Friday, 30 September 2011

Sayonara yang pedih

Tanggal 30 Sept 2011 aku secara rasminya meninggalkan Toshiba untuk meneruskan career di company lain. Macam biasa aku kalo dapat nangis mmg sangat teruk dan buruk. haha

Walaupon hanya 1 tahun 3 bln, terlalu banyak kenangan manis yg ku kongsi kan dgn warga TEM hingga menjadi sangat sedih utk berpisah dgn mereka.

Dalam masa setahun aku sgt puas dgn apa yg aku perolehi, dan harap aku akan gunekan sebaik mungkin ilmu yg ade tu utk future nanti.

Dalam menangis kesedihan berpisah, aku menangis juga untuk perasaan sedih yg aku x pasti puncanya.

Aku sangat sedih bila ade sorg sahabat yg x nak langsung nk tgk muka aku sampai ke akhir waktu aku di sini. Tanpa sbrg kata2, persahabatan ini terus terkubur begitu sahaja tanpa ku tahu sbb dan puncanya.

Tak keterlaluan kalau ku katakan, betapa hidoinya dia buat aku cmtu,tp aku sentiasa bersabar dan sentiasa berfikiran positif ttg sikapnye.Walaupon sangatttt pedih dan sedih.

Papepon, aku doakan yg terbaik buatnye. Dan semoga dia x lakukan pada org lain apa yg dia buat pada aku. May Allah bless you.

Wednesday, 21 September 2011

Gulppp

Bagi aku, adalah satu perkara yang sedih n memalukan bile orang lain mengenali kita sebagai orang yg 'bile susah baru nak berbaik2 dgn kite, tp bila senang x penah nak tego or berbaik2 pon ngan kite'.

Jadi, saya nasihatkan jangan la kita memilih2 kawan dan kawan la dgn sesiapa sahaja seikhlas hati. Mungkin hari ni kita x perlukan pertolongan dia, tp akan tiba satu masa nanti kita sgt memerlukan pertolongan dan ketika itu hanya ada dia.

Ingat! Hidup ini umpama roda. Hari ini kamu senang tetapi tidak mustahil esok anda akan susah.

Monday, 12 September 2011

cuak.

Tetiba rasa cuak nak masuk keje baru.

Pressure apekah bakal menyusul.

hmmm..

Semoga Allah permudahkan segala urusanku.

Robbi yassir wala tu 'assir

Robbil atmim bil khair

Ya karim ya Rahim ya Allah.

Friday, 9 September 2011

2 weeks more to go

OK seperti biase kalo x de mende yang nak dikongsikan mesti x de aku nk update blog nih.

mase time kat nihon dulu best la nk update blog. Banyak mende2 menarik nak dikongsikn.

Sejak menjadi orang berkerjaya, rasa malas sgt nak update sbb x de cite yg syok tok di kongsikan..hehe

So, FYI, akhirnye aku sudah anta tender resignation sbg QA engineer di Toshiba.

Start 6/9/2011, saya tidak lagi bergelar Engineer di Toshiba.

dan sekarang tgh menghabiskn sisa2 masa bersama kengkawan di sini.
tinggal lagi 2 mggu saje. 30/9/2011 akan menjadi hari terakhir aku di TOSHIBA ELECTRONICS MALAYSIA.

Sedih jugak meninggalkn TEM setelah 1 tahun 3 bln bekerja di sini
terlalu banyak perkara aku belaja and ramai kawan juga.

Disebabkan dari awal lagi aku da plan x nak duduk lame2 pon kat Toshiba ni,
so aku grab each opportunity yg ade selama 1 thn 3 bln aku keje di sini.

Aku willingly buat mende yg susah2 (walopon stress), aku belaja sungguh2 ape yg aku rs penting untuk future aku.

Mmg la org akan ckp at least 2 thn kumpul pengalaman, then move to other job.
Tapi, pada aku berapa lame kite keje tu x penting, yg penting berapa byk skill kite gain time kite keje kat satu company tu.

Yela, kalo ko keje 3 tahun pon tp keje ko hari2 buat documentation jee..
kurang berinteraksi dgn orang, x de pon buat keje2 yg challenging.

Then bandingkan ngan org yg baru keje setahun tp da experience bende2 yg lagi challenging, for sure yg keje setahun tu lebih valuable experience die. betol x?

So,aku sarankan selagi kite muda jgn la takut nk grab and buat mende yg challenging and susah. Yes! mmg la stress tu akan lagi dasyat. Tapi kalo nk senang in the future kene la wat mende susah dl betul x.

Jadi, lepas ni korang akan baca cerita aku stress kat tempat lain pulak...hahaha

So, regarding my new job,

will be my new challenging job. di mana all of the staff is Chinese. hahaha
worse than before. yela dulu group aku je chinese. Tp skrg the whole company staff is chinese except me.

But, actually, daripada pengalaman aku bekerja dgn Chinese, aku sangat byk belaja dari mereka. Aku rs kalau bkn sbb bos aku, aku nye tahap konfiden tok berhadapan ngan orang x de la cm skrg. walopon selalu bengang kan. Tapi aku amik yg positif.

Aku tak tau kenapa aku accept keje baru ni. Walopon aku tau keje ni akan lebih challenging.

Below is my new job details

>Company name: Disco Hi-TEch (Japan company)
>Company background: Supplier dicing and grinding machine for semiconductor industry.
>Post aku: (Japanese speaking) Application Engineer
>Job scop: Aku kene expert pasal dicing machine. Sbb aku bukan sales / service engineer, tp application engineer iaitu menganalysis machine yg pada luaran x de masalah tapi menghasilkn defect. Jadi aku kene try an error find the rootcause of the problem menggunakan tools six sigma yg da dipelajari. Cthnye, DOE, Taguchi method etc.[Ini seperti mane yg interviewr aku tu explain hahaha]
Aku pon x bape sure keje ni camne.
Yang aku tau aku kene expert ng machine tu and banyak kene deal dgn customer.

Company ni Japan company, tp HQ Asia kat Snpore. Office aku Menara SUMMIT USJ kecik je. (Sales and maintenance office).

Yang syok nye, aku masuk2 nanti akan dihanta ke Spore utk training. Sbb kt HQ je ade machine2 nih. Berapa lame aku x sure.

Company benefit? Ha ni la salah satu sbb aku accept kot. hehe
Offered salary pon sangat OK.

Keje aku nanti byk kene travel kot. sbb sebagai supplier kene selalu jumpe customer.
n Toshiba adalah salah satu customer die..haha.. so aku still akan datang Toshiba tapi sebagai maker.. hehehe

K laa...details nanti kite borak2 time jumpe kk..papaiiii