Monday, 20 May 2013

Persiapan untuk Ain & Izzuddin Jr.

Assalamualaikum..

The latest pic of me during 6 months of pregnancy.
Time ni kat klinik nak amik ubat selsema sbb selsema  teruk.
(Abaikan la Mat Bangla kat blkg tu)
Hi Kawan2,

Ni lah rupa bentuk ku yang tekini..hihi
Alhamdulillah sudah 6 bulan mengandungkan baby ucuk dalam peyut tu..
Abaikan la muka yang pucat tu..Memang malas nak make up pon. Setakat gi klinik je..

Persiapan menyambut my 1st baby

So far sebenarnye tak de lagi prepare beli barang apa2 pon untuk baby.
Tapi, apa yang saya buat ialah mental preparation and info collection.
Ok. Sebagai bakal ibu untuk anak pertama ni mmg kene banyak carik ilmu and info ok.
Tak boleh la tergopoh gapah, nampak baju baby je nak beli, nampak barang baby je nak beli semborono..
Kenela wat study serba sedikit.
So kat sini aku nak share serba sedikit apa study yang aku dah wat.

1) DIAPERS BABY
Aku wat sikit study, diapers apa yang terbaik. So far, from googling research, MAMY POKO adalah pampers yg dapat good feedback dari kebyakan mommies. Tapi, harga dia agak mahal. So, as for my 2nd option, maybe I will choose diapers jenama HUGGIES for my newborn baby. Either one laa..

Oh ya, sebenarnya, aku mmg x berapa minat tentang penggunaan lampin pakai buang ni. Yela, korg tau x penggunaan diapers ni sangat banyak, pastu x eco friendly, diperbuat daripada plastik. Selain merupakan sampah yang sukar dibiodegrasi, baby jugak mudah dpt ruam akibat penggunaan diapers ni. Kesian baby.

So, insyaAllah aku tekad nak gunakan CLOTH DIAPER untuk anak2ku..Tapi sbb mommy kene rajin n kerap basuh, aku plan nak start pkai kn untuk baby lepas pantang nanti..Maybe bile baby dah 3 months. Sbb time pantang nti mane larat nak basuh..kesian plak kat mak aku nak kene basuh. So, x mo la nyusahkan orang tua.

2) BREAST PUMP
Ok yang ni juga penting untuk ibu2 yang plan untuk fully breast feed baby dia. Yela, zaman skrg ni byk sgt penyakit, jadi penyusuan susu ibu secara exclusive adalah salah satu cara yg betul n baik untuk membekalkan baby sistem imunisasi yang baik. Melalui pembacaan, mmg x berapa elok kita bagi baby susu formula. Selain lambat dihadam, baby jgk senang dpt penyakit. Mr.Hubby plak mmg sangat galakkn BF baby. Dia x suke formulated milk nih. Daripada kesedaran ni, no wonder banyak ibu2 skrg gigih BF baby tau walopon bekerja.

Hasil pencarian aku yg mendalam, akhirnya ku pilih pump jenama AMEDA dual pump. dan insyaAllah akan beli dari page Fabulousmom.com =)

3) SET BERPANTANG UNTUK IBU
Ha yang ni juga salah satu perkara penting untuk bakal ibu survey sebelum bersalin ye.
kenelah rajin2 cari maklumat set2 bersalin mane yang sesuai. Ada macam2 jenis set berpantang di pasaran.
Pilihlah mengikut citarasa anda..
Untuk aku, aku pilih set berpantang TROPICAL HERBS AMWAY.
Untuk lebih lanjut leh tgk link ni --> http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/10/set-bersalin-tropical-herbs-amway.html

4) SUPPLEMENT TAMBAHAN
Disebabkan aku positif untuk menyusukan baby, banyak juga study tentang cara2 membanyakkan susu and pemakanan yang sesuai. Untuk ni aku plan nak consume ESP (Susu soya) jenama SHAKLEE dan akan jadi lobak putih and sawi sbg makanan wajib. Makanan2 ni membantu meransang penghasilan susu aka sbg MILK BOOSTER.

5) KEPERLUAN2 LAIN
Ok, untuk keperluan lain, its normal lah. Contohnya, mcm baju baby, mitten and booties tu sume keperluan2 yg kite wajib beli la utk dipakai si manja..yang tu boleh la beli ikut keperluan dan kesukaan anda. Takperlu la kot nak survey beriya untuk brg2 common nih.
Of course aku sendiri byk da wat studi pasal barang2 baby nih..and da ade da dlm kepala nk beli ape. x yah la aku list down kn...banyak sangat plak.

So, bile kite dah ada perancangan macam ni, barulah bole gi membeli dgn teratur dan bijak.
Mr.Hubby and me plan nak gi beli brg2 baby ni masa Baby Expo di PWTC 31 Mei nih!
Orang kata beli diexpo ni dpt beli dgn harga yang murah. So..ape lagi..serangg rr..sementara aku masih larat nak berjalan..hehe

Last but not least, doakan kelahiran bayi ni kelahiran yang mudah dan selamat yee! Tataa

Monday, 13 May 2013

Cabaran dunia kini

Assalamualaikum..

Melihat pada fenomena masyarakat kini, saya makin risau tentang bagaimanakah masyarakat akan datang.
Kalau anda semua pengguna Facebook, pasti anda terdedah dengan macam2 perangai manusia/remaja yang diUPLOAD di Utube dan diSHARE di FB dan mendapat liputan ramai.

