Monday, 27 June 2011

Mari bersyukur =)

Kawan2 aku nak berkongsi cite ngan korang nih..

Actually, aku masih dalam mood yang happy =)

bukan pe rasa sgt2 bersyukur Alhamdulillah bile akhirnye keje aku selama setahun ni dihargai Boss.

Bukan la bekerja tok dapatkn penghargaan bos, tapi tak sangka ingatkn da buat keje cam kuli nih..x berbaloi..

Tapi Allah tu Maha Adil ye x?

Jumaat lepas ade Special Gift Distribution di Toshiba.
Special Gift a.k.a Bonus ni diberi employer 2 kali setahun.
Aku rasa kebanyakan company Jepun macam nih..

Bonus kali ni berdasarkan evaluation term lepas.
Kalo kat Toshiba every term 6 bulan.
Term yang lepas adalah dari 0ct'10 - March'11 = Term 10B.

Kali ni Toshiba Semiconductor Company x de byk profit ngat n of course affect pada bonus jgk kan.

So bukan saje increment, bonus juga ade evaluation spt di bawah

1)Excellent
2)Good
3)Average
4)Below average

Jadi performance kite bekerja akan dievaluate spt di atas. n of course nilai bonus setiap kategori berlainan..

Masa aku dapat slip tu x de pon tepikir pape.
Tibe2 mase bukak slip..rasa terkejut!!!

Alhamdulillah.. aku dapat excellent!!!

Huaaa sampai hari ni x caya..Syukur ngt. Tapi, bile da dapat reward cmni.rs terbeban pon ade..mcm kene maintain kan je bekerja sungguh2..aduhh..

Jadi, kepada kawan2..

Belajar la dari cite ku ini..

Buat la sehabis baik dalam ape yg korang buat..yang penting kerana Allah.
Teringat abah aku pesan. Bekerja kerana Allah.

Da keje jangan lupe bayar zakat ye.. Sedekah kan juga kepada yang memerlukan.

Abah aku pesan lagi: Duit yang kite ade tu..selagi kite pegang duit tu, bukan duit kite. Bila kite da gune baru la ia jadi duit kite.

Jadi..ganbarimashou!

Wednesday, 22 June 2011

Kene doa lebih lagi...

Haishh...sambungan kepada entry sebelom nih..

company tuh mmg da menepati sangat da ciri2 ku nakk..
die da call aku berjaya!

tapi..

salary..kurang daripada current salary laa...plus no OT..
OT diganti dengan replacement leave..huhuhu

dan lepas buat calculation balik...

tak berbaloi....

huhu..

nampak nye kembali menjadi orang telok....
sehingga sampai bila pon aku x tau..

hmmm...bersabar..

sekian.

Friday, 17 June 2011

Underground

YOsh..aku tengah wat aktiviti underground mencari keje yang menepati ciri2 seperti di bawah:-

1)Location: Must be around KL, PJ, Damansara - Leh gi dari WAngsa Maju je coz malas nk dok umah sewa.

2)Salary: Mesti lebih dari sekarang. Masyuk la sikit gaji lepas increment. hikhik

3)Job scop: Japanese speaking. Priority Engineering. Yang penting leh balik on time. Kadang2 je OT and benefit company best.

Nampaknye seperti sudah menjumpai company dgn ciri2 di atas. Tapi tgh tunggu die leh bagi offer berapa je. Jika menepati ape yg kuinginkan...yeah..Toshiba members can prepare farewell party for meee..lalalala...

Kerana 東芝management terlalu kedekut and berkira mengenai benefit pekerja nye..(seperti tidak appreciate engineer2 nye bekerja cm nak mati da)
Padan muka kamu kerana bakal kehilangan sorg lagi engineer berwibawa..wakakaka

Ini aktiviti underground. Kindly please don't disclose this post to anyone except u.