh mengatasi kite dll.

TAPI,

kalo kerja kerana Allah..
maksudnye ikhlas bekerja.
tok dapatkn rezeki, tok tlg mak bapak dan famili.
tok bg org ssh sedekah, or mcm2 lg tok tmbh akaun akhirat,

kite x kn kisah kn pangkat atau ape saje,
asalkn kite dpt buat ape yg kite nk buat cm pekara2 di atas.
dan kite akan rs senang je dlm hidup sehari-harian.
dan x kan kisah pon org sekeliling kite naik pgkt , turun pangkat.

yang penting kite dpt wat ape yg sepatutnye kite buat.

dan bagi aku

org yg ingin kekal berada di atas , tp dgn cara menjatuhkan org lain..

adalah

org yg takut dgn bayang2 dirinye sendiri yg 最低!(saitei)

Monday, 12 July 2010

The SUMMIT


post kali ni lebih hangat dari biase..
hehe..

korg penah dgr The SUMMIT?
mesti biasa dgr summit USJ la , summit yg mall tu kn.


kat M'sia skang ni kan da byk kedai2 best..
skang aku nk cite kt korg pasal kedai kasut name the SUMMIT.
aku br jumpe kedai ni kt JUSCO BUKIT TINGGI..
kedai die not bad..mcm high class jgk..
kasutnye lawa2..

brand ni ialah dr msia.
MADE in MALAYSIA ok!
n yg penting harga die aku rs sgt berpatutan.
kalo kt kedai lain mesti mahal da..


kasut ni memula aku jumpe kt jusco bkt tinggi, aku da terpaut da.
da la mmg tgh carik heels..tp zannennagara...saiz aku da abis..huhuhu sedihh..T_T

pastu 2 hari kemudian, aku gi jenjalan OU plak..
x sangka2 ade kedai summit ni jgk..
dgn eksaitednye aku masuk cari kasut yg aku minat tu..then jumpe akhirnye..!!!!
saiz aku ade plak tu..
URESHIKATTA WAA~~~

best gile dpt kasut baru...eksaited!!!
tgk la heels br aku nih..smart kn?!! =)