Wednesday, 10 April 2013

Malacca Riverside

Assalamualaikum wbt.
Fuh hujan lebat sekarang ni di Melaka. Rasanya semua tempat hujan hari ni kalo tengok dalam FB semua update tentang hujan lebat dan angin sangat kuat..

Nak cite pasal last week (Jumaat) 5/4/2013..memandangkan Ahad lepas 7/4/2013 adalah birthday bonda ku yg tercinta yang ke 59thn dan adik beradik ku serta Mak and Abah semua nak datang Melaka sambut birthday dirumah ku..so aku and hubby ingat nak gi survey2 la kedai makanan yang menarik untuk dibawa untuk makan malam.

So,  osusume (recommended) by hubby's kohai (junior), dia ada cadangkan before ni,  gi la try makan kat satu kedai menarik so-called " Malaccafe" terletak di Melaka riverside area2 bangunan bersejarah kaler merah kat Banda Hilir tuh.

Sejak dok Melaka nih x de la rajin sangat nak gi Banda Hilir tu, bukan pe sebab jalan situ Jalan Sehala pastu kalo weekend kompom jem gilee..memang malas nak join the crowd lagi2 time pregnant ni..mmg x larat pon jalan lebih2..nanti sakit kaki..n lenguh gile..tp sebab malam tu Jumaat malam sabtu so consider still ok and x jam sangat.

Kami dok google2 kedai " Malaccafe" ni. Just thru some bloggers boleh agak sikit2 la tempat ni kat mane. Tapi bile da sampai area situ mencanak jugak la..mmg x nampak di tepi jalan sebab die di sebalik bangunan2 tu and kene jalan belakang bangunan merah yg mengadap river. So, kitorg park kat area muzium , jalan belakang tu mmg view yang cantik and ade tempat beli tiket untuk river cruise. Kami x penah naik ni..x pe la banyak masa lagi..hikhik..

Menapak dari muzium, lalu bulatan kecil yang simpang ke Jonker Walk tu, terus ke blkg bangunan merah mengadap sungai..akhirnya jumpa jugak kedai makan yang comel ni.
Bila sampai situ rupa2nya kedai dia sangat comel..hanya beberapa tempat duduk je..and x sesuai la nak bawak satu famili makan situ. tapi kalau untuk couple mmg leh dapat mood romantik la..hehe..
But still, masa kitorg gi kedai ni full house..tapi nasib baik sebelah kedai dia ade kedai yang comel jugak, tapi x ramai sgt orang, maybe sbb makanan dia lebih mahal (mahal sikit jee)

Nama kedai die aku lupe la..sbb pelik skit.."Dutch ....ape tah" sorry eh x ingat..
Tapi kat sini la kami having our dinner...aku pilih menu " Malacca laksa" and hubby makan mee kari je.
Surprisingly Malacca laksa ni mmg sedap sangat..harga dlm RM8.90. Sangat sedap...
seingat aku rasa dia niiteru (similar) ngan laksa singapore sebab aku pnah try sekali dulu masa gi business trip kat Spore. tapi ni version lagi sedap =) nyumm3..

Sapa2 yang teringin nak gi short & romantic trip tu boleh la jalan2 Melaka 
and singgah kedai ni eh...

Ni la dia "Malacca Laksa" yang sedap tuu..nyum3.

Melaka sekarang dah ada Hard rock Cafe..mmg sesuai la dia letak kat Banda Hilir satu sebab Melaka kan salah satu World Heritage! 
#Kalo eden bekojo, dah lama dah belanja hubby Hard Rock Cafe...hehe tapi sebab x de income and bergantung pada income hubby jadi tunggulah hari2 istimewa (kalo time tu bertepatan ngan Pay Day)..sob3..hehe

1 comment:

Kyla Pearlisha said...

mknan kt melaccafe mmg best sis :)