Monday, 15 April 2013

Prenatal care : Check up at Klinik Kesihatan (Gov) or Private Hospital?

Assalamualaikum.

Entry kali ni aku nak share pasal  prenatal care iaitu monthly check up untuk memastikan kesihatan ibu mengandung sentiasa dalam keadaan baik sepanjang tempoh 9 bulan hamil.

Masa baru2 disahkan mengandung, disebabkan this is my 1st pregnancy memang rasa happy tapi blur tentang what should i do next?

Soalan2 common yang selalu di tanya rakan berpengalaman termasuklah

- "Dah plan ke nak check up kat mane? Private or KK (Klinik kesihatan gov)?"

Time tu mmg tak sure nak jawab ape sebab still lagi kekurangan knowledge tentang perkara2 ni..
So, apa lagi hari2 memang keje mengoogle je la search related info.

-Ada orang kata walaupon kite plan nak bersalin di mane2 hospital private pilihan hati, tapi wat la jugak check up di KK dan create buku pink/merah in case kalo tibe2 time nak bersalin nti ade komplikasi dan terpaksa refer ke GH ..so time tu da ada record dan memudahkan process.

As for my experience,

1st time check up di buat di Hospital Pusrawi, KL. Masa ni ingatkan ING boleh cover tapi x tau plak rupenye Pusrawi ni hospital pakar..and ING x cover untuk monthly checkup kat specialist. Kalo nak free, kene check kat panel clinic.
Disebabkan ING x cover, plus kos check up kat pusrawi agak mahal (up to RM200++ per check up) so, aku decide nak check up kat tmpt lain je for next month.

For the next 2 month, 2 kali aku check up kat Pusat Perubatan Naluri, Wangsa Maju hospital yang aku plan nak bersalin kat sini, dekat dgn rumah parents. Kos lagi murah dari Pusrawi, and aku leh claim kat company. Average cost per check up RM105 termasuk ubat.
Biasenye, doc x de check pe sangat pon..die check air kencing (4 bulan ke atas), berat badan, BP, and scan baby.

Recently, disebabkan aku da pindah Melaka, did some research..and 1st check up kat Melaka di Putra Specialist Hospital best jugak. Doc leh wat 3D scan. Kos still same dan check up pon same je..air kencing, bp, berat...

During my 18 weeks of pregnancy, kene marah ngan membe yang Doc, kenapa x bukak buku merah kat KK. Katenye gov check lagi detail. So die suruh jgk gi KK. hehe

So, disebabkan rumah aku ni sangat dkt je dengan Poliklinik Komuniti Ayer Keroh, aku pon gi sane 1st time register at 18 weeks of pregnancy. Nurse sane baik2 je...Sampai sane ape yg perlu kene wat..
1) Register...isi maklumat dalam buku pink
2) Amik darah untuk ujian darah/HIV test.
3) Ujian air kencing
4) Check berat badan, BP
5) Body check up by nurse ( check breast, saiz perut, leher etc)
6) Jumpa doc (Tpi doc KK x selalu scan baby..die akan rasa perut pakai tangan.hehe hebat!).

Result: Semua test OK, except for my blood test. Hemoglobin (hb) ok tapi MCH level aku kurang skit dr normal. Dia takut aku leh kene anemia (quite common pd kebanyakan  ibu mengandung). So, next month kene amik darah lagi..

My opinion: Sangat puas ati gi check up kat KK sebab mmg detail..at least kite akan amik tahu tentang kesihatan kite jugak instead of fikir pasal baby je..sbb baby yang sihat dr ibu yang sihat. Nurse jugak banyak bagi nasihat...i like! Kos check up pulak RM0 ok..ye free..x yah bayar pape..
tapi maybe kene tunggu lame skit..(tp ikut pengalaman aku check up mane2 pon kene beratur panjang. Ramai ngat org mengandung heheeh).

Pesanan: Nak gi check up tu bawaklah majalah ke, buku ke untuk dibaca masa menunggu tu and bawak roti n air untuk isi perut..So, both KK and private lebih kurang same je during monthly check up dari segi menunggu dan check up details (tp KK lg detail and kos free). Vitamin pon same je..

Cume sesekali nak scan baby tu maybe leh gi private..hehe..=)

Tapi untuk bersalin, aku prefer PRIVATE HOSPITAL !







3 comments:

aMaryLLiXe said...

bersalin private hospital in sha Allah leh dpt ape yg kite nak. lg selesa & hubby can be with us all the time compared to GH kne balik lps waktu melawat kn.

Be sure to prepare ur birth plan to discuss with doctor yg nk bersalinkan nnti bila dh dekat 3rd trimester. discuss apa yg ko nak or not. aku ade contoh aku punya at my blog here:

http://amaryllixe.blogspot.com/2013/01/wowits-getting-nearer-and-nearer.html

and last peace of advice, hehe cuba check psl gentle birthing. =)

take care Ain!!

AjiGiJiss, AiN Kici said...

Yeay thanks Aliah..i like ur advise. Mmg sbln before due date plan nak check up kt hosp ak plan nak bersalin je.

MummyGojez said...

Sy mula plan nk bsalin di Naluri...tp pengalaman check up waktu 40 weeks da sedar dan buka mata sy..mmg pengalaman pahit and i will not come again dekat naluri after this

http://mummygojez.blogspot.com/2015/01/pusat-perubatan-naluri-vs-hukm.html?m=1