Sunday, 31 March 2013

16 Weeks, 6 Days

Alhamdulillah..dengan hidup bergantung sepenuhnya dengan nikmat Allah, sudah hampir 4 bulan aku mengandungkan bayi anugerah Ilahi. Semoga baby kekal sihat, selamat sehingga dilahirkan kelak. Biarlah Ummi sakit2, loya2, pening2, x boleh tido hari2..yang penting baby dalam rahim Ummi sihat walafiat =)

Alhamdulillah. Skrg ni macam2 phone apps ade. termasuklah apps untuk follow up self pregnancy ni. hehe..

 SubhanaAllah. time ni during the latest check up kat Putra Specialist Hospital , Melaka. 
Dr. Ishaireen ni best sgt. Compare to Dr. Kamariah ( Pusat Perubatan Naluri, Wangsa Maju : Tempat aku plan nak bersalin sbb dekat ngan umah mak).
Time ni baby 14 Weeks 5 days. Dia active sangat..pusing2 x mo dok diam. Geram ummi tgk hehe..

Start dari bulan ke 3 pregnancy, muntah2, loya2 da kurang la..Masa awal2 dulu pon aku x teruk sangat alahan pregnant..tp badan mmg terasa lemah sokmo. skrg rasa genki da. Kadang2, dtg gak blk loya2 tuh. 
Macam smlm x tau nape seharian sakit kepala. Pagi2 makan roti canai pas blk muntah semua. pening sampai mlm. Sebelum tido sakit pale ya amat..and muntah lagi before tidoo..tido pon x nyenyak...berpeluh2 sakan walopon pkai air cond. Bangun pagi kepala berat sangat...nasib x keje..kalo x mesti MC lagi...

Huhu..tu lah dia pengorbanan ibu mengandung..dari 1st day mengandung sampaiii la bersalin nanti..mmg sentiasa x selesa...tp mmg da ada sifat keibuan tu...sanggup sakit2 asalkan baby sihat x de masalah..
Yang penting sentiasa amalkan pemakanan sihat, no stress and enjoy every precious moment dgn orang tersayang =)

Wednesday, 27 March 2013

Facebook Malaysia = Tabloid era baru

Assalamualaikum...

Minggu lepas adik ku yang baru pas amik result SPM tu terus ke KLIA untuk trip ke Beijing. Rombongan ex-school dia katanye..

Macam biasa balik2 dari percutian 5 hari 4 mlm tu kami tanya dia macam2 tentang Beijing. ( yela x penah gi oversea selain Japan & Spore. Shanghai dulu ade la singgah sekejap sbb transit airplane)

Antara feedback menarik tentang Beijing adalah 
1) kat sana mereka x boleh langsung layari FB, YOUTUBE, atau apa jua social network. Sbb ianya di block sendiri oleh kerajaan Beijing. Rakyat tidak boleh sewenang2 nye menggunakan social network spt yg disebut tadi. 
2) untuk layari juga laman2 web tersebut mereka akan dikenekan bayaran. Dan ianya sangat mahal. 

I had a short discussion with hubby, pasal sbb apa diorg block laman2 sedemikian utk rakyat nya. So kitorg assume, itu adalah salah satu tindakan untuk elakkan dari maklumat negara bocor ke tgn yang x sepatutnye dan utk memelihara politik negara itu. Maybe ini adalah one of the few reason yg we all pon x sure. 


So compare to facebook malaysia skrg. Apa sudah jadi? Korang x rasa ke mcm da jadi tabloid dah fb nih. Orang ni dok kutuk org tu. Orang sana kutuk org sini. Dgn kebebasan pemberi komen yang menggunakan bahasa yg x elok. Aku rasa rimas juga ttg golongan muda yang taksub sgt dgn politik and sibuk nak ng pendapat masing2. 

Pada ku, ckplah dgn pendapat kite sendiri and simpan baik2 dalam hati anda nak undi apa. Undi kan rahsia. Pada aku byk lagi urusan lain kita patut ketengahkan. X dinafikan mmg meluat melihat kerajaan skrg yg mcm berdolak dalih dan nmpk sgt da kegilaan kuasa masing2. Tp cukuplah mereka je yg menunjukkan pemikiran BODOH (ckplah mengumpan rakyat dgn duit) mereka..rakyat yg intelligent ni x payah la bercakar ayam kt fb. 

Pada aku, apa yang akan terjadi tetap akan terjadi. Allah da aturkan semua. Lebih baik kita busy untuk urusan kita di akhirat nanti. Pada masa tu masing2 akan risaukan diri sendiri dan tiada siapa nak sibuk pasal org lain. 

