Monday, 25 February 2013

Excited!!!

Sekali lagi post ni dari office.. hehe mentang2 lagi 3 hari koje..
selambee je..

hehe..lg beberapa hari ni nak bergelar penganggur ni jadi excited sangat plak.
Excited nak jadi surirumah..hehehe

Dah leh bayang da nanti mesti bangun pagi2..uruskn bekpes hubby, bekpes same2,
babai hubby gi keje...pehtu kemas umah, basuh bajuk, masak, tggu hubby blk keje..dinner same, tgk tv same2..etc..

Maybe u all akan ckp mcm boring je..hehe tp aku rasa seronok ng job baru nih..n excited nak do the best.
Syukur sangat pada Allah bagi nikmat berkahwin and jadi isteri. =)

Pasal keje tu aku serah padaNya..I did my best..usaha..salah satu interview aku gagal sbb derg x nak org pregnant. X pela..tu sume aturanNya. Allah da rancang da segala utk kite..jgn la bersedih hati..sebab Dia hanya bagi yg terbaik utk kite =)

Jangan susah hati...kalo ade masalah serah segala padaNya..Insyaallah rasa tenang sgt..

Hidup ni antara syukur dan sabar je..
Syukur sangat atas segala nikmatNya..tak terkira banyak sgt nikmat Allah bagi..tp kite selalu rasa x ckp..
Jom jadi hamba yg bersyukur atas segala nikmat Dia bagi..

Dan jom jadi hamba yang bersabar atas segala ketentuan dan ujian Dia.
Selalu org suruh kite sabar2..tp ssh kan sebenarnye nak sabar..
Selalu kite cakap...tadi die wat aku camni2...sabar je laa...sebenarnye tu bukan sabar tu..

Sabar tu kite akan dapat bile kite percaya dan yakin sume itu datang dr Allah...dan kite serahkan segala pada Dia..Cthnye, org herdik kite..mesti kite marah kan..tp bile kite yakin setiap apa yg jadi tu ada Allah disebaliknye..mesti kite akan rasa tenang..No worries..itu dari Allah..Allah uji kite..dan setiap yg Allah bagi tu xde yg burukk..
hehe

Aku pon masih belajar utk jadi hamba yg sentiasa bersyukur dan sabar...
Thanks to hubby sebab byk ajar saya bersabar..kalo dl aku mmg pemarah n ape2 skit nak marah..terutama pada org terdekat...

Dan sekarang terasa lebih tenang..Alhamdulillah..=)

Thursday, 21 February 2013

A decision


                                                             Resignation announcement

Pada aku resignation kali ni bukan la satu keputusan yang seronok dan sepenuh hati..
Mungkin sebab aku still lagi suke dengan kerja aku skrg, dgn kawan2 sekeliling yang sangat baik hati.
Love the work environment, good salary package etc..

But still..I need to make a decision..

Bukan la satu perkara yang best untuk keep changing job. Selain drpd x dapat tackle specific skill secara menyeluruh..juga impression yang tak begitu baik untuk di promote dalam CV kite..

Hmmm..yg aku pasti...nak start untuk new job (x dpt lg) pon masih separuh hati..
and mungkin kerja lepas ni aku buat tanpa passion..tp sbb life must go on and backup money doushitemo are still needed..

Tapi macam mane pon perasaan ku pada ketika ini..

Sebelum aku decide dgn decision skrg..

Aku tanya pada diri aku....
Aku hidup untuk apa? Untuk mendapatkan RedhaNya
Adakah dgn aku teruskan kerja skrg aku akan menepati tujuan hidup aku? Hanya menepati keperluan duniawi. Jauh dari suami..x dapat bekhidmat untuk suami seadanya...x dapat jaga makan minum dia dan x dapat berada disis dia bila dia penat balik keje dan perlukan isteri untuk hiburkan hatinya..

Bila fikir tentang itu...aku rela berhenti kerja untuk kehidupan yg lebih bererti dan diredhaiNya....
kerana..

tiada apa yang buat aku gembira selain melihat suamiku gembira...
Biar kite susah sama2, senang sama2...

Ayang sentiasa doakan untuk abang.

Rezeki itu dari Allah..yang memberi cukup itu juga Allah. 
Semoga Allah cukupkan keperluan kita..dan jadikan kita hamba yang bersyukur.

Love u hubby..



Friday, 15 February 2013

Cerita seorang ex-Disco..