Saya sangat risau tentang lambakan penyebaran MAKLUMAT (yang tidak semestinya ILMU) ini yang kadang2 mudah sangat merosakkan akidah dan cara pemikiran masyarakat kita.

Saya sangat risau kalau sekarang masyarakat terlalu terdedah dgn internet (tanpa pengetahuan membezakan antara maklumat dan ilmu), laman sosial tanpa had, bagaimana pula nanti generasi akan datang? Pasti CABARAN nya akan lebih BESAR!

Dan untuk menghadapi CABARAN ini...apakah PERSIAPAN kita?

Untuk saya yang bakal bergelar ibu, dirasakan amanah ini sangat besar..Cabaran mendidik anak di dunia akan datang pasti lebih mencabar...

Melihat bagaimana remaja sekarang yang berpakaian kurang sopan, kurang ajar dgn guru dan ibubapa, mudah sangat terikut dengan fesyen, bercakap tanpa ilmu,  umpama kekurangan JATI DIRI dalam diri yang menjadi SHIELD sebagai pelindung kepada semua cabaran ni.

Oleh itu bagi saya, sebagai ibubapa muda untuk zaman ini..kepada bakal2 suami/isteri, ibubapa muda dan semua rakan2 yang ingin melihat kebaikan melimpahi generasi akan datang...jom la kita audit diri dan adakan satu matlamat dalam diri dan keluarga kita kelak...

1) Untuk mendidik generasi akan datang dengan melengkapkan mereka dgn sebenar2 ilmu yang berteraskan akidah Islam. Nabi Muhammad s.a.w dulu pon berdakwah selama 13 tahun untuk memantapkan aqidah umat Islam. Kemudian, barulah dakwahnya disusuli dengan syariat.

Jangan lah kita kahwin, hanya sebab ikutan..orang lain kawin so, aku pon kene kawin.
Atau semata2 untuk menghalalkan apa yang haram sebelum kawin. Bertanggungjawablah sebagai suami/isteri/ayah/ibu.

Ramai orang kata ingin berjaya dalam hidup. Apakah definisi kejayaaan dalam hidup anda?
Adakah dengan mendapat kerja bagus,rumah sendiri, pangkat, dan gaji besar, disegani anda dianggap berjaya?

Tolonglah fikir balik dan carilah ilmu...apa sebab kita dilahirkan didunia ini...apa sebab Allah cipta manusia? Untuk capai semua kejayaan dunia ni ke? Apa sebab kita dikurniakan anak, mempunyai keluarga? adakah hanya sebagai lumrah alam?

Tolonglah bertanggungjawab sebagai seorang manusia yang percayakan tentang Hari Kiamat. Hari Pembalasan. Tolonglah lakukan sesuatu...

Tolonglah jangan stop mencari ilmu. Ilmu yang sebenar2 ilmu...Ilmu tentang rahsia kita dilahirkan..Ilmu tentang Allah..ilmu yang menjadikan  kita hanya mencari redha Allah semata2 di dunia ini.

Tolonglah ubah kebiasaan orang2 sekarang..
ibubapa sibuk cari duit siang malam..dan anak2 mendapat kurang didikan.
Dibiarkan bermain gajet supaya mereka leka.
Bz disana sini semata2 nak dptkan kehidupan selesa untuk keluarga kononnya..

Kenapa kita didik macam tu? kenapa kita didik wang tu adalah segala2nya..
kenapa kita x didik segala2nya adalah dari Allah? dimana kehidupan ini adalah segala2nya tentang BERSERAH DIRI pada Allah.

kenapa kita didik kesenangan itu kemestian, sedangkan KEBERKATAN itulah yang MESTI kita cari..

kenapa kita didik kita mesti jadi orang yg pandai..sedangkan kepandaian itu bukan pilihan kita..tapi itu anugerah Allah bagi..Hanya Dia Maha Berkuasa menjadikan hambaNya begitu dan begini.

tapi ape pilihan kita? Pilihan kita..hanya hidup kerana Dia..Hidup berserah diri padaNya. Hidup dengan mensyukuri segala nikmatNya..dan mencari Taqwa.

Dah berapa tahun kita hidup sebgaii Islam, dan bersolat, dan berapa kali kita kusyuk mengingati Allah ketika solat??

huhuhu..marilah cari ilmu...sekurang2nya jika kita ditakdirkan mati ketika mecari kebenaran ilmu..kita dapat juga mati sebagai mati syahid...




Thursday, 2 May 2013

21 Weeks

Assalamualaikum..

Sekali lagi semalam dgn ditemani Encik Suami kami gi Putra Specialist Hospital untuk ultrasound baby..
Sekaligus nak check jantina baby. hehe..

Minggu: 21
Berat baby: 460gram
Jantina: ????

Hihi..nak tau baby boy or girl?? Hehe biarlah rahsia...kami pon x sure ramalan doc tu betul..
kalo nak tau kite tunggu baby kuar eh..

Dia comey sgt..manje dalam peyut Ummi die..selalu kicking2..bila kita x layan ( x usap2 or cakap2 ngan dia) nanti die kicking je..bile kite belai dia, dia senyap...hehe

Alhamdulillah..Allah beri nikmat mengandung je pon da bersyukur sangat =)

Sayanggg baby ni sangat...naluri ibu,,bila satu hari x rasa baby gerak mesti hati ni rasa risau je..
mmmpphhh

Semoga baby sentiasa di pelihara Allah S.W.T di dalam rahim Ummi dan di spjg hidupmu nanti sayang..=)