Seriusly, rindukan fb zaman dolu2 yg just for fun upload2 gamba n xde la byk2 iklan, or link2 politik ala2 tabloid ni..sungguh bosan ye..

Hentikan la pemikiran busuk Melayu yang sker mencari dan menceritakan keburukan org lain. Jadilah org yg sentiasa cakap bende positif and jgn la merosak kan hati kita yg Allah da anugerahkan suci dan bersih ni ketika lahir.

Sunday, 17 March 2013

S.U.R.I.R.U.M.A.H

As-salam semua..

Seronok dapat menulis blog semula sebab nak share pada kawan-kawan di luar sana.

Jam menunjukkan 9.39 malam.. Saya seorang lagi di rumah malam ni. Bulan ni Hubby kene keje shift pagi (7pg-7 mlm) Selasa ~ Jumaat dan shift malam (7mlm - 7 pg) pada hari Sabtu dan Ahad. Isnin baru off day.
Kesian dia. Saya tgk sangat penat..and paham mesti rasa tak cukup rehat. Tapi, saya bagi dia semangat, kasi dia can dia tido lama sikit, bila pagi nak pegi keje sediakan dia Herbalife shake + protein lebih sikit kasi Hubby tenaga..Cian dia..Gambatte Hubby =)

Malam ni mintak kebenaran Hubby pinjam laptop keje dia. Sebab saya nak tulis blog.
Sebenarnya, lepas dah berhenti kerja hari tu..dah tak ada laptop sendiri. Hihi..Personal laptop since belaja kat JAD dulu dah lama rosak sejak balik dari Jepun. Sebab tu tak dapat nak update blog ni bila free time siang. Hihihi layari internet pakai S3 je la...

FULL TIME HOUSEWIFE

Ohh..lupa pulak ..cakap pasal surirumah ni...officially dah 2 minggu jadi surirumah sepenuh masa ni.
Seronok rasa dapat jaga makan pakai suami and take care rumah sepenuh masa. Jangan tak tau full time housewife lagi banyak kerjanya..and agak penat jugak..

Disebabkan Hubby kerja shift pagi. Pukul 6.30 pagi dah kene bertolak pergi kerja.
Saya akan bangun pukul 5.45pg, siapkan Herbalife mix tea untuk hubby. Prepare healthy breakfast untuk dia. Roti + tuna or Roti + telur..just simple2 breakfast untuk dia isi perut. Siapkan dia Herbalife shake and bekal Air satu botol Tupperware 1.0L.
Tapi kadang2 kalo saya penat sgt, Hubby kata x pe la x yah wat kan breakfast. Herbalife shake je da cukup.

Hubby pergi kerja saya solat Subuh and mengaji sampai pukul 8pg. Biasanya, time ni mata da start ngantuk balik. Kdg2 tertido jugak dengan telekung2 sekali. Biasa pkl 9.30pg saya bangun minum susu kambing, amik Herbalife shake and simple breakfast. Baby da besar ni saya cepat lapar. Mesti nak makan berat.

Bila tengah hari saya lapar, kadang2 teringin spageti, or kuew tiaw, then saya goreng lah. Tapi petang pukul 3 tu mesti lapa lagi and saya akan masak lauk2 and nasi untuk saya makan and untuk Hubby dinner nanti.
So far seronok jugak. Macam2 lauk dah saya masak. Ikut ape Baby teringin hihi.
Alhamdulillah saya pregnant x de  pulak nak mengidam makanan pelik2.
Sebenarnye tu sume mind set kita..Jangan nak diikutkan sangat..Kesian kat suami nanti susah2 nak carikan makanan yang kita idamkan.

Hihihi ni contoh2 makanan yang saya dapat masak selama 2 mggu duduk rumah ni =)

Sambal sotong 


 Ikan tenggiri masak tempoyak


Tauhu taucu 


 Kari Ayam


Kuew tiao goreng + Kari ayam 


 Ikan kembong goreng berlada


 Ikan Selar masak 3 rasa


 Bendi bercili


 Daging masak kicap


Mee goreng

Nyum3..terliur takk...hehe kalau saya kerja mesti tak sempat nak masak2 camni and mesti asik makan luar..
Balik keje mesti penaat nak urus rumah, layan suami...nanti ada baby jaga baby lagi...

At last, saya tetap dgn pendirian yang suami yang kene all out cari rezeki, and isteri take care home, didik anak2..hhmm tugas yang mulia kan...best sangat =)