Fuh..ni 1st time aku tulis blog masa kat opis..
sebabkan dah terlalu hima(free). X tau nak cakap camne lagi dah .
Yela da la kat opis hanya ada beberapa kerat je org..
Opis aku cume ade 18org staff. 2 drpd nya Melayu dan yang lain Chinese.
Hari ni hanya ada 5 org saja di opis..Yang lain masih sambung cuti CNY. 

Sebenarnye...bulan ni adalah bulan terakhir ku bekerja sebagai Application Engineer di Disco..
Sangat sedih sebenarnya..sbb aku x jumpa lagi kerja yg aku betul2 passion buat selain dari current job..
and aku terpaksa melepaskan nyaa demi my future family...yaa..i called it SACRIFICE. 

Selepas 2 tahun 6 bulan bekerja sebagai engineer...memang sangat2 banyak belajar.
Lagi2 1 tahun 3 bulan di DISCO. I tell you Disco is a good employer. Walopon sekejap tapi Disco banyak ajar aku jadi engineer yg baik. Instead of complaining this and that, I felt more grateful working in this company. 

Ramai org cakap, OK ke kerja and Chinese? To be honest..I prefer working with them. 
Maybe bahagian saya, alhamdulillah sepanjang bekerja Allah sentiasa turunkan orang2 yang baik sekeliling ku sampai aku rasa Ya Allah, bersyukur sangat2.

Kerja aku selalu travel sane sini support customer and most of the time sorg2. Deal ngan customer bukan senang sbb we are not SALES ENGINEER. We are APPLICATION ENGINEER. So-called "technical expert". Aku 1st MELAYU and the only female engineer dalam DISCO. Dan kite mmg sentiasa deal ngan DISCO SPORE sbb SPORE regional office and lebih ramai technical expert even training pon kat sane.

Dah la pompuan Melayu lak tu..customer mostly Chinese and dah keje berpuluh2 tahun..what you expect their expectation on me? haha mmg agak stress memikirkannya masa mula2 diberi project dulu.
But somehow, bila kita start pergi keje and berdoa sentiasa bertawakal padaNya, aku tgk Allah selalu permudahkan urusanku...Ramai sangat orang sanggup tolong aku....dan kebanyakannya non Muslim.

Setiap kali aku datang customer place, aku bawak tool bag, smock/jump suit (for clean room), and bag laptop yang berat. Setiap kali customer datang escort kat guardhouse mesti derang tolong angkat bag aku..(maybe sbb tgk kesian nye dak ketot nih)..Dalam line bile aku kene handle machine, aku sendiri x malu nk mintak tlg technician or akak2 operator..And they are very2 helpful..

Apa lagi patut aku buat melainkan syukur sgt2 pada Allah. All my chinese colleagues, ya Allah baik sangat..especially expert from Spore office. Selalu call akuu follow up...mcm mane project ok ke x. 
Kalo aku gi spore sorang2, derang tolong angkat beg dr atas ofis sampai tunggukan taxi..worried kan aku gile2..dan ape lagi aku perlu katakan selain bersyukur sangat pada Allah.

X dinafikan kerja aku mmg challenging and tough..tapi tiap kali aku rs down mesti ada perkara wat aku semangat balik..n bile berjaya settlekan customer prob or any new project rasa cam satisfied gilee...
Ya job satisfaction..itu yg aku sker..

Yang paling aku rasa selesa bekerja di sini..orang Cina x mengumpat or mengata orang macam org Melayu. 
I'm tellling you the thruth. ya x leh tipu la derg ade jgk ckp buruk pasal org len tp caranya x mcm melayu..Melayu kalo kite dgr sindiran or umpatan die tu mmg powerfull..PANASSS je dengar. but chinese..they're not like that..kalo ade pon maybe dlm mandarin or kantonis or hokkien yg aku x paham..and I'm happy with that.

Salah satu sbb aku suke sini..aku tenang dr dgr perkara2 buruk n negatif..
Tapi aku selalu dgr perkara2 positif...
I'm very grateful to has this opportunity work in Disco..
And I will always be DISCO FAN =)

Monday, 4 February 2013

My New Year story

Alhamdulillah, selepas beberapa bulan no update for this blog, hari ni rasa macam nak update and nak share few story to all my friends ( x tau la siapa yg still follow this blog..hehe ntah2 da x de org baca..x pe laa layann je la). 
 
Walopon ni da nak masuk bulan Feb, dah nak masuk Chinese New Year da pon..tapi aku still nak cite pasal kisah New Year ku yang bahagiaa...

And the story begins....

Jumaat- 28 December 2012

Aku rasa tak sedap badan since pergi office hari ni. Rasa macam cramp kat rahim macam nak period.
Suppose next period ku 31 Dec 2012. Just ada beberapa hari lagi nak period cuma yang peliknya aku rasa sakit tu macam dah nak period sangat2. Yela aku rasa semua perempuan yang period nye regular akan ada simptom2 biasa yang diorang rasa setiap bulan. Sama la macam aku. Biasanya kalo sakit macam ni, dalam beberapa jam lagi darah akan keluar..Tapi ni awal lagi..Jarang period aku datang awal dari biase..biasenye cycle ku tetap 28 hari...hmmm

Then, disebabkan aku still rasa x sihat, masa lunch aku pegi klinik. Doc ni pulak just amik air kencing aku and check ada sikit kencing kotor. Tapi mmg aku ada masalah kencing kotor pon since start keje di Toshiba. So, dia suspect aku sakit sbb kencing kotor. Tapi aku still x puas ati..sbb kalo kencing tu kotor skit je takkan la leh produce sakit yang macam tu...(sbb aku penah alami kencing kotor yang agak teruk..sakitnye agak lain) ...hmmm. 

After amik ubat dari Doc, and MC sekali aku balik office and singgah farmasi Guardian jap. Instinct aku suruh beli Pregnancy Test Kit. Aku beli yang mahal sikit tu jenama Clear Blue. Saja aku beli, sbb aku fikir kalo period kali ni lambat so aku just check je la nanti. 

Then disebabkan aku MC half day, aku pon direct balik ke Melaka. (Husband kan kat Melaka). Weekend aku balik sane la..

Sabtu-29 December 2012

Nak dijadikan cite, husband ku kene keje pulak hari ni..sob3..sedih sebab dah janji da nak gi jalan2..yela weekend husband and wife ni..time weekend je la kami ade masa berdua..Tapi lepas hubby pergi keje, aku rasa x sihat badan. Rasa demam..badan panas je..pastu pening kepala sangat.. perut still rasa cramp..Then aku berselubung dalam selimut..Whatsapp dgn kakak aku dia kata cuba try pregnancy test tu..mana tau kot2 pregnant. Tapi time tu dah tengah hari..Aku baca kalo nak test accurate elok check time kencing yang 1st sekali pas bgn tido pagi tu..

Tapi, aku pon try je. Kalo x detect aku try la lain kali. Tapi, pas check jeeee...terkejut! betul ke niiii...Alhamdulilllahhhh..menggigil ku pegangg..hihi dah la hubby x de..Dia tulis pregnant 2-3..meaning 2-3 weeks baru..banyak eh hormon HCG aku leh kesan walopon br peknen beberapa mggu. Then aku pon call En. Hubby..dia lagi la x cayaa..hihihi


                                                                   Taraaa......

Isnin-31 December 2012

Disebabkan company ku cuti hari ni, hubby pon bawak gi Pusrawi utk confirmation doc. Saje gi Pusrawi sebab panel klinik utk ING insurance. Cover by company hubby keje, Petronas. Dia cover isteri and anak2 sekali. So, sbb terlalu awal, Doc scan still x nampak. sbb maybe sangat kecik lagi. Then, doc pon amik darah. Utk buat ujian HCG. Doc kata check air kencing utk tau +ve or -ve je. Tapi, check darah utk tau tahap hormon, and sekali gus leh tau saiz baby tu besar mane. So kene dtg lagi next 2 days utk tau result.

Khamis- 3 January 2013

So, kali ni datang nak follow up result ujian darah hari tu. Doc sahkan ku pregnant..Alhamdulillah. Tapi still nak tau kat mane baby tu..takut ectopic pregnancy (mengandung luar rahim). So disebabkan scan atas rahim x nampak...terpaksa ikut jalan lain..Akhirnye nampak jugak si tomey tu...tecikkk jee..Alhamdulillah die dok elok dalam rahim ummi diaa...=)

                                                                      Chakkkk...

Hihi alhamdulillah skrg sudah 9 mggu ku pregnant..Hari tu mggu ke 7 gi check up lg...da nampk bentuk and degupan jantung baby..SubhanaAllah ..mmg indah ciptaan Allah..bygkan ada satu lg heart beat dlm rahim kita..x tau nk ckp perasaan nye...Syukur sangatt3..

Hihihi oklah..cukup utk mukadimah nye...nanti aku update lagi ragam ku mengandung week by week..
Tataaa...

Assalamualaikummm...